Petrecere pe timp de ciumă: Aproape 2 milioane de lei din banii statului, pentru Zilele Moldova ECO Energetică

1122
0
Zilele Moldova Eco Energetică / Sursa FOTO: moldovacurata.md

În timp ce numărul infectărilor Covid-19 este în creștere, Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE), autoritate administrativă în subordinea Ministerului Economiei și Infrastructurii, se pregătește să desfășoare cu fast Zilele Moldova ECO Energetică. În acest scop, Agenția a semnat un contract de 1,74 milioane de lei cu o firmă specializată în organizarea festivităților, arată o investigație a portalului Moldova Curată. Cu aceşti bani puteau fi procurate 17 mii de doze de vaccin și puteau fi imunizate peste 8 mii de cadre medicale, notează sursa citată.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Chiar dacă, în martie 2020, Ministerul Finanțelor, la indicația ex-președintelui Igor Dodon, a interzis instituțiilor publice să desfășoare achiziții pentru bunuri care nu sunt de strictă necesitate, AEE a anunțat pe 18 decembrie 2020 o licitație pentru achiziționarea serviciilor de organizare a Zilelor Moldova ECO Energetică.

Aceasta a fost câștigată de Media Show Grup.

Conform Caietului de sarcini, Zilele Moldova Eco Energetică urmează să fie inaugurate cu un flashmob și să fie moderate de un profesionist. Pentru imortalizarea evenimentului urmează să fie invitați doi cameramani și un fotograf.

O parte din cei aproape două milioane de lei vor fi cheltuiți pentru elaborarea designului invitațiilor pentru mass-media și pentru participanți, elaborarea și distribuirea a două comunicate de presă, promovarea informațiilor despre eveniment în mediul online. Mai este prevăzută editarea pliantelor, imprimarea și distribuirea pixurilor, tricourilor și chipiurilor cu sigla agenției. Vor fi procurate și o mie de baloane cu inscripția „Moldova Eco Energetică”. Banii publici vor mai fi cheltuiți pentru identificarea unei piese care să devină imnul evenimentului și pentru pregătirea coregrafică a copiilor care vor evolua în cadrul Zilelor Moldova Eco Energetică. Evenimentul prevede și o caravană de două săptămâni, care va porni din centrul Capitalei și va trece prin 30 de localități. O altă componentă a scenariului Zilelor Moldova Eco Energetică o reprezintă o expoziție de lumini led.

Solicitat de jurnaliști, Alexandru Ciudin, directorul AEE, susține că este nevoit să desfășoare Zilele Moldova Eco Energetică, pentru a primi un grant de trei milioane de euro. Tot el mai spune că, din cauza restricțiilor legate de pandemia de COVID-19, ceremonia de lansare va avea loc, cel mai probabil, în regim on-line, însă nu știe când anume și care va fi scenariul.

Chiar dacă se regăsește în Planul de achiziții pentru anul 2021 al AEE, această achiziție este cea mai scumpă din cele 57 planificate de instituție pentru anul curent. Suma totală a achizițiilor planificate de Agenție este de 9,7 milioane de lei. Din contul acestor bani, încă 200 de mii de lei sunt planificați pentru servicii de promovare a activității sale în domeniul eficienței energetice, accentuează Moldova Curată.

Zilele Moldova Eco Energetică s-au desfășurat cu fast și anul trecut, în plină pandemie, pentru eveniment fiind alocată suma de 2 milioane de lei.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE