Alianța „PSRM-Șor-Dodon” împarte din nou funcții în justiție. Magistrați controversați au fost numiți vicepreședinți la CSJ

1101
0

Două magistrate cu reputație compromisă au fost promovate, pe finalul ședinței de vineri, 12 martie, a Parlamentului, în funcții de conducere la Curtea Supremă de Justiție (CSM). Astfel, Tamara Chișca-Doneva, cunoscută pentru decizia sa în dosarul „Gemenii”, în urma căreia CtEDO a obligat R.Moldova să plătească despăgubiri de 3,6 milioane de dolari, a fost numită vicepreședintă a CSJ, șefă a Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ. La fel, în funcția de vicepreședinte al CSJ, șefă a Colegiului penal, a fost numită Nadejda Toma, membră a unor complete de judecată care au luat decizii în dosarele fostului premier Vlad Filat și ale afaceristului Veaceslav Platon.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Pentru numirea acestora au votat deputații din coaliția „PSRM-Șor-Pentru Moldova”, ignorând argumentele opoziției, care a cerut excluderea acestui subiect de pe ordinea zi.

Solicitarea a obținut, însă, doar 31 de voturi, ale parlamentarilor din PAS, Platforma DA și PDM, insuficiente pentru excluderea proiectului din agendă.

„Deja se vede că este un târg ordinar, așa gen de târguri s-au făcut în luna februarie 2020, când ați împărțit membrii CSM. Este incredibil ceea ce faceți. Voi nu vreți să salvați justiția, voi vreți să vă salvați de justiție. Târgurile politice au mai fost în Parlamentul Republicii Moldova, iar ceea ce se întâmplă azi e culmea ipocriziei”, a declarat în timpul ședinței deputatul PAS, Sergiu Litvinenco.

În ajun, și vicepreședintele Platformei DA, Alexandr Slusari, a acuzat o înțelegere între fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, deputatul fugar Ilan Șor și liderul socialiștilor, Igor Dodon. „Cea mai importantă persoană pentru ei este Tamara Chișca-Doneva. Fiul doamnei a lucrat mulți ani în structurile lui Platon. O parte din socialiști nu vor să voteze pentru aceste desemnări. Dar sunt voturi din partea grupului lui Plahotniuc”, avertiza Slusari.

Amintim că proiectul cu privire la numirea în funcții a unor judecători la CSJ a ajuns în plenul Parlamentului după ce a fost avizat pozitiv cu vot, pe 3 martie, într-o ședință cu ușile închise a Comisiei juridice, pentru numiri și imunități.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE