Vaccinuri AstraZeneca din lotul care ar fi provocat probleme în Europa nu au ajuns în R.Moldova

580
0

Vaccinurile AstraZeneca care sunt administrate în R.Moldova nu fac parte din lotul care a dus la suspendarea parțială a imunizării anti-COVID în mai multe țări din Uniunea Europeană. Asigurări în acest sens au fost date vineri, 12 martie, de Ministerul Sănătății de la Chișinău. „În contextul suspendării temporare a procesului de vaccinare cu lotul AstraZeneca ABV 2856 în România, informăm că vaccinuri din acest lot nu sunt utilizate pe teritoriul Republicii Moldova. Cele 21.600 doze de vaccin AstraZeneca recepționate ca donație din România fac parte din lotul AstraZeneca ABV 6096”, potrivit unui comunicat al Ministerului.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Specialiștii în imunizare și autoritățile responsabile de gestionarea campaniei de vaccinare împotriva Covid-19 în R.Moldova, urmăresc mersul campaniei și analizează minuțios fiecare eveniment advers post-imunizare, se mai arată în comunicat.

Până în prezent, în R.Moldova au fost administrate 9341 doze de vaccin AstraZeneca și au fost înregistrate 303 reacții adverse ușoare, care nu prezintă niciun pericol pentru viața și sănătatea celor vaccinați.

Menționăm, în acest context, că în seara zilei de joi, 11 martie, autoritățile de la București au decis suspendarea vaccinării cu lotul ABV 2856, pentru care s-au semnalat probleme în Italia, și înlocuirea lor cu alte doze, din alte loturi primite de România de la AstraZeneca. De asemenea, nouă țări au decis suspendarea vaccinării cu AstraZeneca ca măsură de prevenție, după ce au fost raportate mai multe efecte secundare severe în urma administrării serului din lotul ABV 5300. De precizat că în România nu au existat până acum probleme tromboembolice, de genul celor semnalate în alte țări la persoane care s-au vaccinat cu AstraZeneca.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat joi „continuarea administrării” vaccinului anti-COVID-19 produs de AstraZeneca, subliniind că la ora actuală nimic nu demonstrează riscul unei coagulări sanguine mai puternice (tromboze) în cazul persoanelor vaccinate cu acest ser.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here