Vaccinuri AstraZeneca din lotul care ar fi provocat probleme în Europa nu au ajuns în R.Moldova

881
0

Vaccinurile AstraZeneca care sunt administrate în R.Moldova nu fac parte din lotul care a dus la suspendarea parțială a imunizării anti-COVID în mai multe țări din Uniunea Europeană. Asigurări în acest sens au fost date vineri, 12 martie, de Ministerul Sănătății de la Chișinău. „În contextul suspendării temporare a procesului de vaccinare cu lotul AstraZeneca ABV 2856 în România, informăm că vaccinuri din acest lot nu sunt utilizate pe teritoriul Republicii Moldova. Cele 21.600 doze de vaccin AstraZeneca recepționate ca donație din România fac parte din lotul AstraZeneca ABV 6096”, potrivit unui comunicat al Ministerului.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Specialiștii în imunizare și autoritățile responsabile de gestionarea campaniei de vaccinare împotriva Covid-19 în R.Moldova, urmăresc mersul campaniei și analizează minuțios fiecare eveniment advers post-imunizare, se mai arată în comunicat.

Până în prezent, în R.Moldova au fost administrate 9341 doze de vaccin AstraZeneca și au fost înregistrate 303 reacții adverse ușoare, care nu prezintă niciun pericol pentru viața și sănătatea celor vaccinați.

Menționăm, în acest context, că în seara zilei de joi, 11 martie, autoritățile de la București au decis suspendarea vaccinării cu lotul ABV 2856, pentru care s-au semnalat probleme în Italia, și înlocuirea lor cu alte doze, din alte loturi primite de România de la AstraZeneca. De asemenea, nouă țări au decis suspendarea vaccinării cu AstraZeneca ca măsură de prevenție, după ce au fost raportate mai multe efecte secundare severe în urma administrării serului din lotul ABV 5300. De precizat că în România nu au existat până acum probleme tromboembolice, de genul celor semnalate în alte țări la persoane care s-au vaccinat cu AstraZeneca.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat joi „continuarea administrării” vaccinului anti-COVID-19 produs de AstraZeneca, subliniind că la ora actuală nimic nu demonstrează riscul unei coagulări sanguine mai puternice (tromboze) în cazul persoanelor vaccinate cu acest ser.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE