Cântecul genocidului

1433
0

Deunăzi, un amic de al meu, bălțean, mi-a mărturisit că niciunul dintre colegii și vecinii lui nu acceptă să se vaccineze, nici acum, nici în viitorul apropiat. Mai mult, zice, dacă aceștia ar afla că s-a vaccinat, s-ar feri de el ca de ciumă, întrucât ar fi purtătorul unei molime și mai letale decât virusul propriu-zis. În consecință, omul simte o dublă amenințare: dacă nu se vaccinează, rămâne prieten cu toată lumea, dar riscă să se îmbolnăvească sau, în cel mai bun caz, să nu poată călători nicăieri, iar dacă se vaccinează, va fi proscris atât de vecini, cât și de colegii de la serviciu.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Cunoscând bine specificul locului, l-am întrebat dacă aceste cunoștințe ale lui s-ar vaccina cu „Sputnik“ ori cu orice alt vaccin care nu este produs în Occident. Speranța că problema rezidă doar în țara de origine a produsului s-a dovedit a fi una deșartă: lumea nu vrea să se vaccineze defel. Cauza invocată: virusul și apoi vaccinurile au fost născocite pentru a reduce populația lumii, firește în interesul celor care dirijează globul din umbră.

Știm cât de devastatoare pot fi manipularea, trollingul și dezinformarea pe rețelele sociale sau la televizor. Mai ales când sunt politică de stat și deci sunt susținute moral și financiar de regimuri care, astfel, își controlează mai bine populația, canalizându-i toată nemulțumirea și frustrarea spre dușmanul extern. Rusia e un exemplu grăitor în acest sens: de ocuparea Crimeii și a Donbassului au fost responsabili fasciștii ucraineni, sprijiniți din afară de țări care doreau să încercuiască o Rusie abia „ridicată din genunchi“; de raptul teritorial din Georgia a fost vinovat Saakașvili, îmboldit de Departamentul de Stat american să declanșeze operațiuni militare în Osetia de Sud ș.a.m.d.

Republica Moldova se află în continuare sub ocupație mediatică rusă. Kremlinul nu trebuie să-și trimită trupele în RM ca să o stăpânească. E destul să examinezi grilele operatorilor de cablu TV din Chișinău sau din alte orașe ca să-ți dai seama cine creează opinia publică în părțile locului. Internetul este, de asemenea, rusofon, iar rețelele sociale folosesc româna preponderent pe segmentul comunicării private. Tristul adevăr e că majoritatea cetățenilor RM nu citesc știrile în limbi străine, chiar și atunci când le cunosc (arătați-mi măcar o badantă care se informează din Corriere della Sera), limba rusă rămânând limba lor de comunicare cu restul lumii. Iar cunoașterea precară a românei literare, parte esențială a analfabetismului nostru funcțional, obstrucționează informarea din sursele românofone de calitate, atât din RM, cât și din România.

Aflarea într-un asemenea spațiu mediatic și informațional a generat, până la urmă, în moldoveni o spaimă mai mare de vaccin decât de covid. Oamenii au trecut cu candoare de la negarea vehementă a epidemiei la acceptarea evidenței și de la așteptarea serului izbăvitor la refuzul categoric al vaccinării. Receptivitatea la manipulare i-a făcut să nu observe contradicțiile, căci rostul minciunii nu este de a înlocui adevărul cu un alt „adevăr“, ci de a-l descalifica. Versiunile alternative ale faptelor nu sunt menite să se instituie drept adevăruri absolute, ci să erodeze adevărul existent, care e întotdeauna unul singur și prozaic până la plictis: albul e, invariabil, alb și negrul e, din nefericire pentru oamenii cu fantezia bogată, tot negru.

Minciuna pe care o răspândesc trolii bine plătiți și conspiraționiștii creduli și fanatici în legătură cu vaccinarea nu are ca scop să-i convingă pe oameni atât de nocivitatea vaccinurilor, cât să-i debusoleze, să-i lase fără repere, să le distrugă încrederea în valorile fundamentale ale civilizației (credința în știința medicală, de exemplu, adică în puterea rațiunii umane de a învinge răul pe care îl provoacă unii factori naturali). Cu alte cuvinte, să-i facă și mai vulnerabili și, prin urmare, mai deschiși pentru orice răsturnare de paradigmă culturală sau valorică.

Sigur că vaccinarea are acum în Occident și o substanțială conotație politică. Timpul nu mai are răbdare cu politicienii care au optat pentru și au promovat insistent lockdown-ul: vaccinurile nu pot fi testate în ritm obișnuit, iar o eficacitate ce depășește (fie și prezumtiv) 85-90% e suficientă, în multe cazuri, pentru omologarea serului. În asemenea condiții, totul devine bun, chiar și un vaccin chinezesc, ca să avem, în sfârșit, cu toții o justificare științifică pentru ieșirea din tranșee. Dar aceasta nu înseamnă, bineînțeles, că vaccinarea în sine e periculoasă. Or, tocmai acesta este scopul minciunii care îl intoxică azi (inclusiv) pe cetățeanul RM: să-i slăbească credința în lumina care vine dinspre rațiune, știință și să-l întărească în adorația întunericului.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE