O nouă donație de echipamente din UE, în valoare de aproape 700.000 de euro, pentru lupta cu COVID-19 în R.Moldova

521
0
Ceremonia de recepționare a echipamentelor medicale donate R.Moldova de UE, cu suportul OMS și al Germaniei
Ceremonia de recepționare a echipamentelor medicale donate R.Moldova de UE, cu suportul OMS și al Germaniei

300 de concentratoare de oxigen, 600 de pulsoximetre și 5 ventilatoare de respirație artificială au fost livrate miercuri, 10 martie, suplimentar în R.Moldova de Uniunea Europeană, în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și guvernul federal al Germaniei. Echipamentul medical, în valoare de 685.400 de euro este destinat monitorizării pacienților și tratării cazurilor medii și grave de COVID-19. Ajutorul face parte din inițiativa Uniunii Europene „Solidari pentru sănătate”, direcționată spre combaterea pandemiei în țările Parteneriatului Estic. La ceremonia de recepționare a echipamentelor au participat șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, reprezentantul OMS din R.Moldova, Igor Pokanevych, și secretarul de stat de la Ministerul Sănătății, Tatiana Zatîc.

„Livrarea de astăzi a echipamentelor este extrem de necesară în condițiile în care numărul de infectări este în creștere și pacienții au nevoie urgentă de acest suport, care poate să le salveze viața”, a subliniat cu această ocazie Peter Michalko.

„Situația pandemică la nivel național a devenit una alarmantă. Numărul persoanelor care necesită internare este în continuă creștere, iar capacitățile sistemului spitalicesc necesită a fi consolidate. (…) Apreciem înalt solidaritatea și sprijinul permanent al donatorilor și partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova”, a spus Tatiana Zatîc.

Cele 5 ventilatoare de respirație artificială sunt de ultimă generație, de cea mai înaltă performanță, și vor fi instalate în secțiile de terapie intensivă din cadrul unor instituții strategice – Spitalul de Medicină Urgentă, Spitalul Clinic Republican, Spitalul Sfânta Treime și Spitalul Clinic Bălți. Concentratoarele de oxigen sunt folosite în terapia cu oxigen, foarte necesară la pacienții cu COVID-19 spitalizați și care are la aplicare o rată înaltă de succes. Nu în ultimul rând, cele 300 de concentratoare de oxigen vor putea fi folosite pe o perioadă mai îndelungată, acestea fiind livrate cu 300 de seturi de consumabile, ce vor acoperi o perioadă de 6-7 luni de utilizare. Iar cele 600 de pulsoximetre, donate în particular de guvernul german, urmează să ajungă în instituțiile de asistență medicală primară.

Preluarea textelor de pe pagina www.gazetadechisinau.md pentru formatul online se face în limita a 1.000 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat.

Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Gazeta de Chișinău” și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here