O nouă donație de echipamente din UE, în valoare de aproape 700.000 de euro, pentru lupta cu COVID-19 în R.Moldova

767
0
Ceremonia de recepționare a echipamentelor medicale donate R.Moldova de UE, cu suportul OMS și al Germaniei
Ceremonia de recepționare a echipamentelor medicale donate R.Moldova de UE, cu suportul OMS și al Germaniei

300 de concentratoare de oxigen, 600 de pulsoximetre și 5 ventilatoare de respirație artificială au fost livrate miercuri, 10 martie, suplimentar în R.Moldova de Uniunea Europeană, în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și guvernul federal al Germaniei. Echipamentul medical, în valoare de 685.400 de euro este destinat monitorizării pacienților și tratării cazurilor medii și grave de COVID-19. Ajutorul face parte din inițiativa Uniunii Europene „Solidari pentru sănătate”, direcționată spre combaterea pandemiei în țările Parteneriatului Estic. La ceremonia de recepționare a echipamentelor au participat șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, reprezentantul OMS din R.Moldova, Igor Pokanevych, și secretarul de stat de la Ministerul Sănătății, Tatiana Zatîc.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

„Livrarea de astăzi a echipamentelor este extrem de necesară în condițiile în care numărul de infectări este în creștere și pacienții au nevoie urgentă de acest suport, care poate să le salveze viața”, a subliniat cu această ocazie Peter Michalko.

„Situația pandemică la nivel național a devenit una alarmantă. Numărul persoanelor care necesită internare este în continuă creștere, iar capacitățile sistemului spitalicesc necesită a fi consolidate. (…) Apreciem înalt solidaritatea și sprijinul permanent al donatorilor și partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova”, a spus Tatiana Zatîc.

Cele 5 ventilatoare de respirație artificială sunt de ultimă generație, de cea mai înaltă performanță, și vor fi instalate în secțiile de terapie intensivă din cadrul unor instituții strategice – Spitalul de Medicină Urgentă, Spitalul Clinic Republican, Spitalul Sfânta Treime și Spitalul Clinic Bălți. Concentratoarele de oxigen sunt folosite în terapia cu oxigen, foarte necesară la pacienții cu COVID-19 spitalizați și care are la aplicare o rată înaltă de succes. Nu în ultimul rând, cele 300 de concentratoare de oxigen vor putea fi folosite pe o perioadă mai îndelungată, acestea fiind livrate cu 300 de seturi de consumabile, ce vor acoperi o perioadă de 6-7 luni de utilizare. Iar cele 600 de pulsoximetre, donate în particular de guvernul german, urmează să ajungă în instituțiile de asistență medicală primară.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT