Vaccinul anticovid, pe scurt și rapid

815
0
Cu muncitorii Gheorghe și Constantin, discutând pe îndelete

Vinerea trecută, 26 februarie, echipa GAZETEI de Chișinău a mers la Lozova, Strășeni, pentru a promova ziarul și a discuta cu lumea despre ce se mai întâmplă în politica de la noi și… despre alte griji și nevoi. Mie, de această dată, mi-a revenit sarcina să întreb oamenii pe care i-am întâlnit ce cred ei despre vaccinare; dacă se vor vaccina – de ce o vor face, iar dacă nu se vor vaccina – de ce nu vor accepta să fie vaccinați.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În fața primăriei din localitate, am întâlnit-o pe Zinaida, 54 de ani, asistent social, care mi-a spus că nu se grăbește să se vaccineze, pentru că încă nu i-a venit rândul, iar dacă i-ar veni, tot nu s-ar grăbi. „Să se vaccineze mai întâi parlamentarii, să își asume mai întâi ei rolul de cobai cu toate consecințele, pentru că sunt aleșii poporului și trebuie să se jertfească pentru popor.”

Să se vaccineze mai întâi parlamentarii”

Zinaida e o gazdă ospitalieră și ne invită în incinta instituției, unde mai discutăm cu Victor și Veronica, perceptori fiscali, cu Maria, de asemenea, asistent social. De parcă ar fi auzit discuția mea cu Zinaida, cei trei funcționari îmi spun că nici ei nu se grăbesc cu vaccinarea. Perceptorii fiscali Victor și Veronica, chiar dacă au fost bolnavi de covid, încă n-au luat o decizie în privința vaccinării. Veronica îmi spune că și copilul ei de trei anișori a fost bolnav de covid, dar, slavă Domnului, totul s-a sfârșit cu bine.

Cristina, tânără dereticătoare, „nu discută cu presa” și nu acceptă să răspundă la „întrebări provocatoare”.

Vaccinul ar putea avea efecte secundare”

Valeriu, 51 de ani, muncitor, stă urcat pe bicicletă în fața farmaciei așteptând să vadă ce o să-l întreb, pentru că vede clar că nu sunt din partea locului. Râde de întrebarea pe care i-o pun și îmi spune că are „vaccinul” său în beci, dar, dacă va trebui, o să se vaccineze și el, pentru că „o fi de folos vaccinul, dacă ni-l propun oamenii deștepți, care au grijă de tot poporul”.

Un popas la Vorniceni

Intru și în farmacie și fac cunoștință cu Liuba, farmacistă, de 34 de ani. Nu prea are timp de discuție, dar îmi permite, „nu chiar pentru mult timp”, să discut cu Liuba, 24 de ani. Liuba stă cu copilul acasă și știe că „vaccinul ar putea avea efecte secundare”.

Ies din farmacie, pentru că „nu prea multul timp” oferit mi-a expirat și am fost invitat frumos să ies afară. Afară, o doamnă mai în vârstă și una mai tânără, probabil mamă și fiică, fug de mine și nici nu vor să mă asculte. Le strig că sunt de la ziar, dar fug și mai tare…

Se vor vaccina, pentru că îi va obliga, probabil, firma

Nu departe, dau și de oficiul poștal, unde intru în vorbă cu Gheorghe, 66 de ani, fost șofer și tractorist. Gheorghe a auzit despre niște lucruri înfiorătoare cu aceste vaccinuri și nu se va vaccina în ruptul capului. O doamnă fără nume, pentru că nu vrea să se prezinte, nu acceptă să primească un ziar, neștiind să citească în „limba voastră românească”. Nu se va vaccina nici ea, deoarece are deja 70 de ani și crede că nu-i mai folosește la nimic.

Constantin, 69 de ani, fost păstor, invalid, zice că s-ar vaccina, dar crede că, la boala incurabilă pe care o are, nu se știe dacă îi mai ajută la ceva… Cu angajatele poștei nu reușesc să discut, pentru că sunt foarte ocupate și „nu au nici un abonat la GAZETA de Chișinău”. Înțeleg că poate nici nu au făcut nimic pentru a avea vreun abonat, dar asta-i o altă temă…

Cu Gheorghe, 50 de ani, și cu Constantin, 47 de ani, ambii muncitori, pe care îi întâlnesc peste drum de poștă, am o discuție mai pe îndelete, pentru că stau și așteaptă un camion, păzind niște paleți pe care vor trebui să-i încarce. Nu se grăbesc nicăieri și îmi răspund cu bunăvoință la întrebări. Sunt ferm convinși că se vor vaccina, pentru că… îi va obliga, probabil, firma. Mai spun că și în Chișinău, unde lucrează, li s-ar putea interzice să intre, iar peste hotare, unde mai pleacă uneori, nici n-ar avea ce căuta…

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE