R.Moldova, în pragul unui lockdown. Locuri în spitale, la limită, iar centrul de la MoldExpo este suprasolicitat din cauza COVID-19

2188
0
ambulante moldexpo
Coloană de ambulanțe în așteptare la centrul de triere COVID-19 de la MoldExpo, în Chișinău / Sursa FOTO: Știri.md

R.Moldova e tot mai aproape de instituirea unui lockdown, în legătură cu creșterea îngrijorătoare a numărului de cetățeni afectați de COVID-19. Despre aceasta vorbesc atât experții, cât și oficialitățile. Toate locurile din spitalele cu profil COVID-19 din R.Moldova sunt ocupate, iar centrul de triere de la MoldExpo din Chișinău nu mai primește ambulanțele cu cei infectați, aceștia fiind duși direct la spitalele unde se mai găsește câte un pat, spune consiliera prezidențială în domeniul sănătății, Ala Nemereco. „Rata de contagiozitate de 1,19%, pe care o avem acum, este un indicator foarte alarmant care ne arată că în următoarele săptămâni numărul de bolnavi va crește”, a declarat ea, într-o emisiune la Jurnal TV. Iar potrivit premierului interimar, Aureliu Ciocoi, formele grave de COVID-19 și contagiozitatea bolii demonstrează că tulpina britanică a coronavirusului a ajuns și în R.Moldova.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Au fost transmise în câteva laboratoare din Germania probe prelevate de la pacienții noștri, există răspunsul preliminar, care confirmă tulpina britanică, suntem în așteptarea răspunsului oficial”, a comunicat Ciocoi la același post TV.

El a lăsat să se înțeleagă că Guvernul în exercițiu ar putea propune Parlamentului instituirea stării de urgență, deoarece „un lockdown nu poate fi efectuat doar cu capacitățile poliției, trebuie antrenate și efectivele Armatei Naționale”. Și toate acestea chiar dacă, din punct de vedere economic, un lockdown similar situației din luna martie a anului trecut este extrem de riscant pentru R.Moldova, potrivit lui Ciocoi.

Ninel Revenco, coordonatoare a Programului național de imunizări, spune că pentru depășirea acestei situații este necesar ca cel puțin 40-50 la sută dintre locuitorii R.Moldova să fie vaccinați, iar oamenii să respecte cu strictețe recomandările medicilor. „Eu înțeleg că avem o situație economică precară ținând cont că de un an de zile suntem în această pandemie, dar dacă vom continua cu câte 24 de decese pe zi, practic la fiecare oră avem câte un deces, situația este foarte critică. Sigur trebuie să implementăm măsuri mult mai drastice, până va fi extins procesul de vaccinare și situația se va ameliora”, consideră ea.

Menționăm că procesul de imunizare a început în R.Moldova marți, 2 martie, prin vaccinarea personalului medical din prima linie cu preparatul AstraZeneca donat de România. Primele 21.000 de doze, din cele 200.000 ce vor fi oferite gratuit R.Moldova de la București, au sosit la Chișinău sâmbăta trecută, pe 27 februarie. În primele două zile, medicilor le-au fost administrate peste 2600 de doze de vaccin, a anunțat secretara de stat de la Ministerul Sănătății, Tatiana Zatîc.

În seara zilei de joi, 4 martie, în R.Moldova au mai ajuns 14.400 de doze de vaccin, donate prin intermediul platformei COVAX. Prin intermediul acestui mecanism, susținut de OMS și UE, R.Moldova ar urma să primească un total de 25.000 de doze de vaccin produs de Pfizer/BioNTech și alte 264.000 de doze, de la AstraZeneca.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE