Încă o decizie doar parțială de la CC. Guvernul demisionar poate face remanieri de cadre, dar nu poate semna tratate internaționale

839
0

Curtea Constituțională (CC) a admis doar parțial sesizarea președintei Maia Sandu cu privire la competențele unui guvern demisionar. Astfel, conform deciziei adoptate joi, 4 martie, Guvernul în exercițiu poate numi persoane în funcții de demnitate publică, cum ar fi secretarii de stat sau șefii de agenții, însă șefa statului nu poate schimba componența executivului în cazul miniștrilor.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

La fel, membrii Curții au declarat inadmisibilă sesizarea în partea care se referea la dreptul unui guvern aflat în demisie de a semna tratate internaționale în anumite condiții.

Angajamentele financiare ale Guvernului în exercițiu, care privesc o perioadă nedeterminată sau de peste un an, a căror valoare este disproporționată în raport cu cheltuielile necesare pentru administrarea treburilor publice curente sau pentru gestionarea unor situații de urgență, pot fi considerate constituționale doar atunci când semnarea acestora este necesară pentru executarea legilor adoptate de Parlamentul Republicii Moldova și/sau acestea sunt necesare pentru asigurarea securității interne și externe a statului, menținerea stării de legalitate, a stabilității sociale, economice, financiare, politice și pentru evitarea fenomenelor naturale și ale factorilor imprevizibili care prezintă pericol public, potrivit hotărârii CC.

Președinta Maia Sandu s-a adresat la CC pentru a clarifica situația excepțională pe care, spune ea, a creat-o intenționat fosta guvernare, cu scopul de a vulnerabiliza instituțiile statului în plină criză pandemică și economică.

Menționăm în acest context că, acum o săptămână, liderul PSRM, Igor Dodon amenința Președinția că Parlamentul că va institui stare de urgență, pentru a oferi competențe suplimentare guvernului demisionar, astfel ca acesta să poată activa încă doi ani, până la alegerile parlamentare ordinare, dacă Maia Sandu va refuza să desemneze candidatura socialiștilor la funcția de prim-ministru.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT