21.600 de doze de vaccin anti-COVID din România ajung sâmbătă la Chișinău. Încă 14.400, prin COVAX, disponibile săptămâna viitoare

1073
0
Vaccinul anti-COVID AstraZeneca
Vaccinul anti-COVID AstraZeneca

Cel puțin 36 de mii de doze de vaccin anti-COVID vor deveni disponibile în R.Moldova, începând de săptămâna viitoare. Astfel, premierul de la București, Florin Cîțu, a anunțat că primele 21 600 de doze, din lotul de 200 000 pe care România le acordă gratuit R.Moldova vor fi trimise la Chișinău în cel mai scurt timp, după ce Guvernul român a aprobat de urgență, în regim online, hotărârea necesară pentru această donație. Vaccinul va sosi cu o aeronavă SMURD pe Aeroportul Internațional Chișinău, în data de 27 februarie 2021, în jurul orei 14:00, anunță Ambasada României din R.Moldova. La fel, și Ministerul Sănătății de la Chișinău a anunțat despre livrarea primului lot de 14 400 de doze de vaccin, disponibilizate prin intermediul platformei COVAX, care ar urma să ajungă în R.Moldova în perioada 28 februarie – 3 martie.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În ambele cazuri este vorba despre vaccinul AstraZeneca.

Folosirea acestuia, la fel ca și a altui vaccin occidental – Pfizer/BioNTech, a fost aprobată în regim de urgență, tot vineri, de Agenția Medicamentului din R.Moldova. Aceasta a autorizat însă, la pachet, și vaccinul rusesc Sputnik V, chiar dacă ultimul nu a primit încă certificat de siguranță și eficiență de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Agenția nu și-a explicat decizia, anunțând doar că a înregistrat vaccinuri ce figurează pe lista de utilizare în urgențe (Emergency Use Listing) a OMS. Prin urmare, s-a hotărât autorizarea lor „condiționată”, potrivit unui comunicat al Agenției.

Faptul că serul rusesc este promovat insistent de liderul PSRM, Igor Dodon, care mai și pune la îndoială eficiența și siguranța vaccinurilor occidentale, a provocat însă noi interferențe cu disputele politice de la Chișinău.

Dodon a fost, de altfel, primul care a anunțat despre înregistrarea vaccinului Sputnik V în R.Moldova, înainte ca decizia Agenției Medicamentului să fie făcută publică, anunțând că livrările preparatului rusesc în R.Moldova vor începe „în scurt timp”. De asemenea, Dodon a acuzat administrația președintei Maia Sandu că ar fi încercat să împiedice înregistrarea acestui vaccin. În replică, șefa statului spune că vaccinurile ce pot fi administrate sunt doar cele aprobate de OMS, iar pentru că Sputnik încă nu este, R.Moldova va aștepta concluzia OMS, mai ales că e lipsită de capacități proprii de studiu.

Amintim că, anterior, autoritățile moldovene anunțau că primele doze de vaccin urmau să ajungă în R.Moldova până la sfârșitul lui ianuarie, lucru care nu s-a întâmplat. Conform planului de imunizare, vaccinarea ar urma să se desfășoare în trei etape. La prima etapă vor fi vaccinați lucrătorii din instituțiile medico-sanitare, personalul din cadrul secțiilor de reanimare și terapie intensivă, personalul din cadrul secțiilor spitalicești cu specific de COVID-19, în funcție de disponibilitatea vaccinului. Despre intenția de a dona R.Moldova un lot de vaccinuri a anunțat și Lituania, prin intermediul ministrului său de Externe, Gabrielius Landsbergis, care s-a aflat pe parcursul acestei săptămâni într-o vizită de lucru la Chișinău.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE