PA confirmă că semnătura lui Șor a fost falsificată, dar refuză să declanșeze o urmărire penală

218
0
Dumitru Alaiba vs Ilan Șor
Dumitru Alaiba vs Ilan Șor

Procuratura Anticorupție (PA) confirmă că semnătura lui Ilan Șor, aplicată pe proiectul unei hotărâri a Parlamentului cu privire la crearea unei comisii speciale de anchetă a acțiunilor subversive de pe piața financiară nebancară din partea lui Veaceslav Platon, a fost falsificată. Sesizați de deputatul PAS, Dumitru Alaiba, procurorii au refuzat să pornească un dosar penal, pe motiv că „deși, formal, fapta conține semnele infracțiunii prevăzute de art. 332 Cod penal, fiind lipsită de importanță, nu prezintă gradul prejudiciabil al unei infracțiuni”.

„Potrivit raportului de constatare tehnico-științifică nr. 13 din 25 ianuarie 2021, semnăturile lui Ilan Șor aplicate pe proiectul hotărârii și pe nota informativă nu au fost executate de către cet. Ilan Șor, dar de o altă persoană prin imitare servilă, astfel, fiind falsificate”, se arată în răspunsul primit de Alaiba de la PA.

Constatarea procurorilor contrazice afirmațiile colegilor de partid și din gruparea „Pentru Moldova” ai lui Ilan Șor, Sergiu Sîrbu și Marina Tauber, făcute pe 27 noiembrie 2020, atunci când au prezentat în Parlament proiectul cu privire la înființarea acestei comisii. Potrivit acestora, Șor ar fi semnat documentul cu mâna lui, chiar dacă se știe că nu se află în țară, fiind anunțat în urmărire internațională.

Dumitru Alaiba declară că va solicita, printr-un demers adresat procurorului general, Alexandr Stoianoglo, anularea ordonanței cu privire la neînceperea urmăririi penale.

Dosarul lui Ilan Șor, condamnat în prima instanță la șapte ani și șase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani, este acum examinat la Curtea de Apel Cahul. Procesul trenează, însă, de trei ani, timp în care Curtea a amânat zeci de ședințe de judecată, iar Ilan Șor a părăsit ilegal teritoriul R.Moldova în iunie 2019, după căderea guvernării controlate de fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc.

Preluarea textelor de pe pagina www.gazetadechisinau.md pentru formatul online se face în limita a 1.000 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat.

Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Gazeta de Chișinău” și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here