Transportatorii privați nu renunță la protest. Rutele de pasageri vor fi sistate pe 23 februarie

622
0
Protestul transportatorilor în centrul Chișinăului, în decembrie 2019
Protestul transportatorilor în centrul Chișinăului, în decembrie 2019

Transportul regulat de pasageri, asigurat de firmele private, va fi sistat pentru o singură zi, marți, 23 februarie, pe teritoriul R.Moldova, chiar dacă Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) a suspendat până la 28 februarie restricția privind limitarea numărului de pasageri în vehicule. În semn de protest față de faptul că CNESP nu a acceptat revendicările lor, transportatorii anunță că vor fi suspendate inclusiv rutele regulate raionale și interraionale. Motivul, potrivit asociațiilor patronale, e că restricțiile au fost instituite de CNESP nu pentru a combate pandemia de COVID-19, dar ca sancțiune pentru întreaga ramură a economiei naționale, pentru posibile încălcări comise doar de unii transportatori.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) așteaptă să aibă, până la sfârșitul zilei de luni, 22 februarie, confirmarea participării la acțiunea de protest din partea unor operatori de transport care dispun de un total de 2500 de vehicule.

Potrivit APOTA, restricțiile mai permisive, prevăzute într-o hotărâre a CNESP din noiembrie 2020, pot fi respectate de operatorii de transport, iar restricții mai dure pot fi aplicate doar dacă autoritățile vin cu un complex de măsuri de ordin epidemiologic, economic, social și financiar.

În context, o altă asociație patronală, „Transportatorul”, revendică vaccinarea în termen de șapte zile a tuturor conducătorilor auto din transport public, deoarece aceștia se află în prima linie de risc. De asemenea, se cere asigurarea gratuită cu materiale de protecție, măști, halate, dezinfectant pentru fiecare unitate de transport, achitarea imediată din bugetul de stat a plăților compensatorii în valoarea salariului mediu pe economie pe lună conducătorilor auto pentru fiecare lună a pandemiei, precum și repartizarea gratuită a motorinei.

La 20 februarie, CNESP a decis suspendarea, până la 28 februarie inclusiv, a propriei decizii cu privire la limitarea numărului de persoane în transportul feroviar, rutier, în trafic raional, local și municipal la 50% din capacitate. CNESP afirmă că a luat această decizie după ce a obținut asigurări că asociațiile patronale își vor mobiliza membrii să respecte strict măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19 în unitățile de transport.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here