15 milioane de euro din partea Uniunii Europene, pentru combaterea COVID-19 în R.Moldova

558
0
Președinta Maia Sandu

Republica Moldova va primi din partea Uniunii Europene 15 milioane de euro pentru combaterea pandemiei de COVID-19. Un acord în acest sens a fost semnat luni, 22 februarie, de președinta Maia Sandu și directorul Comisiei Europene pentru Vecinătatea de Est și Consolidare Instituțională, Lawrence Meredith. Sprijinul UE, mobilizat pentru Moldova de la începutul crizei, „include consumabile medicale, sprijin social pentru grupurile vulnerabile, împrumuturi și granturi pentru afaceri și agricultori din întreaga țară, precum și sprijin financiar direct către bugetul de stat”. „Acest ajutor dezinteresat este foarte important și necesar pentru Republica Moldova. Voi insista ca banii să ajungă în sectoarele care au fost afectate cel mai mult de pandemie: în sistemul medical, agricultură, la întreprinderile mici și mijlocii. Voi cere, totodată, instituțiilor abilitate să monitorizeze cum sunt alocați acești bani, astfel încât ei să ajungă la oamenii care au cel mai mult nevoie de sprijin”, a scris cu această ocazie, pe pagina sa de Facebook, Maia Sandu.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

La rândul său, ambasadorul Uniunii Europene în R.Moldova, Peter Michalko, s-a arătat încrezător că noul grant, oferit de Uniunea Europeană, împreună cu sprijinul anterior acordat de la începutul pandemiei, „va contribui la crearea unei baze puternice pentru redresarea socio-economică și va sta la temelia unei mai mari rezistențe față de șocurile viitoare”.

Acordul semnat luni face parte din răspunsul UE la Covid-19 în cadrul inițiativei „Echipa Europa” și vine în urma vizitei oficiale a Președintelui Maia Sandu la Bruxelles, se arată într-un comunicat al Președinției.

Răspunsul global al Uniunii Europene la pandemia de coronavirus se implementează conform abordării „Echipa Europei”. Acesta se bazează pe contribuțiile tuturor instituțiilor comunitare și le combină cu resursele mobilizate de către statele membre ale Uniunii și instituțiile financiare, cu scopul de a soluționa consecințele umanitare, de sănătate și alte repercusiuni ale pandemiei. În prezent, suma totală a pachetului de răspuns global al „Echipei Europa” se cifrează la 36,5 miliarde de euro.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT