Plahotniuc a rămas fără „Ordinul Republicii”. Maia Sandu: „O persoană care a furat țara nu se poate bucura de distincții de stat”

1336
0
Vladimir Plahotniuc
Fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc

Președinta Maia Sandu a retras joi, 18 februarie, „Ordinul Republicii”, acordat fostului lider al PDM, fugarul Vladimir Plahotniuc. Potrivit șefei statului, distincția i-a fost acordată lui Plahotniuc cu încălcarea procedurii și a normelor legale, și anume a Regulamentului despre modul de propunere pentru decorarea cu distincții de stat ale R.Moldova și de înmânare a lor. „Propunerea pentru decorarea lui Vlad Plahotniuc a venit din partea Organizației municipale a Partidului Democrat, ceea ce reprezintă o încălcare a normelor legale, întrucât legea nu prevede partidele politice printre subiecții care pot face propuneri cu privire la decorarea cu distincții de stat”, argumentează Maia Sandu.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„O persoană care a furat țara, a atacat și slăbit instituțiile statului și a construit un regim autoritar nu se poate bucura de distincții de stat”, mai scrie ea pe pagina sa oficială de pe Facebook.

decret
Decretul Maiei Sandu cu privire la retragerea „Ordinului Republicii” acordat lui Vladimir Plahotniuc

Menționăm că, la începutul acestei luni, redacția portalului Sinteza.org a obținut un răspuns din partea secretarului general al Președinției, Andrei Spânu, în care se arăta că, în prezent, nu ar exista niciun temei legal pentru a-i retrage lui Plahotniuc „Ordinul Republicii”, deoarece o asemenea decizie „este condiționată fie de existența unei hotărâri a instanței de judecată de condamnare, fie de propunerea organului care a făcut demersul privind conferirea”.

Retragerea acestui ordin acordat fostului lider al PDM s-a numărat, însă, printre promisiunile electorale ale Maiei Sandu.

Vladimir Plahotniuc a fost decorat cu „Ordinul Republicii”, distincția supremă de stat, printr-un decret semnat de fostul președinte al R.Moldova, Nicolae Timofti, în 2014.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE