Ambasadorul UE, îngrijorat că persoane care au participat la furtul miliardului decid soarta viitorului Guvern

867
1
Șeful Delegației UE în R.Moldova, Peter Michalko
Șeful Delegației UE în R.Moldova, Peter Michalko

Șeful Delegației Uniunii Europene de la Chișinău, Peter Michalko, consideră că este îngrijorător când persoane care au participat la frauda bancară sunt implicate în negocieri sau în procesul decizional cu privire la formarea unui nou Guvern al R.Moldova. Diplomatul european se referă la nominalizarea Marianei Durleșteanu în calitate de candidat la funcția de prim-ministru de către o majoritate formată de deputații din PSRM, împreună cu cei din Partidul „Șor”, transfugii din gruparea „Pentru Moldova” și doi neafiliați. Asupra multor dintre acești deputați planează grave bănuieli de corupție. „Este important ca Republica Moldova să aibă Guvernul funcțional, un Parlament de încredere. Și noi preferăm parteneri de încredere”, a accentuat ambasadorul Michalko, în emisiunea Cotidianul LIVE.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

El a amintit, în acest context, că legile votate de PSRM, Partidul „Șor” și mai mulți deputați neafiliați la sfârșitul anului trecut sunt „controversate și care în mai multe privințe au împins țara înapoi, inclusiv din punct de vedere al reformelor și angajamentelor luate de Republica Moldova în privința partenerilor internaționali”.

Diplomatul european remarcă, de asemenea, că toți actorii politici de la Chișinău s-au arătat favorabili unor alegeri anticipate, care să ofere R.Moldova perspectiva unor reforme și schimbări necesare țării, dorință confirmată de cetățeni prin votul în susținerea programului propus de Maia Sandu la alegerile prezidențiale din noiembrie 2020. „Această perspectivă pentru reforme, inclusiv reforma justiției, lupta decisivă împotriva corupției este susținută de către partenerii europeni împreună cu perspectiva de dezvoltare a țării”, spune Peter Michalko.

Amintim că majoritatea „PSRM-Șor-Pentru Moldova” a fost formată acum o săptămână, pe 11 februarie, în timp ce Parlamentul încă nu invalidase prima tentativă de învestire a guvernului propus de Natalia Gavriliță. Scopul alianței formate de socialiști este să o determine pe președinta Maia Sandu să o propună pe Mariana Durleșteanu, fostă ministră a Finanțelor în guvernul comunist condus de Zinaida Greceanîi, la funcția de prim-ministru. Șefa statului a refuzat acest lucru, iar decretul ei privind desemnarea repetată a Nataliei Gavriliță a fost atacat de socialiști la Curtea Constituțională.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT

1 COMENTARIU