Dușmanii puterii sovietice (3)

1662
0
Imagine simbol

Printre cele mai cunoscute organizații antisovietice ce au activat în Basarabia după cel de-al Doilea Război Mondial (care pentru noi s-a terminat cu a doua ocupație sovietică) se numără pe bună dreptate „Sabia Dreptății”. Autoritățile sovietice țineau în secret activitatea organizațiilor antisovietice, pentru a nu-i încuraja și pe alții să procedeze la fel. Deși a fost depistată de serviciile secrete sovietice (și nu fără trădare din interior) activitatea organizației „Sabia Dreptății” a rămas ca un simbol al luptei românilor basarabeni împotriva ocupanților sovietici.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

SECRET

Prezidiului Judecătoriei Supreme a RSSM

R E C U R S

(în ordinea supravegherii)

La 23-24 septembrie 1950, Judecătoria Supremă a RSS Moldoveneşti a condamnat următoarele persoane pentru participare la organizaţia antisovietică numită „Sabia dreptăţii”:

1. LUNGU Piotr Vasilievici;

2. BOBEICO Alexandr Mihailovici;

3. MORARI Ivan Ilarionovici;

4. ŢURCAN Vasilii Stepanovici;

5. LEAHU David Mihailovici;

6. MORĂRESCU Chiril Ivanovici;

7. OLEINIC Vasilii Panteleevici;

8. ISTRATII Pavel Semionovici;

9. GUŢU Evghenii Mihailovici;

10. GHEORGHILAŞ Mihail Fiodorovici.

Judecata a stabilit că organizaţia contrarevoluţionară cu numele „Sabia dreptăţii”, depistată de organele de anchetă, activa în anii 1949-1950 pe teritoriul raioanelor Bălţi, Lipcani, Târnova şi Drochia din RSS Moldovenească.

Participanţii acestei organizaţii antisovietice, în lupta lor contra Puterii sovietice, aveau drept sarcină de bază: atragerea membrilor noi din rândul elementelor duşmănoase, confecţionarea şi răspândărea printre populaţie a documentelor antisovietice, încercarea de a stabili legături cu alte elemente ostile faţă de puterea sovietică.

Referitor la fiecare inculpat s-a stabilit:

1. LUNGU Piotr Vasilievici, anul naşterii 1930, originar din satul Cotiujeni, raionul Lipcani, RSSM, moldovean, cetăţean al URSS, provine din ţărani mijlocaşi, fără de partid, necăsătorit, are studii medii, până la arestare locuia în oraşul Bălţi, își făcea studiile la şcoala pedagogică.

2. BOBEICO Alexandr Mihailovici, anul naşterii 1922, originar şi locuitor al satului Drochia, raionul Târnova, RSSM, moldovean, cetăţean al URSS, provine din ţărani, ştiutor de carte, fără de partid, nu a făcut serviciul militar în Armata sovietică, în perioada Marelui Război pentru Apărarea Patriei a făcut serviciul în Armata română, lucra fotograf.

3. MORARI Ivan Ilarionovici, anul naşterii 1929, originar din satul Slănina, raionul Târnova, RSSM, moldovean, cetăţean al URSS, provine din ţărani culaci, fost membru al ULCTM, studii medii neterminate, nu a făcut serviciul militar în Armata sovietică, până la arestare locuia în satul Şuri, raionul Drochia, RSSM, lucra ca învăţător în şcoala primară.

4. ŢURCAN Vasilii Stepanovici, anul naşterii 1932, originar din satul Drochia, raionul Târnova, RSSM, moldovean, cetăţean al URSS, provine din ţărani mijlocaşi, fost membru al ULCTM, studii medii neterminate, până la arestare era student al şcolii pedagogice din Bălţi.

Toţi patru au fost condamnaţi în baza art. 54-10 alin. 1 şi art. 54-11 al CP al RSSU la 10 ani de detenţie în LCM, 5 ani de privare de drepturi şi 10 ani de deportare după ispăşirea pedepsei fiecare, pentru faptul că LUNGU P.V., MORARI I.I., ŢURCAN V.S., fiind studenţi ai şcolii pedagogice din Bălţi, iar BOBEICO A.M., lucrând ca fotograf în oraşul Bălţi, în anii 1948-1950, făceau agitaţie antisovietică în anturajul lor, în anul 1949 au creat şi condus organizaţia contrarevoluţionară „Sabia dreptăţii”, racolau în această organizaţie oameni noi, întocmeau şi răspândeau scrisori în care cleveteau politica partidului comunist şi Guvernului sovietic, lăudau regimul ţărilor capitaliste.

Activitatea criminală a acestor persoane a fost confirmată prin mărturisiri personale atât în ancheta preliminară, cât şi în şedinţa de judecată, prin probe materiale şi depoziţiile martorilor: LUNGU N.V., GRUBÎI M.I. şi LEAHU G.M. (vol.I p.d. 106-345, vol. 3 p.d. 198-293, vol.5 p.d. 7-31, 45-93, vol.4 p.d. 367).

5. LEAHU David Mihailovici, anul naşterii 1915, originar din satul Drochia, raionul Târnova, RSSM, moldovean, cetăţean al URSS, provine din ţărani săraci, ştiutor de carte, fără de partid, nu a făcut serviciul militar în Armata sovietică, până la arestare locuia la staţia Drochia, era croitor particular.

6. MORĂRESCU Chiril Ivanovici, anul naşterii 1916, originar din satul Şuri, raionul Drochia, RSSM, moldovean, cetăţean al URSS, provine din ţărani, ştiutor de carte, fără de partid, nu a făcut serviciul militar în Armata sovietică, până la arestare locuia la staţia Drochia, lucra ca paznic la judecătorie.

7. OLEINIC Vasilii Panteleevici, anul naşterii 1904, originar din satul Slănina, raionul Târnova, RSSM, moldovean, cetăţean al URSS, provine din ţărani culaci, ştiutor de carte, fără de partid, nu a făcut serviciul militar în Armata sovietică, până la arestare era în ilegalitate.

LEAHU, MORĂRESCU şi OLEINIC au fost condamnaţi în baza art. 54-10 alin. 1 şi art. 54-11 al CP al RSSU la 10 ani de detenţie în LCM fiecare, 5 ani de privare de drepturi şi 10 ani de deportare după ispăşirea pedepsei fiecare, pentru faptul că, fiind nemulţumiţi de regimul sovietic existent, au făcut legătura cu conducătorii organizaţiei antisovietice „Sabia dreptăţii” şi, în anturajul lor, făceau agitaţie antisovietică.

Faptul efectuării de către persoanele sus-numite a agitaţiei antisovietice este confirmat prin mărturisirile condamnaţilor LEAHU, MORARESCU şi depoziţiile martorilor: IAROSLAVSCHII F.V., VÎŞCO V.L., ŢAPUŞA S.A. şi alţii (vol.3 p.d. 90-94, vol.4 p.d. 368, 369, 370, 372, 373).

Cât privește apartenenţa lui LEAHU, MORĂRESCU şi OLEINIC la organizaţia antisovietică „Sabia dreptăţii”, acest fapt nu a fost confirmat în şedinţa de judecată a Judecătoriei Supreme a RSSM, de aceea art. 54-11 urmează a fi exclus.

8. ISTRATII Pavel Semionovici, anul naşterii 1894, originar din satul Mândâc, raionul Târnova, RSSM, moldovean, cetăţean al URSS, provine din ţărani culaci, fără de partid, nu a făcut serviciul militar în Armata sovietică, până la arestare locuia la locul de origine, era colhoznic.

A fost condamnat în baza art. 54-10 alin. 2 şi art. 54-11 al CP al RSSU, cu sancţiunea art. 54-2 al CP al RSSU, cu luarea în consideraţie a Decretului din 26 mai 1947 „Privind abolirea pedepsei cu moartea”, la 25 ani de LCM, 5 ani de privare de drepturi, cu confiscarea întregii averi şi 10 ani de deportare în regiunile îndepărtate ale URSS.

ISTRATII a fost condamnat pentru faptul că, în vara anului 1949, a stabilit legătura cu conducătorii organizaţiei contrarevoluţionare „Sabia dreptăţii” şi făcea agitaţie antisovietică în rândurile populaţiei. Pe lângă aceasta, în anul 1941, a organizat întâlnirea şefului de post al jandarmeriei, îi acorda ajutor activ, chemând la interogatoriu activişti sovietici. În anul 1942, la adunarea ţăranilor din satul Mândâc, a ținut un mesaj antisovietic.

În şedinţa de judecată s-a stabilit că ISTRATII, fiind ostil faţă de puterea sovietică, în perioada ocupaţiei temporare a Moldovei, desfăşura în anturajul său agitaţie antisovietică. Acest fapt se confirmă prin depoziţiile martorilor: ISTRATII Eremei Mihailovici, MOLODOI Andrei Fiodorovici, CVASNIUC Leontii Fiodorovici, şi infracţiunea comisă de el trebuie calificată numai conform art. 54-10 alin. 2 al CP al RSSU. Însă apartenenţa lui la o organizaţie contrarevoluţionară nu a fost demonstrată în şedinţa de judecată (vol.4 p.d. 364-376).

9. GUŢU Evghenii Mihailovici, anul naşterii 1912, originar din satul Drochia, raionul Târnova, RSSM, moldovean, cetăţean al URSS, provine din ţărani mijlocaşi, ştiutor de carte, fără de partid, nu a făcut serviciul militar în Armata sovietică, până la arestare era în ilegalitate.

10. GHEORGHILAŞ Mihail Fiodorovici, anul naşterii 1915, originar din satul Drochia, raionul Târnova, RSSM, moldovean, cetăţean al URSS, ştiutor de carte, fără de partid, nu a făcut serviciul militar în Armata sovietică, până la arestare era în ilegalitate.

GUŢU şi GHEORGHILAŞ au fost condamnaţi conform art. 54-10 alin. 1, art. 54-3 şi art. 54-11 al CP al RSSU şi, în cumulul infracţiunii săvârşite, cu luarea în consideraţie a Decretului din 26 mai 1947 „Privind abolirea pedepsei cu moartea”, la 25 ani de LCM fiecare, 5 ani de privare de drepturi, cu confiscarea întregii averi şi 10 ani de deportare în regiunile îndepărtate ale URSS.

(va urma)

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE