PSRM cheamă la consultări în Parlament, pentru a o promova pe Mariana Durleșteanu în funcția de prim-ministru

315
0
Corneliu Furculiță, liderul fracțiunii PSRM din Parlament
Corneliu Furculiță, liderul fracțiunii PSRM din Parlament

PSRM insistă să o promoveze pe Mariana Durleșteanu în funcția de prim-ministru și cheamă fracțiunile parlamentare la discuții pentru „a identifica varianta optimă de ieșire din criza politică”. Declarații în acest sens a făcut vineri liderul socialiștilor din Parlament, Corneliu Furculiță. Se întâmplă după ce în seara zilei de joi PSRM a condamnat desemnarea repetată a Nataliei Gavriliță drept candidat la șefia Guvernului, a acuzat-o pe președinta Maia Sandu de „tentativă de uzurpare a puterii în stat” și a anunțat că va ataca decizia acesteia la Curtea Constituțională.

Cu toate acestea, Furculiță a negat din nou constituirea unei coaliții cu Partidul „Șor” și gruparea transfugilor din „Pentru Moldova”, afirmând că a fost creată o „majoritate în susținerea candidaturii” Marianei Durleșteanu. El nu a exclus chiar că, în urma consultărilor, și alți deputați se vor alătura celor 54 care au semnat joi inițiativa de înaintare a acesteia la funcția de prim-ministru.

De asemenea, Furculiță a mai afirmat că a obținut vineri dimineață confirmarea acordului din partea Marianei Durleșteanu privind înaintarea la funcția de premier de către deputați, „indiferent din care formațiune provin”.

În seara zilei de joi, însă, Mariana Durleșteanu declara, într-o emisiune la Jurnal TV, că nu ar fi știut nimic despre faptul că va fi susținută de Partidul „Șor”. „Această propunere a venit într-adevăr de la doamna președinte a Parlamentului și a partidelor, de fapt, nu doar PSRM, cum s-a comentat, pentru că eu am mai avut discuții cu oameni care m-au abordat ca să revin în R.Moldova”, a spus ea. Durleșteanu a mai declarat că a acceptat invitația „de a ocupa funcția de premier pe poziția unei persoane apolitice”.

Pe de altă parte, Natalia Gavriliță, candidata desemnată repetat de președinta Maia Sandu la șefia guvernului, a afirmat la Pro TV Chișinău că își dorește ca și cea de a doua tentativă de învestire a sa în fotoliul de premier să eșueze, pentru a putea fi declanșate alegerile anticipate. „Nu ne vom grăbi”, a precizat ea, adăugând că nu va merge la consultări cu partidele parlamentare, deoarece vrea votul de susținere a deputaților în plenul legislativului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here