„Șahmatistul” Igor Dodon, cercetat de ANI pentru incompatibilitate în timp ce era președinte al R. Moldova

518
0
Sursa FOTO / Captură VIDEO
Sursa FOTO / Captură VIDEO

Un fost președinte al R.Moldova este verificat de Autoritatea Națională de Integritate (ANI) pentru nerespectarea regimului juridic al incompatibilității. Este vorba despre Igor Dodon, pe care ANI nu-l numește într-un comunicat difuzat luni, însă informația cu privire la el este confirmată de purtătoarea de cuvânt a PSRM, Carmena Sterpu. Mai mult, ea oferă detalii, spunând că ar fi vorba de funcția de președinte al Federației de șah al Moldovei (FȘM), pe care Dodon a deținut-o concomitent cu cea de șef al statului.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

ANI anunță că un control în privința unui ex-președinte al R. Moldova a fost pornit de către inspectorii de integritate în perioada 1-5 februarie 2021 și promite că despre rezultatele acestuia va informa ulterior opinia publică.

În schimb, Carmena Sterpu afirmă într-o postare pe Facebook că, „imediat după obținerea mandatului de șef al statului, în 2017, instituția prezidențială a solicitat ANI, printr-o adresare oficială, cu privire la existența sau inexistența stării de incompatibilitate între instituția de șef al statului și cea de președinte al FȘM”.

Această funcție, potrivit purtătoarei de cuvânt a PSRM, nu ar fi fost remunerată.

Amintim, în acest context, că Igor Dodon a fost în repetate rânduri acuzat de acte de corupție pe care le-ar fi săvârșit, inclusiv pe parcursul mandatului său de președinte al R. Moldova. Cel mai cunoscut caz are la bază o înregistrare video în care Dodon apare în timp ce fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, îi propune o pungă în care se presupune că ar fi fost o sumă impunătoare de bani. Procuratura a refuzat însă, prin intermediul șefului acesteia, Alexandr Stoianoglo, să inițieze o cercetare penală în acest caz.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT