Șeful echipei responsabile pentru R. Moldova a fost concediat de la Kremlin

2753
0
Sursa FOTO: RISE Moldova
Sursa FOTO: RISE Moldova

Unul dintre principalii figuranți în investigația intitulată #Kremlinovici, cu privire la echipa de consultanți ruși care l-au asistat pe socialistul Igor Dodon în campania prezidențială din 2020, Vladimir Cernov, a fost concediat de președintele rus, Vladimir Putin. Un decret semnat de acesta, care apare pe site-ul oficial al Kremlinului, arată că Cernov a fost „eliberat” din funcția de șef al Direcției pentru relații interregionale și legături culturale cu țările străine a Președinției Federației Ruse. Potrivit jurnaliștilor de la RISE Moldova, Cernov era cel care coordona un „departament moldovenesc” în administrația prezidențială rusă.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Șef al acestui „departament” este un veteran al serviciilor speciale ruse, Igor Maslov, conform datelor centrului „Dossier”, cu care au colaborat jurnaliștii moldoveni.

Aceștia au intrat în posesia așa-numitei „arhive Cernov”, care conține date despre activitatea agenților de influență ai Rusiei în R. Moldova. Sarcina lui Maslov, fost deja subaltern al lui Cernov, era să supravegheze arena politică de la Chișinău, să întocmească note informative și rapoarte despre politicienii moldoveni, să monitorizeze informațiile cu caracter compromițător la adresa acestora, precum și să redacteze discursurile care se referă la R. Moldova, atât pentru demnitarii și politicienii ruși, cât și pentru cei moldoveni.

Unul din aceste discursuri a fost chiar al ex-președintelui Igor Dodon, pe care acesta l-a ținut în februarie 2019 la Conferința de Securitate de la München.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE