R. Moldova va economisi milioane de dolari datorită donației de vaccin anti-Covid

357
0
vaccin anti-Covid

25.000 de doze de vaccin anti-Covid, produse de Pfizer/BioNTech (Comirnaty) și alte 264.000 de doze, de la Oxford/AstraZeneca, care vor ajunge în R.Moldova la mijlocul lunii februarie, ar putea costa aproximativ 1,8 milioane de dolari. Așa cum, însă, acestea sunt oferite gratuit, prin intermediul platformei internaționale COVAX, R.Moldova va economisi din bugetul de stat peste 31 de milioane de lei, arată estimările făcute de jurnaliștii de la portalul de știri economice Mold-Street.com. Potrivit unui comunicat de la Ministerul Sănătății, vaccinurile care vor veni prin intermediul COVAX ar permite imunizarea unui număr de circa 20 la sută din populația R.Moldova.

Ministerul se angajează să păstreze vaccinul produs de Pfizer/BioNTech (Comirnaty) la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, care va asigura condițiile necesare de păstrare la temperatura de -60°C -90°C. Ulterior, vaccinurile vor fi distribuite către punctele de vaccinare, cu respectarea lanțului frig.

Vaccinul produs de Oxford/AstraZeneca va fi livrat în Republica Moldova în tranșe, începând cu sfârșitul lunii februarie. Acest vaccin trebuie păstrat la o temperatură de +2°C +8°C, se mai arată în comunicat.

Amintim în acest context că și România s-a angajat, prin intermediul președintelui Klaus Iohannis, să doneze R.Moldova un lot de 200 de mii de doze de vaccin anti-Covid. Termenele de livrare a acestora au fost discutate cu autoritățile moldovene la sfârșitul săptămânii trecute de către o delegație a responsabililor de la București aflată la Chișinău.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here