Expert de la Kiev, creditează R. Moldova cu șanse mai mari de a rezolva conflictul cu Rusia, în Transnistria

346
0
Paradă militară la Tiraspol
Paradă militară la Tiraspol

Republica Moldova are mai multe șanse decât Ucraina sau Georgia să-și restabilească integritatea teritorială, chiar dacă e naiv să se creadă că Rusia va accepta să reîntoarcă acestor țări teritoriile pe care le controlează, crede expertul Irakli Djaishia, expert în probleme de securitate la Institutul ucrainean al viitorului. „Agresorul nu admite niciodată nici măcar o posibilă stabilizare a acestor conflicte, folosindu-le ca amenințare pentru a ține NATO și UE departe de granițele sale”, argumentează analistul de la Kiev pentru portalul Telegraf.

R. Moldova este însă avantajată de faptul că nu are hotar comun cu Rusia, precizează el.

„Un alt factor care joacă în favoarea R. Moldova este timpul. Timpul tratează chiar și rănile provocate de război. Mai ales că în Transnistria conflictul a fost cu mult mai puțin sângeros decât în Georgia sau Ucraina”, mai spune Irakli Djaishia.

Totodată, cercetătorul din Ucraina avertizează că victimă a agresiunii poate deveni orice țară din fostul lagăr socialist, care nu se va putea opune Federației Ruse. „Și nu e cazul să se hrănească cu iluzii că apartenența la NATO le-ar putea garanta securitatea”, crede el, deoarece reacția Alianței, în cazul unui atac asupra țărilor baltice, de exemplu, ar putea fi așteptată timp de mai multe săptămâni, dacă nu chiar luni, și doar dacă ce se va ajunge la un consens între țările membre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here