APCE îndeamnă Rusia să înceteze agresiunea împotriva R. Moldova, iar autoritățile de la Chișinău să rezolve problemele din justiție

390
0
Council of Europe, Strasbourg

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a adoptat, în sesiunea de iarnă care se desfășoară în aceste zile la Strasbourg, o rezoluție prin care îndeamnă Rusia să înceteze agresiune împotriva R. Moldova, a Georgiei și Ucrainei. APCE constată lipsa progresului în ceea ce privește punerea în aplicare a cerințelor comunității internaționale privind estul Ucrainei, Crimeea, regiunile georgiene ocupate din Abhazia și Tskinvali / Osetia de Sud și regiunea transnistreană a R. Moldova.

Într-o altă rezoluție, cu privire la independența justiției din R. Moldova și Polonia, APCE a remarcat ritmul lent al reformei sistemului judiciar și progresele insuficiente realizate în domeniul prevenirii corupției în rândul deputaților, a judecătorilor și procurorilor de la Chișinău.

„De-a lungul timpului, guvernele Republicii Moldova au subminat în mod grav independența sistemului judiciar. Instanțele influențate în mod nejustificat de Vlad Plahotniuc au invalidat alegerile democratice primare din Chișinău, după victoria candidatului opoziției Andrei Năstase. Acest lucru a stârnit proteste și critici subminând încrederea Uniunii Europene în intenția țării de a se integra și a creat un precedent periculos. Cazul Domnicăi Manole, care a pronunțat hotărâri incomode pentru autorități, este un exemplu izbitor de hărțuire politică a unui judecător”, se mai arată în rezoluție.

Presa a remarcat, de altfel, că doar doi deputați din componența delegației moldovenești, care s-a aflat la Strasbourg, au votat pentru Rezoluția privind independența justiției. Aceștia sunt Liviu Vovc, din Platforma DA, și Monica Babuc, de la PDM. Ceilalți deputați – socialiștii Vlad Bătrâncea, Gaik Vartanean și deputatul PAS, Mihai Popșoi, deși erau în sală, nu și-au exprimat în niciun fel opțiunea, notează Anticorupție.md.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here