Bătălia vaccinurilor: Dodon caută preparate neomologate la ruși, ca să o ia înaintea Uniunii Europene

575
0

Aflată în prima sa vizită oficială la Bruxelles, președinta Maia Sandu a primit asigurări că Uniunea Europeană va susține efortul autorităților de la Chișinău de a oferi cetățenilor R. Moldova acces cât mai rapid la vaccinurile anti-Covid. Subiectul vaccinurilor și al asigurării sistemului de sănătate cu echipamentele necesare a fost prioritar în discuțiile pe care șefa statului le-a avut cu cel puțin doi dintre oficialii europeni cu care s-a întâlnit luni – președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și șeful diplomației europene, Josep Borrell.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Ultimul a amintit că, în afară de cele 108 milioane de euro mobilizate pentru a sprijini sistemul de sănătate din R. Moldova, Chișinăul a mai primit, fără condiții, și 50 de milioane de euro din Fondul de urgență macro-financiar.

Specialiștii observă, însă, că primirea vaccinurilor va depinde, indiferent de sursă, de felul în care R. Moldova va fi capabilă să le stocheze în condiții adecvate și să le administreze populației. Astfel, vaccinul Pfizer, primul omologat pe piața internațională, trebuie transportat și stocat la -70°C, iar cel produs de firma Moderna, la temperaturi de -20°C. În context, consiliera prezidențială Ala Nemerenco a reafirmat luni, într-o emisiune la TV, că Ministerul Sănătății nu ar fi pregătit nici din punct de vedere logistic pentru a primi vaccinurile, nici din punct de vedere birocratic pentru a demara procesul de imunizare a cetățenilor.

Cu toate acestea, tot luni, europarlamentarul român Siegfried Mureşan a anunțat că România este gata să livreze în R. Moldova, chiar pe parcursul acestei săptămâni, o partidă din vaccinurile promise de președintele Klaus Iohannis.

Înscriindu-se parcă într-o cursă contra cronometru, și liderul PSRM, Igor Dodon, a declarat luni că ar fi convenit cu vicepremierul rus Dmitri Kozak, la Moscova, asupra câtorva sute de mii de doze de vaccin Sputnik V, care ar urma să ajungă în câteva săptămâni în R. Moldova. Chiar dacă până și fosta ministră a Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, spunea recent că subiectul vaccinului dezvoltat în Rusia poate intra în discuție doar în momentul când este autorizat de OMS, trece toate testele clinice și este sigur pentru populație, ceea ce nu s-a întâmplat până în prezent.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT