Dodon cere ultimativ un candidat la șefia Guvernului și îi promite surprize Maiei Sandu

885
0

Liderul socialiștilor, Igor Dodon, i-a cerut ultimativ președintei Maia Sandu să desemneze un candidat la funcția de prim-ministru până la 1 februarie și amenință cu proteste la Președinție, pe care ar urma să le conducă chiar el. „Asta pentru că începe sesiunea parlamentară, iar noi pregătim și niște proiecte care să o vizeze și pe doamna Președinte. Să nu spuneți că nu v-am preîntâmpinat”, a declarat Dodon după ședința de luni a Comitetului Executiv al PSRM. Potrivit acestuia, socialiștii nu ar fi renunțat la ideea unor alegeri anticipate, însă exclud soluția care ar permite dizolvarea Parlamentului dacă timp de trei luni deputații nu adoptă nicio lege.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

„El (Parlamentul – n. red.) se va convoca și noi vom aproba legi. Trebuie să mergem pe soluția de imposibilitate de învestire a executivului”, a precizat Dodon.

De asemenea, el a anunțat că marți, 19 ianuarie, socialiștii vor depune o sesizare prin care vor solicita Curții Constituționale să explice care este termenul în care șeful statului ar fi obligat să propună un candidat la șefia guvernului și ce sancțiuni riscă președintele în cazul în care nu o va face.

La scurt timp, deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a reacționat la acest ultimatum, reamintindu-i lui Igor Dodon că, în decembrie 2015, socialiștii au adresat Curții Constituționale exact aceleași întrebări, fiind „trimiși la plimbare”. De asemenea, Litvinenco, care spune că Dodon suferă de amnezie, îi mai amintește că, între 9 martie 2019 și 8 iunie 2019, fiind președinte al R. Moldova, nu a desemnat niciun candidat timp de aproape trei luni. Inacțiunea șefului de atunci al statului a fost, de altfel, „constituționalizată” de Curtea controlată de Vladimir Plahotniuc.

„Spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat atunci, de această dată vor avea loc alegeri parlamentare. Chiar dacă Dodon și socialiștii nu le doresc nici în ruptul capului”, promite deputatul PAS.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT