Primăria Bănești, tocătoare de bani publici

1084
0
Porțiunea de drum de aproximativ 300 m nefinisată pentru că nu au ajuns bani

Sute de mii de lei din bugetul satului Bănești, raionul Telenești, au ajuns în ultimii ani în buzunarele unor funcționari din administrația publică locală. Bani publici au lunecat printre degete prin implementarea unor scheme, deconspirate în urma unui control al Inspecției Financiare. Concluziile inspectorilor financiari sunt respinse de Vasile Popovici, edilul din Bănești, care se declară victimă a unor intrigi politice. În același timp, locuitorii satului Bănești, dar și o parte din consilieri se arată indignați că banii nu au fost utilizați pentru necesitățile comunității.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Inspectorii financiari au constatat că din bugetul local au fost cheltuite 82,2 mii de lei pentru ajutoare materiale oferite consilierilor, angajaților din administrația publică locală, precum și rudelor acestora.

Ajutoare materiale pentru consilieri și funcționarii Primăriei din Bănești

Schema este simplă – se întocmește lista persoanelor vulnerabile care au nevoie de ajutor material, în lista respectivă sunt incluși funcționari sau rudele lor, ulterior lista este aprobată de Consiliu, semnată de factori de decizie, iar contabilitatea eliberează banii. Deși funcționarii înțeleg că unii primesc ajutoare nejustificat, toți tac deoarece în liste fie că se regăsesc chiar ei, fie rudele lor.

Astfel, în lista nevoiașilor au fost incluși și au primit bani consilierii locali Furtuna Mihail, Mariț Andrei, Costiș Ion, Tetelea Dumitru, Oselschi Galina, Costiș Grigore, Costiș Oleg și Carcea Grigore. Aleșii locali au ridicat sume cuprinse între 500 și 1000 de lei, bani pe care i-ar fi cheltuit pentru medicamente.

Casa lui Andrei Mariț

Dacă e să ne uităm peste averile și veniturile persoanelor enumerate mai sus, este evident că ajutoarele le-au fost oferite nejustificat. De exemplu, Andrei Mariț este angajat în câmpul muncii, de unde are un salariu stabil, în jur de 4 mii de lei lunar, deține în proprietate o casă spațioasă și un automobil de 4 mii de euro, trei terenuri în intravilan și 13 terenuri cu destinație agricolă. Și consilierul Mihail Furtună n-o duce rău. Este angajat la Compania Lukoil-Moldova, are casă de locuit, două autoturisme, două terenuri destinate construcțiilor și trei terenuri cu destinație agricolă.

Consiliera Galina Oselschi a lucrat până nu demult în calitate de asistentă medicală la Centrul de sănătate din Telenești, dar a primit și pensie pentru limita de vârstă. Acum este bibliotecară.

Galina Oselschi

În lista nevoiașilor din satul Bănești au mai fost incluși directorul casei de cultură, Alexandru Chele, directoarea grădiniței, Maria Tartacan, polițistul Efim Bulat, asistenta socială Larisa Cepoi, mamele consilierilor Andrei Mariț și Mihail Furtună, care la rândul lor au beneficiat de ajutoare din partea Primăriei.

Tot pentru „întremarea sănătății” s-a pricopsit cu 3500 de lei Ina Zaluceanu, secretara consiliului local. Familia Zaluceanu este una din cele mai înstărite din localitate și locuiește într-o casă spațioasă cu două niveluri. Soțul funcționarei, Petru Zaluceanu, deține o gospodărie țărănească, mai multe terenuri agricole și un camion.

Oameni din sat sunt indignați, mai ales cei care se confruntă cu lipsuri severe și le sunt refuzate ajutoarele.

Casa Inei Zaluceanu

Bani spălați cu detergenți și flori la 8 martie

Inspectorii financiari au mai constatat că funcționarii de la Primăria din satul Bănești au trecut la cheltuieli 145,9 mi de lei pentru materiale de construcție. Acest lucru a fost făcut în lipsa unui deviz de cheltuieli, precum și a actelor de ridicare a bunurilor și celor de recepție finală a lucrărilor. Adică bani s-au cheltuit pentru ceva, dar nu se știe pentru ce.

Alte 123,1 mii de lei au fost cheltuite pentru alocarea sporurilor la salarii pentru condiții nocive de muncă. Presupușii beneficiari s-au dovedit a fi dădacele de la grădiniță, iar nocivitatea ține de utilizarea detergenților și dezinfectanților. Și în acest caz au fost admise încălcări, banii fiind alocați în lipsa unei evaluări a locului de muncă pentru a stabili gradul de nocivitate.

Primăria din Bănești a alocat alte 29,7 mii de lei pentru procurarea cadourilor pentru funcționarele din administrația locală cu ocazia Zilei Internaționale a Femeilor. Banii au fost scoși din contul Primăriei în lipsa unei decizii a Consiliului local, dar și a documentelor justificative privind necesitatea cheltuirii banilor publici pentru cadourile funcționarilor.

Consiliera locală, Olesea Popovici, ne-a comunicat că acești bani ar fi fost cheltuiți pentru procurarea florilor de 8 martie pe parcursul a șapte ani și, din câte cunoaște, femeilor li s-a dat câte o garoafă sau o lalea.

Locul unde s-ar putea amenaja un parc

Un simplu calcul ne arată că pe parcursul a șapte ani s-au cheltuit pentru flori în medie câte 4242 de lei pe an. Dacă un buchet din trei flori costă în jur de 30 de lei, deci în fiecare an s-ar fi cumpărat cam 141 de buchete. În aparatul Primăriei din Bănești sunt patru femei și e posibil să fie încă una sau două angajate din personalul de serviciu.

Contracte avantajoase dintre tată și fiu

În perioada 2009-2019, edilul de Bănești, Vasile Popovici, a semnat două contracte cu administratorul firmei Serpavis SRL privind închirierea unui spațiu cu suprafața de 32,8 metri pătrați chiar în incinta Primăriei. Singurul fondator și administrator al întreprinderii care în perioada respectivă a oferit împrumuturi financiare pentru locuitori satului este chiar fiul edilului, Sergiu Popovici.

Primul contract dintre primar și fiul său, în valoare de 3071 de lei anual, pe un termen de zece ani, a fost încheiat în 2009, același an când a fost fondată Serpavis SRL.

Cel de al doilea contract, în valoare de 4700 de lei pe an, Vasile și Sergiu Popovici l-au semnat în 2019, pe un termen de 20 de ani.

Inspectorii au mai constatat că anume Vasile Popovici a fost cel care a calculat taxa pentru locațiunea încăperii de către firma fiului.

La finele lunii octombrie, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis un act de constatare în privința primarului din Bănești pentru încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese.

Cum se justifică edilul din Bănești

Vasile Popovici se află la cel de al șaptelea mandat de primar al localității, anterior fiind candidatul PLDM, iar la alegerile locale din toamna anului 2019 a candidat independent.

Edilul de Bănești respinge acuzațiile inspectorilor financiari și se declară victimă a unor intrigi politice la nivel local.

Au fost comise niște greșeli, fiecare greșește, dar nu a fost nicio delapidare. Ce, dacă omul este consilier, nu are dreptul la un mic ajutor în caz de boală sau alte nevoi? Sau aleșii locali nu sunt și ei oameni? Sau cum să ignori cererile unor bătrâni care au muncit o viață întreagă pentru binele localități, doar pentru că fiii lor sunt consilieri? Care e vina lor? Și cu florile nu mai stau lucrurile chiar așa. Este vorba de o perioadă de șapte ani și, dacă s-au alocat o mie-două de lei pe an pentru femei, nu este o crimă”, ne-a declarat Vasile Popovici.

Primarul de Bănești susține că este persecutat politic de către o femeie, consiliera din partea Platformei DA, Olesea Popovici: „A fost contracandidata mea la alegerile din 2019. Nu se poate împăca cu gândul că a pierdut alegerile și de atunci îmi organizează tot felul de controale, cheamă presa, spune minciuni despre mine. Până la alegerea dumneaei în consiliu eu n-am avut probleme. Eu mai continui să fac parte din PLDM și la mulți de aici nu le place acest partid”.

La rândul său, Olesea Popovici ne-a declarat că scopul său este de a opri delapidările și de a face regulă în administrația publică locală din Bănești. „Au încasat bani nejustificat, și-au atribuit prime, adaosuri la salarii. Ridică semne de întrebare și procurarea florilor. Sunt sume exagerate. Acești bani puteau fi folosiți pentru dezvoltarea comunității. Știu că rezultatele Inspecției Financiare au fost expediate la CNA, dar au trecut mai multe luni și nu s-a observat nicio mișcare din partea lor. De aceea teamă mi-i ca fărădelegile din Primăria noastră să fie lăsate pe linie moartă”, ne-a declarat femeia.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE