De ce întârzie rezultatele testărilor pentru Covid-19?

857
0

Pe lângă faptul că persoanele care au poliță medicală obligatorie sunt nevoite să-și asigure pe cont propriu tratamentul anti-covid la domiciliu, acestea așteaptă rezultatele la testele pentru Covid-19 timp de patru, cinci, chiar și șase zile, în loc de maximum 72 de ore, conform unui ordin al MS.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Reprezentanții Ministerului Sănătății ne-au spus că într-adevăr a existat o problemă cu prezentarea rezultatelor la teste din cauza unei defecțiuni tehnice la Laboratorul clinic IMSP CRDM, investigațiile fiind efectuate manual. Situația însă a fost soluționată și nu s-a mai repetat, afirmă responsabilii de domeniu.

În R. Moldova sunt testate pentru Covid-19 doar persoanele care prezintă simptome şi întrunesc criteriile definiției de caz, adică au contactat cu o persoană infectată, s-au aflat într-un spital unde au fost confirmate cazuri sau au revenit din străinătate. Acestea sunt direcționate la textul Covid-19 de către medicul de familie.

Toate celelalte persoane care nu prezintă simptome, cum ar fi tuse, febră sau probleme respiratorii, sunt obligate să stea în carantină 14 zile și să se trateze singure cu remedii naturiste sau să ia vitamine la recomandarea medicului de familie sau să-și facă testul la un laborator privat.

Testele care se fac la privat sunt plătite de către cei care le solicită, iar în laboratoarele ANSP se fac gratuit. Un test la un laborator privat costă de la 700 până la 1.900 de lei.

Cu simptome de Covid-19 și cu test negativ

În ultimele zile ale lunii noiembrie, o locuitoare a or. Cricova (57 de ani) a chemat ambulanța pentru că se simțea rău și avea simptome de Covid-19. Echipajul de asistență medicală urgentă i-a spus că starea ei nu este gravă, de aceea nu poate fi internată. „Și așa nu sunt locuri în spitale”, i s-a spus. Echipa medicală de urgență i-a stabilizat femeii tensiunea mărită și iar a refuzat spitalizarea. Abia a treia oară, noaptea, serviciul de asistență medicală urgentă a preluat pacienta, la insistența familiei, deoarece aceasta avea insuficiență respiratorie.

Femeia a dat testul pentru Covid-19 și a primit rezultatul după cinci zile, când era deja spitalizată și conectată la aparatul de respirație artificială, unde se află și în prezent. Testul avea rezultatul negativ.

Un alt caz grăitor despre reținerea testării pentru Covid. O chișinăuiancă (61 de ani) cu simptome de infecție Covid-19 a fost direcționată pentru a face testul pe 26 noiembrie. Nici pe 1 decembrie femeia nu știa rezultatul. Între timp primise medicamentele recomandate de medicul de familie, iar starea sănătății se înrăutățise. Medicul de familie nu poate prescrie tratamentul fără rezultatul testului.

Omul e lăsat singur, deoarece și medicii de familie au mulți pacienți, câte șapte mii de pacienți pe sector. Rezultatul întârziat al testului zădărnicește urmarea tratamentului, care mi-ar ameliora starea în care mă aflu”, ne-a spus chișinăuianca.

E de menționat faptul că nu în toate cazurile rezultatul la testul Covid-17 întârzie. O locuitoare a unei suburbii a capitalei, care a făcut testarea la Centrul de Sănătate Măgdăcești, a primit rezultatul la test după 32 de ore. Acesta fiind unul pozitiv, medicul de familie a prescris tratamentul la timp.

Potrivit unui medic de familie, sunt multe cazuri când rezultatele testelor vin cu întârziere. Medicul nu știe cauza.

Într-un răspuns oferit GAZETEI de Chișinău, Ministerul Sănătății ne-a informat că „pacientul cu semne clinice de suspecție la COVID-19 se autoizolează și administrează tratamentul indicat de către medicul de familie, conform prevederilor Protocolului clinic standardizat pentru infecția cu Coronavirus de tip nou (COVID-19). De asemenea, monitorizează zilnic temperatura și informează medicul de familie despre starea de sănătate, care va decide în caz de apariție a unor semne de agravare, internarea, cu solicitarea la indicații medicale, a Serviciului de Urgență 112”.

Rezultatele textului Covid-19 trebuie să vină în 72 de ore

Potrivit ministerului de resort, la solicitarea GAZETEI de Chișinău, în prezent, în R. Moldova activează 13 laboratoare (șapte de stat și șase private) implicate în diagnosticul COVID-19, după cum urmează: Laboratorul virusologic ANSP, Laboratorul clinic IMSP SDMC, Laboratorul clinic IMSP CRDM, Secția diagnostic de laborator CSP Bălți a ANSP, Secția diagnostic de laborator CSP Cahul a ANSP, Laboratorul Tiraspol, Laboratorul Râbnița, Med Expert, Invitro, AnaliticMed, Clinica Sante, Micromed, Alfa Diagnostic.

În conformitate cu prevederile Ordinului MSMPS nr. 412 din 17.04.2020, rezultatele testului sunt prezentate în decurs de 72 de ore”, ne-au spus reprezentanții ministerului.

Am întrebat serviciul de presă al Ministerului Sănătății, cum explică numeroasele cazuri când pacienții primesc rezultatele la test timp de patru-șase zile.

A existat o problemă privind efectuarea investigațiilor de laborator în volum deplin și întârzierea prezentării rezultatelor din cauza defecțiunii tehnice a unui dispozitiv medical (extractor) la Laboratorul clinic IMSP CRDM, investigațiile fiind efectuate manual, creându-se o suprasarcină pe personal și echipament. Situația însă a fost soluționată prin implicarea tehnicienilor companiei care asigură mentenanța tehnică. Totodată, temporar, o parte din probe a fost preluată de către Laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Pe moment toate laboratoarele activează în volum deplin cu prezentarea rezultatelor conform protocolului”, ne-a explicat cauza tergiversării rezultatelor de la laborator serviciul de presă.

Ce acțiuni întreprinde ministerul de resort pentru a îmbunătăți situația?

Pe tot parcursul pandemiei, în plină criză epidemiologică, atât cu resursele MSMPS, cât și cu resursele partenerilor internaționali, au fost fortificate capacitățile laboratorului ANSP. De asemenea, în perioada pandemiei, au fost create și dotate cu echipamente laboratoarele ANSP din Bălți și Cahul, al CRDM și SDMC.

Datorită acestor acțiuni, s-a reușit mărirea numărului de teste procesate, asigurându-se pe tot parcursul pandemiei durata de procesare de până la 24 de ore.

Pentru sporirea capacităților de laborator, în paralel, vor fi fortificate capacitățile tehnice ale laboratoarelor din Soroca și Comrat și, în perspectivă, ale altor laboratoare.

Serviciul de presă ne-a mai spus că de la începutul pandemiei până în prezent au fost efectuate „circa 500 de mii de teste, dintre care 70% au fost efectuate de laboratoarele de stat, iar 30% – de laboratoarele private”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE