Agricultorii cer mai mult ajutor financiar din partea Guvernului pentru pierderile suferite din cauza secetei. Aceștia mai sunt nemulțumiți de propunerea Executivului de a majora în agricultură Taxa pe Valoare Adăugată (TVA) de la 8% la 12%. Protestatarii solicită ca Guvernul să renunțe la această majorare a TVA.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEProducătorii agricoli și-au reluat protestul miercuri, 16 decembrie, în fața Parlamentului. Fermierii au urcat cu tractoarele pe scările Legislativului, astfel s-au iscat îmbrânceli între manifestanți și polițiști care au folosit gaze lacrimogene. Agricultorii au fost opriți de forțele de ordine să se apropie de clădirea Parlamentului.
Au scandat „Rușine!” și „Anticipate!”. În fața Parlamentului au fost dislocate grupe de carabinieri pentru a păzi instituția de furia protestatarilor. Mai mulți deputați de la fracțiunile PAS și DA au ieșit în fața manifestanților pentru a vorbi cu agricultorii.
Deputatul Mihai Popşoi le-a cerut protestatarilor să se retragă şi i-a îndemnat să rămână calmi. De asemenea, deputatul PAS Mihai Popșoi a chemat reprezentanții protestatarilor la discuţii în sediul Parlamentului. Popșoi a spus că la discuții vor participa liderii tuturor fracțiunilor parlamentare.
Nicolae Radovschi, agricultor din satul Susleni, raionul Orhei: „Când a fost roadă, le-a plăcut, le-am dat, iar acum să ne dea și ei nouă, să ne ajute. Am semănat 18 hectare cu porumb, dar am strâns patru tone de porumb. Cât costă aratul, cultivatul, semănatul, îngrășămintele?! La urmă scot patru tone. Și vor să mărească TVA de la 8% la 12%. Protestăm, dar ce folos? Dacă l-ar da pe Ion Chicu jos, iar s-ar întinde lucrurile, iarăși niște minciuni”.
„Așteptați trei mii de lei pentru un hectar?”, îl întreb pe Nicolae Radovschi. „Vom vedea, măcar două mii să dea tot ar fi bine. Cât de puțin, dar iaca ei nu mai vor nimic. Ei spun că noi ne-am luat tractoare. Eu n-am luat tractoare de celea. Am adunat bani încet, încet. Am puțin pământ. Acum am intrat cu totul în încurcătură. Floarea-soarelui – nimic. Grâu am adunat o tonă”, se plânge agricultorul.
Fermierul susține că n-a primit bani din partea statului. „Apoi iaca promit, dar umblă numai cu promisiunile. Nu au dat, de unde să ne deie? Eu n-am primit nimic. Au dat la grâu câte 1500 de lei pentru un hectar. Eu vreau să dea pentru porumb”.
Mihail din raionul Leova, care cultivă porumb, floarea-soarelui, mazăre, orz, rapiță, grâu, se întreabă: „Unde-s banii? Pe hârtie au promis”. Acesta susține că fermierii vor mări prețul pentru vânzarea grâului, iar ca rezultat o pâine ar putea costa zece lei.
„E hoție mare! N-am cu ce plăti muncitorii. Ei vor salariu, au copii care trebuie îmbrăcați și încălțați, dar de unde să le dau leafa dacă n-am bani?”, mai spune Mihail.
Printre protestatari l-am întâlnit pe fermierul Nicolae din raionul Ștefan-Vodă. Acesta spune că a primit aproximativ 100.000 de lei pentru recolta compromisă de grâu din acest an, bani care i-au ajuns doar pentru însămânțarea de toamnă. Nicolae este împotriva majorării TVA la 12%, deoarece nu o va putea plăti nici la vară. Precizăm că Guvernul a spus anterior că mărirea TVA nu trebuie să se producă chiar de la începutul anului viitor și că poate fi amânată până la 1 iulie 2021.
Ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu a declarat că patru carabinieri au fost răniți în timpul protestelor fermierilor de miercuri, 16 decembrie, din fața Parlamentului, în timp ce forțele de ordine încercau să oprească tractoarele să urce pe scările Legislativului. Cei patru ar fi ajuns la spital pentru îngrijiri medicale. Pavel Voicu a mai spus, în ședința Guvernului, că s-a deschis o anchetă penală pentru „Dezordini în masă”.
Presa de la Chișinău scrie că după negocierile din Parlament, agricultorilor li s-a promis că nu va fi majorat TVA. „Un pas am obținut azi, dar mai avem până la final”, a spus un reprezentant al agricultorilor care a participat la discuții cu deputații. Agricultorii susțin că vor protesta până Guvernul nu le va îndeplini revendicările.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE
[…] CITIȚI ȘI: Protestul agricultorilor: „Unde-s banii?” […]