„Masa de sărbătoare” confirmă evoluția poeticii Irinei Nechit

382
0
Secvențe de la lansarea cărții „Masa de sărbătoare” de Irina Nechit, Editura Cartea Românească, la Uniunea Scriitorilor din R. Moldova. Foto: Nadejda Roșcovanu

Noul volum de poezie al Irinei Nechit, „Masa de sărbătoare”, apărut la Editura „Cartea Românească”, a fost lansat săptămâna trecută în Sala cu șemineu a Uniunii Scriitorilor din Chișinău. Manifestarea a fost organizată de Muzeul Național de Literatură „M. Kogălniceanu” (MNL), în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din R. Moldova.

Moderatoarea lansării, Maria Șleahtițchi, directoare a MNL, a menționat că această carte, apărută la distanța de zece ani de la volumul anterior al autoarei, confirmă evoluția poeticii Irinei Nechit care își creează o proprie mitologie. Emilian Galaicu-Păun a remarcat valoarea antropologică a poemelor, ele constituind niște tablouri ale unei lumi care se stinge, lumea satului: „versurile ei sunt tot atâtea suflete plecate și case părăsite trecute acum în cuvinte, şi abia astfel salvate”.

Dumitru Crudu consideră că „Masa de sărbătoare” e cea mai bună carte a Irinei Nechit și una dintre cele mai bune cărți de poezie din literatura română de după anii 90. Dumitru Crudu a mai spus că în poeme se simte legătura dintre durerea universală și durerea personală, cuvintele ciocnindu-se ca niște „cupe pline cu lumină”.

În cadrul lansării au mai fost citite texte despre „Masa de sărbătoare”, scrise de Moni Stănilă, Nicolae Leahu, Vasile Gribincea.

Un recital de versuri selectate din „Masa de sărbătoare” a fost susținut de Iraida Bobescu, actriță la Teatrul „Luceafărul”, și Eugeniu Matcovschi, regizor și actor la Teatrul Național „Satiricus I. L. Caragiale”.

Autor: Cornelia Donțu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here