Victimă sau infractor? Cum sunt „încurajați” cei care rețin un delincvent (VIDEO)

2201
0
A spart un lacăt și a fost dus la spital

Deși legea permite oamenilor de rând să rețină infractorii în flagrant pentru a-i preda poliției, mai multe persoane ni s-au plâns că au ajuns pe banca acuzaților după ce au făcut acest lucru. Oamenii spun că au fost puși sub învinuire după ce persoanele reținute au depus plângeri că au fost bătute. Avocații consideră că este un abuz din partea organelor de drept, deoarece nu se consideră infracțiune fapta comisă pentru prevenirea altei infracțiuni.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Sergiu Coroi este fost polițist și locuiește în sectorul Râșcani din municipiul Chișinău. Bărbatul s-a adresat la redacție după ce a fost obligat de foștii săi colegi de breaslă să achite o amendă contravențională pentru huliganism nu prea grav.

Din spusele lui Coroi, totul a început vara trecută, după ce un tânăr care locuiește în vecinătate, presupus consumator de droguri, ar fi încercat să-i sustragă o bicicletă electrică care costă trei mii de euro.

L-a reținut pe cel care îi fura bicicleta și a fost amendat

Bicicleta era prinsă cu lanțuri de o rulotă parcată lângă casa sa. „Mai întâi au sustras motorul de la bicicletă. Peste câteva zile, noaptea, l-am prins pe făptaș în timp ce tăia cu un cuțit special lanțul cu care era prinsă bicicleta. Era pe la ora 11 seara, am auzit scrâșnet de metal și am ieșit. Am încercat să-l imobilizez și să chem poliția, dar acesta m-a amenințat cu o șurubelniță. Peste drum este o întreprindere de stat, era lumină, am reușit să-l aduc acolo și am chemat paznicul. L-am imobilizat pe infractor și l-am lăsat sub supravegherea paznicului, iar eu m-am dus acasă după telefon ca să chem poliția”, își amintește Sergiu Coroi.

Bărbatul susține că între timp făptașul a reușit să-l sune pe tatăl său. Ultimul a venit până la sosirea poliției și l-ar fi atacat pe Coroi: „După ce am ieșit în stradă de noi s-a apropiat un automobil de model Dacia, de culoare albă, din care au coborât doi bărbați. Unul din ei era vecinul meu, tatăl celui pe care l-am reținut în flagrant. Acesta m-a lovit peste cap, în spate, că am avut nevoie de îngrijiri medicale. M-a amenințat că mă va ucide sau că mă va băga la pușcărie. Apoi a venit poliția și a pus capăt altercației”.

Fostul polițist ne-a comunicat că oamenii legii au întocmit câte un proces contravențional pe numele bărbatului care l-a atacat, al fiului acestuia care a încercat să-i fure bicicleta, dar și pe numele său, pentru că a participat la altercație.

Am lucrat și eu mai mulți ani în poliție. Dar este strigător la cer. Cineva vine să-mi fure bunurile, altul mă lovește și mă amenință, eu chem poliția pentru ca să predau infractorul, dar în cele din urmă eu sunt amendat și dețin informația că mi s-ar pregăti un dosar penal. Hoțul s-a ales cu o amendă simbolică, cei de la Inspectoratul de Poliție al sectorului Râșcani au constatat că fapta sa nu are caracter penal pentru că prejudiciul este neînsemnat. Cel care m-a bătut s-a ales cu o amendă pe care a contestat-o în instanță. Iar eu am fost făcut cel mai vinovat. În loc să lupte cu cei care comit infracțiuni, poliția luptă cu cei care rețin infractorii”, ni s-a plâns Sergiu Coroi.

Ce spun oamenii legii și presupusul agresor

Am reușit să discutăm la telefon cu Vitalie I., tatăl tânărului care ar fi încercat să fure bicicleta. Acesta susține că a trecut pe acolo întâmplător și nu știa că cel care este culcat la pământ este feciorul său. „Treceam pe alături și am văzut cum doi bărbați lovesc cu picioarele un tânăr culcat la pământ. Nu știam că acesta este fiul meu. Am acționat ca un cetățean, am oprit mașina și m-am dus să salvez un om. Nici fiul meu nu este vinovat. Mergea pur și simplu pe drum și cei doi au tăbărât asupra lui. De unde a luat Coroi că fiul meu este narcoman? Sunt structuri competente ca să determine acest lucru. Băiatul meu a fost la medicul legist, i-au fost fixate protocolar leziunile și a depus o plângere la poliție. Așteptăm să vedem ce se va decide. Dar sunt sigur că instanța va anula contravenția întocmită pe numele meu”, ne-a declarat Vitalie I.

Oamenii legii au fost zgârciți în comentarii. Căpitanul Ion Gurduz a confirmat doar că a întocmit procesele-verbale și ne-a îndemnat să-l contactăm pentru mai multe detalii pe șeful său, Ruslan Rabovil. Ultimul însă ne-a declarat că nu el a întocmit procesele-verbale și nu ne poate oferi declarații.

A prins un individ cum spărgea un lacăt și riscă cinci ani de închisoare

A.M. deține un garaj în cartierul Telecentru al Capitalei, care a fost spart de mai multe ori, fiindu-i sustrase diferite bunuri. De fiecare dată, bărbatul a apelat la poliție, însă niciodată făptașii nu au fost prinși. A.M. a observat că garajul a început să-i fie spart după ce doi tipi suspecți au luat în locațiune un garaj din apropiere, iar mai mulți vecini susțineau că aceștia ar fi implicați în distribuirea drogurilor.

Într-o seară târzie, A.M., însoțit de un prieten, s-a dus la garaj. La garajul vecin a observat doi bărbați în timp ce forțau lacătul. Omul s-a apropiat și l-a reținut pe unul din ei, iar al doilea a reușit să fugă. Cel reținut s-a dovedit a fi unul din tipii dubioși care închiria un garaj în sectorul respectiv. Individul a încercat să urce în mașină și să plece, însă A.M. i-a smuls cheile și le-a aruncat, apoi l-a apucat pe individ de mână și l-a ținut așa până când au venit polițiștii. Scena a fost urmărită de câțiva martori.

Oamenii legii, sosiți la fața locului, au avut un comportament greu de explicat. L-au întrebat pe individ dacă nu a fost bătut și i-au chemat ambulanța. Tipul a început să acuze dureri în piept și a fost transportat la spitalul de urgență, de unde a plecat în scurt timp. Ulterior, expertiza medico-legală a constatat că acesta avea doar o zgârietură la deget, pe care cel mai probabil și-a făcut-o în timp ce încerca să spargă lacătul.

Totuși, s-a găsit un inspector de sector mai onest, Vasile Marcuță, care a constatat deteriorarea lacătului și a întocmit un proces-verbal. Menținut în cele din urmă și de către Curtea de Apel Chișinău.

Făptașul care, după cum s-a aflat mai târziu, a fost eliberat cu puțin timp înainte după ce ispășise o pedeapsă de zece ani de închisoare, a scris o plângere pe numele celui care l-a reținut, iar cei din Inspectoratul de Poliție al sectorului Centru i-au intentat lui A.M. un dosar penal în baza articolului 287, alineatul 2, din Codul penal, care prevede până la 5 ani de închisoare pentru huliganism.

După ce a fost purtat pe drumuri de către ofițerul de urmărire penală și de către procuror, dosarul a fost transmis în judecată. Bărbatul nu înțelege în ce constă huliganismul care i se incriminează și nici nu are bani ca să-și angajeze un avocat. „După logica lor, trebuie să aplecăm capul să ne dea lovească cu bâta, să-i lăsăm să ne care bunurile, să ne împroaște cu noroi în ochi, căci, dacă ripostăm, putem să ajungem după gratii. Interesant, pe cine apără poliția întreținută din banii noștri?”, se întreabă A.M.

Buchea legii

Articolul 37 din Codul penal stipulează că nu constituie infracţiune fapta, prevăzută de legea penală, săvârşită în scopul reţinerii persoanei care a comis o infracţiune şi al predării ei organelor de drept. Prevederi asemănătoare găsim și în Codul contravențional care statuează că nu prezintă contravenție faptele comise în legitimă apărare, stare de extremă necesitate și riscul întemeiat pentru apărarea intereselor ocrotite de lege.
Și în final, articolul 168 din Codul de procedură penală în care scrie că oricine este în drept să prindă şi să aducă forţat la poliţie sau la o altă autoritate publică persoana prinsă asupra faptului săvârşirii unei infracţiuni sau care a încercat să se ascundă ori să fugă imediat după săvârşirea infracţiunii.

Mai mult, legea prevede că persoana prinsă poate fi legată în cazul în care opune rezistenţă în timpul reţinerii. Iar dacă sunt temeiuri rezonabile de a presupune că persoana prinsă are asupra sa armă ori alte obiecte periculoase sau obiecte care prezintă interes pentru cauza penală, cel care a reținut-o poate să-i controleze hainele şi să-i ia obiectele respective pentru a le transmite organului de urmărire penală.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE