Citiți în ediția din 30 octombrie a GAZETEI de Chișinău

506
0

În ediția de mâine a GAZETEI de Chișinău, în pagina 12, găsiți un articol scris de Irina Nechit despre „ Marea pictoriță Valentina Rusu-Ciobanu a împlinit 100 de ani”. Cu prilejul centenarului domniei sale, autoarea i-a întrebat pe câțiva oameni de cultură ce înseamnă, în viziunea lor, fenomenul Valentina Rusu-Ciobanu. Dumnezeu i-a dăruit Valentinei Rusu-Ciobanu un veac întreg.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Ca să vă creați o dispoziție bună, vă îndemn să citiți din pagina 2 a GAZETEI de Chișinău poezia satirică „Electorală… cu ouă”, scrisă de Gheorghe Bâlici. Inspirată din cele povestite de președintele în exercițiu, Igor Dodon, că „o femeie bătrână i-a ghicit în ouă”.

Întrebarea cetățeanului turmentat, „Eu cu cine votez?”  din piesa „O scrisoare pierdută” de  Caragiale, este la fel de actuală,  după 136 de ani de la scrierea ei. Majoritatea moldovenilor sunt turmentați de învălmășeala electorală. GAZETA de Chișinău a realizat un sondaj inspirat din acest laitmotiv, pagina 4.

„Mita de la CNA”. 36 de ședințe de judecată fără un rezultat” este ancheta scrisă de Julieta Savițchi. În text scrie: „La mai bine de patru ani de la reținerea pentru o presupusă luare de mită de 100 de mii de euro, fostul ofițer pentru investigații operative din cadrul Centrului Național Anticorupție, Ruslan Harcenco, este gata să declare în instanță cine sunt foștii săi superiori la care ar fi ajuns banii. Harcenco pledează în continuare nevinovat și susține că este victima unui dosar fabricat, chiar dacă a picat testul la poligraf. ”

În editorialul său „Dumnezeu, Legea şi majoritatea”, scriitorul Mircea Ciobanu scrie că, citez: „Majoritatea, ca să fie respectată, trebuie să fie majoritate. Să-şi impună punctul de vedere, voinţa şi opinia. Să-şi administreze această voinţă şi acest punct de vedere. Să nu fie doar mulţi (şi doar temporar) la număr, să nu fie o majoritate de conjunctură… cum se întâmplă, azi, d.e., în forul suprem al democraţiei noastre. Fluiditatea masei gelatinoase din parlament ne sugerează că e o eroare în sistem, că acolo nu avem opinia majorităţii. La fel, lipsa de voinţă a majorităţii (sau: majoritatea iluzorie) naşte preşedinţi de plastilină, precum actualul.”

„Mai rău decât Covid doar govID poate fi” este titlul comentariului fostului ministrului de finanțe, Veaceslav Negruța.

Citez: „Această campanie a lui Dodon se termină. Perioadă în care Dodon i-a pus în libertate pe toți prietenii fideli ai Kremlinului și ai clienților laundromatelor întâmplate pe aici. Dodon și-a decorat armata de interpreți care cântă din repertoriul familiei Dodon. Imnul familiei Dodon fiind despre „fumul de țigară mentolată”. Dodon a reușit să se înțeleagă cu „omologul” său de peste Nistru cum să le meargă schemele mai departe, la doi. Și cum, în schimb, „omologul” să-l ajute cu niște mii de voturi la pachet cu achitarea din kuliokul lui Dodon.”

Comentatorul Adrian Ciubotaru în articolul său de fond publică a doua parte a editorialului „Cele două belele” (II)  în care face prezentarea candidaților la președinția Americii.

Citez: „Nu-mi rămâne decât să-mi exprim regretul că țara pe care am luat-o întotdeauna drept model de civilizație și democrație, a ajuns să-și aleagă președintele dintre o caricatură a dreptei și o fantoșă a stângii.”

Lectură plăcută!

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT