Pomeni electorale pentru pensionari. „Economic, explicabil, iar politic, convenabil”

849
0
17 mai 2020. Piața agro-alimentară din orașul Călărași. Foto: Natalia Munteanu

În una din zilele trecute, am intrat în Piața Centrală din Chișinău ca să stau de vorbă cu vânzători de la tarabe, pensionari, și să aflu care e părerea lor despre cei 900 de lei, care s-au dat recent drept suport financiar unic celor a căror pensie nu depășește 3000 de lei, și despre indexarea de 1,07% la pensie. Totodată, analistul politic Oazu Nantoi ne-a spus că această politică discriminatorie durează de mai multe decenii, trucul fiind o încercare a Guvernului Chicu de a-l scoate din nou în frunte pe Dodon.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În stația de troleibuz, până a ajunge la piață, observ două bătrânele cu care intru în discuție. Elena, 76 de ani, fostă vânzătoare, are 1600 de lei pensie. Îmi spune că Dodon nu prea ține cu poporul, dar, pentru că este cam încăpățânat, vrea să ajungă din nou președinte și dă pomeni electorale. „O colegă de clasă a lui Dodon, pe care o cunosc personal, încă la primul său mandat, îmi zicea că dacă a ajuns Dodon președinte e vai de capul nostru, pentru că tare rău a mai învățat la școală”, mi se destăinuie doamna Elena.

Carne mănâncă de două ori pe an, la sărbători

Valentina, 75 de ani, fostă muncitoare la Fabrica „Zorile”, se întreabă de ce nu vrea să vină Dodon la dezbaterile electorale, nici chiar la cele de la televiziunile care îi aparțin și îl susțin. „Pentru că se fură voturile și alegerile se falsifică. De-aceea nu are Dodon nevoie să-și răcească gura cu dezbaterile”, răspunde tot ea la întrebarea care o frământă.

Cele două bătrâne îmi mai spun că țara aparține bandiților, că totul se vinde și se cumpără, iar cei 900 de lei s-au dat tot pentru a se cumpăra voturi. Pensia pe care o primesc, zic ele, nu le ajunge, iar carne mănâncă o dată, de două ori pe an, la sărbători.

O bătrână răscolește în containerele de gunoi

Pe strada Armenească discut cu Mișa, Mihail, nicidecum Mihai, pentru că „Mihai e nume românesc”. Mișa-Mihail, de 70 de ani, a lucrat toată viața lui medic și are o pensie de vreo două mii de lei. Locuiește într-o suburbie a Chișinăului și mai câștigă și el cum poate. Are în fața lui o căldare cu pomușoare de pădure pe care le-a ținut o săptămână înșirate, pentru că n-a avut timp să vină la piață. „Dodon a dat cât a putut, dar o să mai dea. Acum nu are de unde…”, mă asigură doctorul pensionar.

După ce intru în piață, văd o bătrână ce răscolește în containerele de gunoi. Trece rapid de la unul la altul în căutarea a nu știu ce i-ar putea fi folositor. Situația e atât de jenantă, încât nu mă încumet să o întreb ceva…

Cu Parascovia, de 64 de ani, fostă vânzătoare, discut și despre bătrânii care strâng resturi de fructe și legume, de produse alimentare la piață. Îmi spune că vânzătoarele de la tarabe îi mai miluiesc cu ceva, le mai dau și câte un ban. „Mi-au mărit cu 13 lei pensia, acum primesc 1500. Mi-au dat încă 900 de lei. E clar că am primit ajutorul ca să-l votez pe Dodon. Până acum am suportat 14 operații, poate că și din cauza că mi-am distrus sănătatea, iarnă și vară, în această piață. Banii pe care îi fac aici nu-mi ajung nici pentru medicamente”, declară Parascovia.

Ni se dă ceea ce le scapă printre degete”

Vecina Parascoviei, Raisa, de 67 de ani, fostă educatoare, râde și-mi zice că n-a beneficiat de cei 900 de lei, pentru că i-au mărit mai înainte pensia și a avut cu șase lei mai mult…

Olga, 68 de ani, fostă infirmieră, din Mileștii Mici, are o pensie de 1400 de lei. Vinde la piață tot ce crește în grădina proprie, pentru că nimeni nu o ajută cu nimic. A primit cei 900 de lei, dar soțul „stă de mai mult timp la pat”. „Ni se dă ceea ce le scapă printre degete. Acum ne promit multe și de toate, dar pe urmă uită de noi…”, afirmă Olga.

Nadea, 68 de ani, fostă bucătăreasă, are o pensie de 1100 de lei. „Cu patru ani în urmă l-am votat pe Dodon, dar ce a făcut el pentru noi? Acum să aștepte el să-l mai votez!”, strigă revoltată femeia.

Alexandra, 60 de ani, fostă vânzătoare, are o pensie de 1200 de lei și nu mai are încredere în nimeni. Este revoltată de prețurile mari din magazine și afirmă că stăpânii acestora ar vrea să nu mai vândă oamenii la piață, pentru că este ieftin și le creează concurență. „Au amăgit lumea cu un spor de 1,07% la pensie. Ce să faci cu acești bani?”, se întreabă Alexandra.

Gheorghe, 71 de ani, fost agronom, din Mașcăuți, Criuleni, are cinci copii și 12 nepoți. Peste un an și jumătate va sărbători nunta de aur. Ar vrea să-și invite și o fiică de pe insula Creta, Grecia, la care a vrut să plece, dar n-a putut din cauza covidului. „Mare treabă, mi-au mărit pensia cu 9 lei!”, se revoltă pensionarul.

Mecanismul de indexare a pensiilor îi face pe pensionari și mai săraci

Analistul politic Oazu Nantoi ne-a oferit o explicație exhaustivă despre ceea ce se întreprinde acum pentru susținerea lui Dodon. „Din cei vreo 700 de mii de pensionari, câți îi are R. Moldova, vreo 400 de mii trăiesc sub nivelul minim al coșului de consum. Prin urmare, guvernarea actuală promovează o politică absolut cinică față de acest segment social. Această politică discriminatorie durează de mai multe decenii. Astfel de ajutoare s-au acordat și de către Plahotniuc înainte de alegerile din 2019. Dodon, mincinosul și trădătorul, iarăși vrea să corupă electoratul de pe acest segment. Tineretul a început să fugă peste hotare cam de pe când era el ministru al economiei. Ce a făcut el, ca președinte deja, ca să stăvilească acest proces? Pomenile acestea electorale sunt o încercare a statului, mai bine zis a Guvernului Chicu, de a-l scoate din nou în frunte pe Dodon”, conchide Oazu Nantoi.

Expertul economic Veaceslav Ioniță ne-a explicat de ce au nevoie pensionarii de mărirea pensiilor, de ajutoare sociale, dar și de ce ajutoarele se acordă mai mult în campaniile electorale. „La noi pensionarii sunt cea mai vulnerabilă categorie socială. Sistemul de pensionare este unul defectuos. Mecanismul de indexare a pensiilor îi face pe pensionari și mai săraci. Noi utilizăm un indicator: pensia medie raportată la salariul mediu. În 2011, pensia medie era de 29% din salariul mediu, iar acum e de doar 25%. Guvernul caută soluții, dar cel mai bine ar mări pensiile la toți pensionarii. Acum, în campanie electorală, au dat ajutoare doar la cei mai săraci. Economic, este explicabil, iar politic e convenabil”, opinează Veaceslav Ioniță.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE