De la începutul anului de studii 2020-2021, la Universitatea de Stat din Moldova, procesul de studii se desfășoară după modelul mixt, a comunicat într-un interviu realizat de UNItalk (prima televiziune studențească pe online), despre primele șase săptămâni de studii în condiții pandemice, prorectorul USM, dr. habilitat, profesor universitar, Otilia Dandara. Pentru ca procesul de studii să decurgă cât mai calitativ, în acest an, USM a dezvoltat Centrul platformelor educaționale.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEPotrivit ei, modelul mixt de studii a fost ales printr-o decizie a senatului USM. Decizia nu este una definitivă și neflexibilă.
„Ne vom adapta la condițiile impuse de pandemie, în cazul când acestea se vor înăspri și vom spori măsurile de precauție. Sunt destul de multe persoane infectate cu Covid-19. Se poate întâmpla să trecem totalmente la procesul de studii doar online”, a spus prorectorul USM.
Despre ce presupune formatul mixt de studii, prorectorul a explicat că „lecțiile teoretice se fac online, indiferent de mărimea grupei academice, care pot ajunge și până la 100 de studenți. Iar activitățile practice, seminarele, laboratoarele se organizează în aule. În cazul când avem suspecție de îmbolnăvire a unui profesor sau a unui student, evident că acesta va sta în izolare și va realiza și seminarele și laboratoarele online, pe cât e posibil. Orice decanat ia o decizie flexibilă și responsabilă în funcție de situație. Aici responsabilitatea de monitorizare și gestionare îi revine decanatului”.
Au fost și situații când s-au luat decizii prompte din partea decanatelor unor facultăți. La două facultăți de la USM câțiva studenți aveau simptome de Covid-19. Grupele au mers în autoizolare timp de zece zile. Decizia i-a aparținut medicului igienist al universității.
Otilia Dandara a mai spus că majoritatea profesorilor universitari desfășoară orele de studii de acasă. Laptopul a devenit pentru fiecare profesor instrumentul principal, indispensabil pentru procesul de predare. Sunt profesori care merg la universitate, la departamente și realizează orele online simțindu-se în siguranță atunci când apelează la ajutorul altor profesori sau tehnicieni, în unele cazuri.
Pentru ca procesul de studii să decurgă cât mai calitativ, în acest an, USM a dezvoltat Centrul platformelor educaționale, creat în anul 2010, ca rezultat a două proiecte, pe care le-a avut universitatea în consorțiu cu alte universități de peste hotare și din republică. La acest Centru sunt trei angajați. Aceștia oferă cadrelor didactice și studenților suport tehnic și educațional de instruire în utilizarea platformelor electronice, a informat Dandara.
„S-a început cu instruirea și formarea abilităților la platforma Modo – o platformă pe care universitatea poate să o gestioneze. Acesta este suportul oferit din partea universității pentru studenți și profesori”.
Otilia Dandara a menționat faptul că studenții care nu dispun de computere și conexiune la internet la domiciliu, pot veni în blocurile USM, unde sunt birouri dotate cu computere și conexiune la internet, care pot fi accesate 24 din 24. Studenții pot merge pe parcursul zilei și în sălile de computere și în laboratoarele de la USM.
Potrivit ei, în blocul V al USM, au fost deschise două săli de computere, care sunt puse la dispoziția studenților.
„Din păcate, știu că nu sunt solicitări din partea studenților. Mulți dețin și telefoane performante și au acces la orele care se desfășoară online”, a explicat prorectorul USM, Otilia Dandara.
Domnia sa a mai spus că în contractul de studii al studentului, semnat de fiecare student, este stipulat că acesta este obligat să participe la orele desfășurate online și să interacționeze, atunci când este întrebat. În cazul când nu răspund și nu se implică, profesorul are dreptul să pună absențe studenților care nu participă la cursurile online. Ulterior, orele de studii vor fi recuperate”.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE