Stația decorată cu mozaic, aflată de 38 de ani pe drumul național Chișinău-Palanca, în apropierea orașului Ștefan-Vodă, ar putea fi demolată. În fața acesteia a fost construită recent o nouă stație de așteptare, întrucât cea veche se află departe de drum, oamenii fiind nevoiți să iasă la marginea carosabilului și să stea în vânt, în ploaie.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEMii de plăcuțe minuscule de ceramică, vopsite în albastru, galben, verde și cafeniu, compun lanuri de floarea-soarelui, struguri, un cuib de cocostârci și o femeie, îmbrăcată în costum popular, într-un câmp de grâu. O fotografie cu stațiile auto de lângă Ștefan-Vodă a stârnit discuții aprinse pe rețelele de socializare. Mai multe persoane s-au arătat nemulțumite că Administrația de Stat a Drumurilor (ASD) vrea să demoleze stația veche. Unii susțin că „stațiile cu mozaic sunt adevărate bijuterii”, care trebuie restaurate, iar alții optează pentru construcții moderne.
Teracota pentru mozaic ar fi fost adusă de la Sevastopol
Cei de la ASD au decis să demoleze stația decorată cu mozaic deoarece este într-o stare deplorabilă, în plus este amplasată prea departe de drum, iar localnicii s-ar fi plâns pe incomodități. Stația se află pe șoseaua Chișinău-Palanca, la intersecția cu drumul spre satul Talmaza, raionul Ștefan-Vodă. Teritoriul administrativ al orașului Ștefan-Vodă se află la patru kilometri de această stație. Potrivit primarului de Ștefan-Vodă, Vladislav Cociu, autoritățile locale n-au putere juridică asupra acestei stații de așteptare, deoarece se află pe un drum național, administrat de ASD.
„Nu știam de construcția stației auto. Nu ne informează nimeni. Suntem informați la final. Nimeni nu se consultă cu noi. Stația cu mozaic reprezintă un interes turistic, ne leagă de ea amintiri din copilărie. Dar să vedem dacă-i posibil să fie restaurată. Dacă există specialiști care pot restabili mozaicul. Stația era departe de marginea carosabilului, oamenii stăteau în ploaie, de acolo nu se văd mașinile și erau nevoiți să iasă în drum. Muncitorii de la ASD le-au făcut confort celor care se deplasează cu transportul public. Primăria vrea să o păstreze, dacă e posibil să fie restabilită”, a declarat Vladislav Cociu pentru GAZETA de Chișinău. Construcția noii stații costă 80.000 de lei, iar lucrările vor fi terminate la final de octombrie.
„Nu întotdeauna puteau fi considerate opere de artă”
Stații auto decorate cu mozaicuri mai pot fi întâlnite pe drumurile principale din Republica Moldova. Lucrările decorative au fost create la sfârșitul anilor 70 și începutul anilor 80 de către artiști necunoscuți. Multe stații de acest fel au fost dărâmate, iar cele care s-au păstrat până astăzi se află într-o stare deplorabilă.
Doctorul habilitat în istoria artelor, Tudor Stăvilă, ne-a spus că aceste construcții „au fost decorate simplu, pentru înviorarea aspectului exterior, și nu întotdeauna puteau fi considerate opere de artă”.
„Ar trebui să le conservam, fără a încurca restaurarea cu renovarea”
Majoritatea lucrărilor decorative au fost inspirate din simboluri populare, tradiții, floră, faună și alte semne. „A fost o înțelegere dintre autorități și artiști, pentru a înfrumuseța spațiile din localități. Doreau să aibă o imagine personalizată. Au dat individualitate localităților prin aceste stații auto”, spune Natalia Podlesnaia, doctor în studiul artelor. Potrivit Nataliei, stații realizate în tehnica mozaicului se găsesc din Republica Moldova până în Ucraina.
Natalia Podlesnaia consideră că stațiile decorate cu mozaic trebuie incluse în patrimoniul cultural material al Republicii Moldova. „Turiștii nu vin doar pentru vin și mâncare. Aceste stații sunt unice. Au valoare istorică. Ele prezintă mărturii ale trecutului nostru. Ar trebui să avem grijă de ele, să le conservam, să le restaurăm corect, să nu încurcăm restaurarea cu renovarea, să stopăm distrugerea lor”, explică Podlesnaia. Doctorul în studiul artelor susține că tehnica de mozaic este valoroasă.
„Nu au valoare artistică”
La rândul său, istoricul Ion Negrei are o altă părere despre stațiile decorate cu mozaic împrăștiate prin R. Moldova. Istoricul Negrei consideră că acestea „aveau un scop propagandistic, de afirmare a identității sovietice socialiste moldovenești”.
Potrivit lui Ion Negrei, stațiile decorate în tehnica mozaicului „sunt niște simboluri ale trecutului sovietic”. În opinia istoricului, tot ce vedem pe aceste panouri ceramice nu prezintă valoare artistică și nici interes istoric deosebit. „O valoare este pasărea măiastră a sculptorului Constantin Brâncuși”, exemplifică Ion Negrei.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE