Schema de la Sângera sau cum se spălă pe mâini oamenii legii când li se adresează oamenii de rând

936
0

Vladimir Raducan, un bărbat în vârstă de 70 de ani din orașul Sângera, a rămas fără 15 mii de euro, bani care urmau să le asigure o bătrânețe liniștită lui și soției sale, țintuită de mai mulți ani la pat în urma unei intervenții chirurgicale complicate. Când a înțeles că a fost înșelat, omul s-a adresat oamenilor legii. Aceștia l-au purtat mai multe luni pe drumuri, ca la urmă să se spele pe mâini, invocând un dosar civil care nu există în realitate.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Vladimir Raducan a avut un teren cu suprafața de aproape un hectar, situat într-un loc strategic, la șosea, în extravilanul orașului Sângera, suburbie a Capitalei.

Speranța la o bătrânețe liniștită

În primăvara anului 2019, Vladimir Raducan s-a înțeles cu un consătean de al său, Ștefan Gangureanu, să-i cedeze terenul. Astfel, potrivit înțelegerii, Gangureanu urma să-i dea în loc lui Raducan un hectar de teren agricol, situat în altă parte, unde costă mult mai ieftin, și să-i achite diferența de preț, estimată la 15 mii de euro.

Am fost avertizat de mai multe persoane că Ștefan Gangureanu ar fi înșelat mai mulți oameni, cu terenurile. Dar soția îmi este foarte bolnavă, multă sănătate nu am nici eu, și m-am gândit că soarta îmi oferă o șansă ca să-mi asigur o bătrânețe liniștită”, ne-a declarat Raducan.

Tranzacție bazată pe înțelegeri verbale

Tranzacția a avut loc la 15 aprilie 2019. Virgilia Alla, fiica lui Vladimir Raducan, pe numele căreia era înregistrat terenul de lângă șosea, a semnat un act de donație pe numele Svetlanei Gangureanu, soția lui Ștefan Gangureanu. În același timp, Ghenadie Gangureanu, fiul lui Ștefan Gangureanu, a semnat la notar că-i donează lui Vladimir Raducan un hectar de teren.

Cât privește diferența de 15 mii de euro, părțile s-au înțeles verbal ca să fie achitată după perfectarea actelor pentru schimbul de terenuri, fără ca să fie perfectat un act notarial.

Ștefan Gangureanu mi-a spus că dacă vom face contracte de vânzare-cumpărare, va trebui să plătim mult la notar. M-am interesat și așa este. Am acceptat varianta cu donațiile. Iar pe urmă am aflat de la avocat că dacă contractele de vânzare-cumpărare pot fi anulate în instanță și bunurile pot fi cumpărate, în cazul donației nu se admite așa ceva. Uite așa am nimerit în capcana lui Gangureanu”, ne-a spus Raducan.

Teren vândut de mai multe ori și promisiune neonorată

Ștefan Gangureanu nu i-a dat lui Vladimir Raducan banii, după cum i-a promis, găsind de fiecare dată diferite motive. Ca să-l determine cumva să-i achite datoria, Raducan i-a spus lui Gangureanu că are nevoie de bani ca să-și poată lucra terenul. Atunci Gangureanu i-a zis că îi cumpără el tractorul în contul datoriei. „Am refuzat. Eu puteam să găsesc pentru mine un tractoraș cu vreo două-trei mii de euro. A încercat să mă tragă pe sfoară și de această dată”, susține Raducan.

Bărbatul mai spune că Ștefan Gangureanu i-ar fi spus verde în ochi că nu va vedea banii niciodată dacă va fi insistent.

În acest timp, Svetlana Gangureanu a decedat din cauza unei boli incurabile, iar terenul care i-a fost donat de fiica lui Raducan a fost vândut de câteva ori, ajungând în final în proprietatea unui fost șef al Direcției arhitectură a Primăriei Chișinău. Totodată, a fost pregătit și setul de documente pentru schimbarea destinației terenului ca să poată fi folosit pentru construcții.

Astfel, din considerentul că se află lângă șosea, aproape de Chișinău, și că există posibilitatea de conectare la apeduct, rețele de înaltă tensiune și conducta de gaze naturale, prețul de piață pentru un lot cu suprafața de 6 ari ar putea să ajungă la 15 mii de euro.

Oamenii legii se spală pe mâini

După mai multe încercări fără succes de a scoate banii de la Ștefan Gangureanu, Vladimir Raducan s-a adresat la poliție. Polițiștii au înregistrat plângerea și au pornit o cauză penală pentru escrocherie în proporții deosebit de mari. Materialele cauzei ajung însă la procurorul din sectorul Botanica, Lilian Cociu.

Acesta tocmai revenise în sistem după ce Judecătoria Chișinău l-a achitat pentru tortură și acuzare ilegală de omucidere în cazul lui Andrei Crăciun.

Amintim că Andrei Crăciun, în urma dosarului gestionat de Cociu, a stat mai bine de patru ani în închisoare, fiind condamnat la 21 de ani de detenție, iar când s-a constatat că nu este vinovat, statul a trebuit să-i achite 1,5 milioane de lei.

La 2 martie 2020, Lilian Cociu a semnat o ordonanță prin care a dispus refuzul de începere a urmăririi penale și clasarea procesului penal.

Procurorul Cociu nu a recurs la audierea notarului și a celorlalte părți implicate în caz. În schimb a invocat un dosar inexistent pentru a se spăla pe mâini de plângerea pensionarului din Sângera. Lilian Cociu și-a justificat decizia prin aceea că Judecătoria Chișinău examinează dosarul civil intentat de către Vladimir Raducan împotriva lui Ștefan Gangureanu.

În realitate, Vladimir Raducan nu s-a adresat în instanța civilă și nu există un astfel de dosar.

Am încercat să discutăm pe această temă cu Lilian Cociu. Omul legii ne-a zis că nu ține minte acest dosar, nu face declarații pentru presă și ne-a îndemnat să ne adresăm serviciului de presă al Procuraturii Generale.

Instanța menține minciuna procurorului Cociu

Vladimir Raducan s-a plâns în instanță pe faptul că procurorii nu vor să cerceteze denunțul său. La 11 septembrie, Maria Tertea de la oficiul Ciocana al Judecătoriei Chișinău a menținut ordonanța procurorului Cociu. În șirul de argumente aduse de Maria Tertea, se menționează că „nu se deduce faptul că petiționarul a depus o cerere prin care a solicitat audierea cetățenilor…”, iar „în cazul dat efectuarea acțiunilor date rămâne a fi la discreția organului de urmărire penală”.

În această bază, Maria Tertea ajunge la concluzia că „organul de urmărire penală a întreprins toate măsurile necesare în vederea stabilirii adevărului pe caz”. Mai mult, magistrata Tertea își argumentează decizia și prin minciuna procurorului că ar exista un dosar civil în cazul dat: „Pe parcursul investigației s-a demonstrat că la caz există un litigiu de ordin juridico-civil”.

Vladimir Raducan susține că procesul de judecată a avut loc în lipsa sa. „Prima dată când m-am dus mi-au spus că procesul se amână, iar când am venit a doua oară, mi-au dat decizia adoptată. Nu m-a ascultat nimeni”, ne-a declarat Raducan.

Ștefan Gangureanu: „Să se lămurească cu Sveta”

L-am contactat la telefon pe Ștefan Gangureanu pentru a ne spune poziția sa asupra cazului. Bărbatul s-a arătat deranjat că este sunat de la presă și ne-a declarat inițial că el nu ar avea nicio legătură și că donația a fost făcută pe numele soției decedate.

Să se ducă și să se lămurească cu Sveta. Ei i-a dat pământul, nu mie. Nu știu ce înțelegere au avut ei.”

Întrebat dacă și de ce a fost vândut terenul care i-a aparținut lui Raducan, Gangureanu a declarat că a avut nevoie pentru dezvoltarea afacerii, dar și pentru medicamente, iar mai apoi pentru înmormântarea soției.

Pe parcursul discuției, afaceristul și-a schimbat declarațiile. El a recunoscut că îi este dator cu 15 mii de euro, dar l-a făcut vinovat tot pe Raducan pentru că „scrie peste tot”.

Gangureanu spune că, inițial, s-a înțeles ca în locul banilor să-i cumpere un tractor: „Am pierdut timp, m-am înțeles cu omul, dar el s-a răzgândit. E normal așa? Eu nu am timp de pierdut cu el”.

Bărbatul ne-a mai spus că nu urmărește scopul să nu achite datoria, dar acum nu are bani, iar Raducan nu vrea să-l înțeleagă și l-a denunțat la procuratură.

I-am dat un hectar de pământ, să se sature. Am construit niște case, dar nu se vând, e criză. Imediat cum le vând, îi dau banii. Dar el nu înțelege, m-a denunțat la procuratură. Eu pot să nu-i dau nimic. Dar nu sunt eu așa om, nu este acesta scopul meu. Dar dacă nu se va liniști și va umbla în continuare prin judecăți, n-am să-i dau nimic. Așa spuneți-i”, ne-a declarat la sfârșitul discuției Ștefan Gangureanu.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE