Ethno Jazz Festival, sub cerul liber

1140
0
Anatol Ștefăneț, lider al grupului Trigon, director al Ethno Jazz Festival Fotografii preluate de pe facebook

Într-un oraș asediat de covid și de sărăcie, un eveniment cultural de calitate e un imens privilegiu, Ethno Jazz Festival făcând parte tocmai din categoria unor astfel de evenimente. Cea de-a XIX-a ediție a festivalului, deși mai scurtă ca durată și cu un program restrâns, cu invitați mai puțini în raport cu edițiile anterioare, a constituit un festin muzical de care s-au bucurat din plin chișinăuienii și toți cei care l-au urmărit la televiziune, pe canalul Moldova 2, sau pe internet.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Trigon în frunte Anatol Ștefăneț a prezentat piese din noul său album

Ethno Jazz Festival s-a desfășurat pe 25 și 26 septembrie, în curtea Muzeului Național de Istorie a Moldovei, spectatorii purtând măști negre ce aveau ca ornament logo-ul festivalului. Din fericire, măștile nu acoperă și urechile, așa că lucrările interpretate pe scenă au fost audiate fără ca măsurile de protecție contra coronavirusului să diminueze frumusețea pieselor muzicale.

Inițiatorul festivalului, grupul Trigon în frunte cu Anatol Ștefăneț, a oferit publicului un program nou care a impresionat prin tensiune, prin forța creativă și modul ingenios de a îmbina filonul etnic cu multitudinea de forme muzicale moderne. Cei patru membri ai formației, Anatol Ștefăneț, Vali Boghean, Dan Brumă și Gari Tverdohleb, ne-au împărtășit crezul lor artistic, piesele interpretate de ei răsunând ca niște pledoarii pentru libertatea de improvizație și pentru o abordare exigentă a muzicii. Aceste piese sunt incluse în cel de-al 9-lea album al Trigon-ului, creat în vremea pandemiei.

Vali Boghean: „Fiecare picătură de ploaie suportată de voi e o putere pentru noi!”

Un flux energetic copleșitor a venit din partea lui Vali Boghean, el a cântat la mai multe instrumente muzicale, publicul admirându-i, de asemenea, vocea inconfundabilă, cu disponibilități sonore fabuloase și cu izbucniri de emotivitate. Muzicianul a susținut partituri solo, dar a evoluat și împreună cu Vali Boghean Band, din care face parte Sandu Daraban (chitară), Radu Tălămbuță (vioară), Valeriu Cașcaval (țambal), Vadim Șinnic (clape), Gheorghe Postoroncă (bas), Gari Tverdohleb (tobe), Iulian Ursu U-lick Ursu (percuție). În seara a doua a festivalului, s-a pornit ploaia, chiar în timpul concertului, spectatorii au stat sub umbrele, iar muzicienii și-au continuat evoluția. „Fiecare picătură de ploaie suportată de voi e o putere pentru noi!”, le-a spus Vali Boghean fanilor săi.

Vali Boghean, solist și conducător al Vali Boghean Band Fotografii preluate de pe facebook

Mark Oselski: „Filarmonica va renaște”

În cadrul Ethno Jazz Festival a prezentat un recital extraordinar și grupul Mark Oselski Trio. Cei trei muzicieni din grup, Mark Oselski (clape), Gheorghe Postoroncă (bas) și Stas Poraico (tobe) au în repertoriul lor piese inspirate, minuțios elaborate, prin care este reabilitată melodia, ca axă a muzicii. Mark Oselski și-a exprimat, după recital, solidaritatea cu artiștii Filarmonicii Naționale „S. Lunchevici”, accentuând că e necesar să fie reconstruit sediul instituției în locul său cu semnificații istorice, în inima capitalei. „Avem prea multe amintiri frumoase legate de acest loc. Între primul concert solo și ultimul concert mare au fost zeci de concerte găzduite de cea mai de suflet sală din Chișinău! A fost greu de acceptat faptul că Filarmonica noastră a ars totalmente. Însă tind să cred că din scrum vor străbate flori și, într-o zi, muzica din Moldova va căpăta un nou edificiu, o nouă casă”, afirmă Mark Oselski. Menționăm că Mark Oselski a înregistrat recent cel de-al treilea album al său, „Locuri”, care poate fi audiat și pe internet.

Ana Carla Maza Trio la Ethno Jazz Festival

Invitații din străinătate nu au putut veni la Chișinău, totuși, spectatorii au putut urmări proiecții video cu acești profesioniști de excepție, participanți la festivaluri internaționale de prestigiu. Astfel, Ana Carla Maza Trio (Cuba, Spania) a interpretat piese apreciate pe diferite meridiane, transmițând salutări publicului de la Chișinău, în speranța unor revederi pe viu. Din acest trio fac parte solista Ana Carla Maza (violoncel, vocal), Roger Mas (pian), Marc Ayza (tobe).

Ana Carla Maza (violoncel, voce) a participat la Ethno Jazz Festival 2020 Fotografii preluate de pe facebook

Amintim că Ana Carla Maza a debutat la vârsta de zece ani, la Festivalul Jazz Plaza din Havana alături de tatăl ei, cu care a înregistrat cinci albume și a participat la turnee prin Europa (Italia, Belgia, Norvegia, Spania, Portugalia, România, Franța, Austria). În 2009, Ana a câștigat două concursuri de muzică clasică la Barcelona și a primit Premiul Dagà pentru Excelență Artistică în Franța. În perioada 2010-2011, ca solistă a Orchestrei Simfonice Europea Mediterránea, dirijată de profesorul ei Cristian Florea, a susținut mai multe turnee în Spania, interpretând muzica lui Tchaikovsky și Saint-Saens. În 2015 și 2016, Ana Carla a susținut peste 120 de concerte într-o perioadă de zece luni: turneu în Norvegia, concerte solo, sau cu familia, în duet cu părintele ei sau în colaborare cu alți artiști. A susţinut o serie de concerte de muzică camerală și cu orchestra simfonică PSPBB (Pôle supérieur d’enseignement artistique Paris Boulogne-Billancourt).

Grégory Privat, o stea în ascensiune a jazzului european

Ethno Jazz Festival s-a bucurat și de prezența virtuală a unei vedete recunoscute pe plan internațional, Grégory Privat. Grupul Grégory Privat Trio (Franţa) a participat la festivalul de la Chișinău cu sprijinul Ambasadei Franceze în R. Moldova. Această formație îi are în componența sa pe Chris Jennings (contrabas), Tilo Bertholo (tobe), iar liderul incontestabil este Grégory Privat, pianist și vocalist.

Grégory este originar din Martinica, o insulă franceză de o frumusețe rară din estul Mării Caraibilor. Muzica insulei este bogată și diversă, datorită rădăcinilor ce o leagă de cultura europeană și de tradiția calypso, amestecate cu elemente ancestrale din Africa, Caraibii Amerindieni și din Asia de Sud.

Grégory Privat (Franța), un virtuoz al pianului, stea în plină ascensiune a jazzului european Fotografii preluate de pe facebook

Grégory Privat a absorbit tradiția muzicală a insulei, care a devenit una dintre componentele definitorii ale ADN-ului muzical al pianistului. După ce s-a mutat la Paris, a devenit cunoscut pe scena muzicii de jazz. Tânărul muzician a conlucrat cu personalități ale scenei europene, precum Stéphane Belmondo, Rémi Vignolo și Guillaume Perret. În anii din urmă, activează ca membru al ansamblului Liberetto, condus de muzicianul de talie mondială Lars Danielsson. Grégory Privat a câștigat premii la „Montreux Jazz Festival” în 2008, și la „Martial Solal Competition” în 2010, premiul „Victoires du Jazz” în 2015, la categoria „Revelaţia anului”.

Ethno Jazz Festival 2020 a fost organizat cu susținerea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, a Primăriei Municipiului Chișinău și Ambasadei Franței în Republica Moldova. Concertele din cele două zile ale festivalului pot fi audiate și după încheierea acestuia, pe pagina de facebook a Ethno Jazz Festival.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE