Săptămâna Europeană a Sportului și-a încheiat într-o manieră triumfală marșul pe teritoriul Republicii Moldova. Activitățile sportive din cadrul evenimentului s-au desfășurat în perioada 23-30 septembrie curent în diferite regiuni ale republicii, cuprinzând localitățile Chișinău, Bălți, Călărași, Briceni, Grimăncăuți, Soroca, Ungheni, Dubăsari, Cahul, Hâncești, Dondușeni, Comrat, Florești, Băcioi ș.a.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEAcest eveniment de anvergură constituie o inițiativă a Comisiei Europene de promovare a sportului și activității fizice în întreaga Europă; în acest an acțiunile derulate la noi poartă genericul #BeActive #Moldova, încurajând modul de viață activ și sănătos pe parcursul întregului an.
Sambo în aer liber
Campionatul Moldovei la sambo a fost un prim turneu major din cadrul Săptămânii sportive, desfășurându-se timp de câteva zile la Călărași. În premieră, competiția a avut loc în aer liber, dată fiind situația pandemică existentă, iar atleții, reprezentând echipe din 16 localități ale republicii, au evoluat pe o saltea de lupte amplasată pe un teren de minifotbal.
Vedeta turneului, deținătoarea medaliei de argint la Jocurile Europene de la Minsk 2019, Sabina Artemciuc, a devenit campioană națională în categoria de greutate 60 kg, surclasându-și fără drept de apel adversarele. De asemenea, Denis Tachii, medaliat cu argint la Cupa Mondială de sambo 2019, și-a adjudecat titlul de campion al republicii, după ce s-a impus în patru partide în categoria supergrea. De menționat că cele mai multe medalii în cadrul turneului național de sambo au fost cucerite de gazdele competiției, prin călărășenii Iulian Arapan, Nicoleta Cercel, Alexandra Ghemu și Alina Burghelea.
„Campionatul Republicii Moldova în aer liber s-a dovedit a fi un succes. Acesta a avut scopul promovării unui mod de viață sănătos, dar și al selectării lotului național de sambo la seniori, în vederea participării în acest an la Mondialele de la Novi Sad (Serbia, 5-8 noiembrie) și la Europenele de la Ekaterinburg (Federația Rusă, 27-29 noiembrie)”, a declarat Iuli Peaticovschi, președintele Federației de Sambo din R. Moldova.
Sărbătoarea taekwondo-ului la Stăuceni
Campionatul național de taekwondo WT (versiunea olimpică) s-a desfășurat într-o zi însorită de 25 septembrie, de asemenea în aer liber, pe un teren de minifotbal din Stăuceni. Liderii consacrați ai domeniului au făcut spectacol, câștigând în stil autoritar toate partidele. Astfel, în proba feminină în afara concurenței a fost Tatiana Țîmbalari.
„Acest campionat a fost diferit și a fost mult mai dificil de evoluat în noile condiții, dictate de pandemie”, a specificat Tatiana, una dintre cele mai puternice luptătoare de taekwondo din republică. De asemenea, n-au întâmpinat dificultăți în categoriile lor de greutate Vadim Dimitrov (54 kg), fratele său geamăn, Stepan Dimitrov (58 kg), precum și Danila Lupolov (80 kg).
Boxul din Grimăncăuți – pe prima linie
În mod deosebit Săptămâna Europeană a Sportului a fost marcată la Școala Sportivă Specializată de Box din s. Grimăncăuți, unde pugiliști de performanță de cea mai înaltă clasă (Alexei Zavatin, Vasile Belous, Andrei Zaplitnîi, Vlad Gavriliuc, Dmitri Cosciug, Davron Bozorov, Egor Bejenaru), pregătiți de maestrul Petru Caduc, au oferit un masterclass micilor boxeri din cadrul acestei instituții de învățământ, într-o atmosferă de comuniune în care asemenea manifestări ale spiritului uman ca voia bună și sentimentul de înfrățire erau la ele acasă. Și aici spectacolul sportiv s-a desfășurat în aer liber, timpul senin de afară aflându-se la unison cu trăirile luminoase ale organizatorilor.
Învățăm să ne orientăm
Un sport care cultivă la copii gândirea creativă, liberă de încorsetări și schematisme exagerate, este orientarea sportivă. Campionatul Republicii Moldova printre elevi la această probă s-a desfășurat pe 26-27 septembrie, în pădurea din satul Zloți, Cimișlia. Pe parcursul a două zile, copiii au avut ocazia să comunice și să-și petreacă cu folos timpul liber în tabăra de odihnă „Izvoraș” din localitate. În concursul pe echipe, din șapte loturi participante ce reprezentau diferite raioane ale republicii, învingătoare a ieșit formația din Cimișlia. Premianților le-au fost oferite cupe, medalii, diplome și cadouri oferite de Federația de Orientare Sportivă din R. Moldova (FOSM) și de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.
Săptămâna UEFA
Federația Moldovenească de Fotbal împreună cu asociațiile europene de profil au sărbătorit evenimentul UEFA Grassroots Week, în aceeași perioadă și în același context cu Săptămâna Europeană a Sportului. Astfel, în cadrul Săptămânii UEFA a fotbalului de mase pe teritoriul republicii au avut loc mai multe evenimente din cadrul proiectului social „Prin fotbal să creștem sănătoși”. Acesta este destinat cu precădere copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 6 ani, inclusiv celor cu cerințe educaționale speciale, prin practicarea fotbalului și activităților distractive legate de jocul cu balonul rotund.
De asemenea, au fost desfășurate acțiuni în cadrul proiectelor „Noi”, ce vizează fotbalul de juniori de elită, și „Girls Camp Festival”, în vederea dezvoltării fotbalului feminin. În acest context, câțiva componenți ai selecționatei Moldovei de fotbal, printre care Alexandru Epureanu, Veaceslav Posmac și căpitanul Igor Armaș, au lăsat mesaje video pentru copiii interesați de fotbal, povestind despre experiența lor sportivă de pe timpurile copilăriei lor.
Reamintim că în R. Moldova, Săptămâna Europeană a Sportului se desfășoară începând din anul 2018 și cuprinde acțiuni cu caracter de masă ce promovează practicarea sistematică a exercițiului fizic. Pe plan internațional, evenimentul a fost inițiat în 2015, constituindu-se în cea mai de amploare mișcare sportivă de pe mapamond, care reunește milioane de amatori ai unui stil de viață sănătos din peste 40 de țări ale continentului european.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE