Inițiativa de a organiza primul festival moldo-rus „Ziua câmpului” aparține guvernului rus, nemijlocit Ministerului rus al Industriei și Comerțului, care și-a asumat și cheltuielile. Evenimentul a avut loc pe câmpul experimental din fața Institutului de Fitotehnie „Porumbeni” din s. Pașcani, r. Criuleni. Scopul expoziției a fost familiarizarea fermierilor moldoveni cu tehnica rusească.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEEvenimentul a pus pe jar autoritățile din comuna Pașcani, raionul Criuleni, care au curățit acostamentele de buruienile uscate, au dat cu var copacii de pe marginea drumului, chiar și o parte din pinii de pe lunca Ichelului, iar stâlpii de electricitate au fost vopsiți în culorile tricolorului.
„Se zice că la eveniment va fi prezent și Igor Dodon, care în ultimul timp a îndesit-o pe la institut”, mi se destăinuie un fost angajat, pensionar deja. „Au pus ochiul și pe acest institut”, își dă cu părerea săteanul.
Ora 10.30, în fața Institutului sunt mai multe mașini decât oameni. Câteva angajate de la institut spun că au venit „ca să fie la număr”. Masca e obligatorie.
Vorbesc cu Victor Gutium, director la Compania „Agroteh Elit Master” din România, companie-fiică a companiei „Emtehagro” din R. Moldova, dealer oficial la import de utilaje din Rusia. Are expuse două modele de tractoare „Kirovets”, produse la uzina din Sankt Petersbourg, și două utilaje de la compania „Veliz”, produse în Altai, Siberia.
„Un utilaj este pentru dezmiriștire, altul, un cultivator combinat, pentru tasare, ca să nu-și piardă umiditatea. Tractoarele „Kirovets” sunt modernizate atât din punct de vedere al motorizării, cât și din punct de vedere tehnic. Tractorul cel mic „Kirovets” este dezmierdat Kiriușa (75 de mii de euro), 150 de cai putere. Seria «fraților mai mari» care au motorizare mai puternică, K730M, 390 de cai putere, peste 120 de mii de euro, în funcție de modele, motorizare și dorința fermierului”, susține Gutium.
Un „Kiriușa” costă 75 de mii de euro
„La expoziție sunt două combine, una mică, „Nova 340”, și alta mare, „TORUM 750”, plus tractorul Rostselmash, 380 cai putere, unul din cele mai puternice tractoare din lume, produse la Rostov pe Don”, mă informează Vasile Pavliuc, șeful Service „Agroteh comerț”, firmă ce importă de 20 de ani combine „Rostselmash”.
Prezentatorul evenimentului anunță lansarea festivalului. Strigă în microfon că se poate intra la expoziție gratuit, oricine poate urca pe orice tractor. „Evoluează ansamblul «Sudarușka» din Drochia, cu piese rusești, moldovenești și ucrainene. Scopul colectivului este păstrarea culturii și tradițiilor poporului rus. Ansamblul a fost premiat în decembrie 2019 de președintele Dodon”, anunță moderatorul evenimentului. Se interpretează cântece rusești.
La o pauză, pe scena intră reprezentanții ministerelor de resort din ambele state. Se comunică doar în rusă. Ministrul Agriculturii, Ion Perju, vorbește într-o rusă stricată. „Multă sănătate și contracte bune cu partenerii din FR!”, urează Perju, lăudând tehnica rusească.
Tehnica pe care o merită moldovenii
Toată presa pune întrebări doar în rusă. Îl întreb pe ministrul Perju de ce organizează în plină pandemie astfel de evenimente. Răspunde grăbit că „are loc în câmp liber și nu pot fi oprite toate activitățile economice”.
„Sudaruska” cântă „Ioane, Ioane”, „Romantică” și „Melancolie”. Perju urcă în cabina unui tractor. Am un deja-vu – așa a urcat și Dodon la 19 aprilie 2018 pe un tractor belorus, tot pe acest câmp. Peste câteva minute coboară și spune că „e tehnică agricolă modernă”.
Directorul Institutului de Fitotehnie „Porumbeni”, Anatolie Spivacenco, spune că, anual, cumpără tehnică. „Dispunem de tehnică germană, finlandeză, belorusă și de-a noastră”.
Instituția nu a cheltuit nimic pentru eveniment, a pus la dispoziție câmpul și paiele.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE