Starea limbii. Buza noastră cea rămâne

882
0
Rațe mute. Foto simbol

Cetățeanul N. din orașul K. își făcuse cumpărăturile. În momentul ieșirii din piață, hotărî să se tundă. Peste două zile era ziua iubitei sale și dorea să arate frumos. Știa că peste drum, la parterul fostului hotel sovietic „Vierul”, era o frizerie care tundea ieftin țăranii veniți la piață. Își îndreptă pasul într-acolo, cu gând că ar economisi și niște bani.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Din păcate, N. nu era numai sărac lipit, ci și un perfid-abscons naționalist. De aceea, când intră în salon, vorbi cu administratoarea în limba de stat: „Vreau să mă tund…”. Aceea îi răspunse rusește. N. insistă pe „cea de stat”, dându-și seama, după specifica ei coafură, că vorbește cu o moldovancă. Până la urmă, trecu și femeia la idiomul de stat. Îl conduse pe N. până la un tânăr care tocmai „deservise clientul” și îi zise: „Ședeți pe scaunul ista, el o să vă tundă. Dar, păcatele mele, băietul e surdomut. Așa că vorbiți cu el rusește, fiindcă înțelege totul după buze”.

N. i-a urmat sfatul. Băiatul l-a tuns minunat.

N. Caz real, kafk-kishinăuean, 2020

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here