„Regimul acesta este apărat de prostia noastră”

1076
0
La sfat în piața Sărătenii Vechi, raionul Telenești. Foto: Natalia Munteanu

Echipa GAZETEI de Chișinău a ajuns duminica trecută la Sărătenii Vechi și la Telenești, iar la piețele din aceste localități de centru a efectuat un vox populi, întrebând persoanele care au binevoit să răspundă cât de independentă este Republica Moldova și cât de independenți sunt cetățenii ei, cei care au rămas și nu au plecat peste hotare.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

La piața din Sărătenii Vechi, cea de păsări și animale, am descins, după părerea noastră, mai de diminecioară, iar după părerea oamenilor cu care am discutat, cam târzior, lumea de la țară venind să vândă sau să cumpere cum se face ziuă afară. Am remarcat bucuria oamenilor de a discuta cu reprezentanții presei și ne-am bucurat și noi de răspunsurile sincere care ni s-au dat. Vi le propunem în continuare, ca mărturii ale unor timpuri deloc ușoare, pentru o informare veridică.

„Câștigăm de pâine și la pâine și ne asigurăm singuri independența”

Eugenia, 45 de ani, frizeriță, localnică, are o afacere cu păsări și iepuri de casă și vinde aceste vietăți chiar peste drum de poarta pieței împreună cu Marius, fiul ei. Băiatul are doar 14 ani și învață la Bănești, iar în timpul liber își ajută părinții. Va merge în clasa a noua, fiind dispus să învețe bine, să facă și studii superioare și să-și deschidă o afacere proprie. În cazul când nu va fi și mai rău la noi și nu va fi și el nevoit să plece, ca mulți alți tineri, peste hotare.

Citește Gazeta de Chișinău, la piața din Sărătenii Vechi, Telenești. Foto: Natalia Munteanu

„Situația este deplorabilă. Independența noastră este cam la jumătate, iar dacă va câștiga Dodon din nou alegerile, s-ar putea să fie și mai rău, ca în Belarus, de exemplu”, declară Marius, ca un om cu experiență, trecut deja prin viață. „Existăm, dar nu trăim. Avem mari cheltuieli, dar puțin venit. Câștigăm de pâine și la pâine. Cum s-ar spune, ne asigurăm singuri independența, căci azi dacă nu ți-o asiguri tu, nu ți-o mai asigură nimeni”, adaugă Eugenia, care în tot acest timp a fost atentă la discuția mea cu Marius, fiind, evident, fericită că îi crește un asemenea urmaș.

Semion, 51 de ani, tipograf, din Chiștelnița, și-a deschis o tipografie mică în casa părintească, dar mai lucrează și la Tipografia centrală din Chișinău. Deocamdată, are puține comenzi, dar nu disperă. Îmi vorbește despre manualele de istorie politizate, pe care el, slavă Domnului, nu le tipărește. Tipărește manuale de geografie, pentru că e o ocupație mai plăcută. „Avem cu toții un an greu, iar independența de care mă întrebați e de vreo zece la sută”, opinează bărbatul.

„Vom fi independenți când se va termina hoția”

Mihaela, 19 ani, din Chițcani, studentă în anul doi la ASEM, vinde iepuri și granule produse de părinții ei. Este bine dispusă și se vede că îi place ocupația de vânzătoare la piață. Iepurii ei sunt deosebiți, foarte liniștiți, pentru că ea le pune muzică acasă. O întreb dacă nu cumva urecheații mai și cântă, iar ea râde și îmi spune că doar dansează.

Piața Sărătenii Vechi, Telenești. Foto: Natalia Munteanu

„Susțin protestele agricultorilor la Chișinău care, într-un fel, ne apără pe toți. Cu recolta de cereale în acest an e un dezastru și, dacă agricultorii nu vor fi sprijiniți, independența noastră și a lor poate dispărea cu totul. Independența Republicii Moldova, după părerea mea, e de vreo treizeci la sută”, afirmă domnișoara.

La piața din Telenești, Victor, 54 de ani, salahor, din Inești, ni se plânge că nu are un serviciu permanent și nici soția sa nu lucrează. „Care independență?! Doamne ferește! Când se va termina hoția și hoții nu vor mai fi la putere ca să fure totul, atunci vom ajunge independenți!”, strigă revoltat bărbatul și pleacă grăbit în drumul său.

„Independența parcă ar exista și parcă nu ar exista”

Viorel, 71 de ani, inginer din Vadul-Leca, vinde la piața din Telenești roșii, ardei grași și grăunțe de porumb. Grăunțele costă șase lei kilogramul, cu mult mai mult decât în anul trecut, și Viorel îmi spune că țăranii taie păsările și animalele, le mai vând, pentru că totul e scump de când e seceta aceasta cumplită.

Piața din orașul Telenești. Foto: Natalia Munteanu

„Independența asta a noastră parcă ar exista și parcă nici nu ar exista. Este mai mult pe hârtie. Ce fel de independență avem noi dacă Dodon treapătă tot timpul la Moscova? Râd de dânsul toți pe acolo pe unde se duce, și Putin, și jurnaliștii ruși, iar el ne reprezintă. Regimul acesta este apărat de prostia noastră. De treizeci de ani, de când ni se spune că trăim în democrație, a crescut o altă generație, care, nici pe departe, nu seamănă cu a noastră. Noi am stat în genunchi în Piața Marii Adunări Naționale pentru independență, dar aceștia de acum… Lari, Hadârcă, Ungureanu și alții nu prea au avut pentru cine lupta, dacă ne referim la tineretul de azi”, menționează Viorel.

Galina, 63 de ani, profesoară de franceză, din Telenești, ne convinge că zona de centru a republicii nu este cu comuniștii, nici cu socialiștii. Nu înțelege cum de o colegă a dumneaei, profesoară de română, îi slujește și îi susține. „Independența noastră este numai în vorbe. Dacă ne vom uni cu România, se va schimba totul. Până atunci suntem slugile celor care ne conduc și ne amăgesc că am fi independenți”, susține profesoara.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE