Greșeala procurorului Vinițchi (Video)

10085
5
Captură video: Anton Zaharov în fața domiciliului, înainte de a pleca la PCCOCS

Procurorul Pavel Vinițchi din Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cazuri Speciale (PCCOCS) a lăsat în libertate un tânăr învinuit de trafic de droguri, deși pe numele acestuia exista un mandat de arestare. Acuzatorul a fost cel care a insistat asupra mandatului de arestare și a întocmit proces-verbal de reținere. Bărbatul învinuit, Anton Zaharov, susține că Pavel Vinițchi ar fi extorcat de la el drept mită 15 mii de euro și că l-ar fi lăsat să plece ca să aducă banii. Pe de altă parte, omul legii susține că este victima unei campanii de denigrare.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Anton Zaharov a fost reținut la data de 26 mai 2020 și pus în aceeași zi sub învinuire într-un dosar intentat pentru trafic de droguri, în ianuarie 2020. A doua zi, procurorul Vinițchi a solicitat judecătorilor de instrucție eliberarea mandatului de arestare pe un termen de 30 de zile pe numele lui Zaharov.

Lăsat în libertate de judecătorul de instrucție

Vinițchi și-a argumentat demersul prin faptul că „Zaharov Anton Nicolae a săvârșit circulația ilegală de droguri, în scop de înstrăinare, săvârșită de o organizație criminală, în proporții deosebit de mari”. În continuare, omul legii îi incriminează lui Zaharov că face parte dintr-un grup criminal care a organizat traficul unui lot de 16,4 kg de hașiș din Maroc în Federația Rusă.

La 28 mai, Judecătoria Chișinău a respins demersul lui Vinițchi pe motiv că din învinuirea adusă nu este clar prin ce anume s-ar fi manifestat faptele criminale comise de Zaharov. Un alt argument adus de magistrat a fost că Zaharov este deja învinuit pentru aceste fapte într-un dosar aflat în gestiunea instanței de apel.

Târg pentru instanța de apel

Zaharov a fost eliberat din sala de judecată. Bărbatul susține că, imediat ce a ieșit din sediul instanței, de el s-ar fi apropiat procurorul Vinițchi și i-ar fi cerut 5 mii de euro dacă vrea să nu atace decizia în instanța de apel. „I-am refuzat din start. Eram sigur că decizia primei instanțe va fi menținută”, ne-a spus Zaharov. La 10 iunie, Curtea de Apel Chișinău admite recursul procurorului și eliberează pe numele lui Zaharov mandat de arestare.

Negocierile dintre acuzator și învinuit

Anton Zaharov nu a fost prezent la pronunțarea deciziei la Curtea de Apel. După ce a aflat verdictul, bărbatul a rămas acasă în așteptarea polițiștilor pentru a fi arestat. Zilele treceau, iar oamenii cu epoleți nu se grăbeau să vină.

La mai bine de o săptămână, Anton i-a sunat procurorului Vinițchi. „Nu mai puteam suporta situația tensionată și am decis să-i sun procurorului, să-l întreb ce să fac. I-am zis că sunt de acord să-i dau cât a cerut”, susține Zaharov.

În seara de 21 iunie, Zaharov îi scrie lui Vinițchi că îi este teamă că va fi arestat. Procurorul îl îndeamnă să fie liniștit. „Mă suni când te pornești și nimeni nu se atinge de tine. Ai cuvântul meu în scris”, îl asigură omul legii.

Întâlnirea de la PCCOCS

Anton Zaharov a venit la PCCOCS la 22 iunie, după-amiază, însoțit de avocatul Maxim Chișcă. Întâlnirea a avut loc în biroul lui Vinițchi. „Am intrat doar eu, avocatul a rămas după ușă. Procurorul m-a căutat în buzunare ca să nu am mijloace de înregistrare. I-am dat 5 mii de euro. Vinițchi m-a lăsat în birou și mi-a zis să-l aștept. A apărut peste vreo 30 de minute. Mi-a zis că dacă vreau să-mi rezolv problema, să-i mai aduc încă 10 mii de euro. Tol el mi-a zis să adresez în instanță o cerere de revocare a măsurii preventive și el o va susține după ce voi aduce banii”, povestește învinuitul.

Întâlnirea Zaharov-Vinițchi este confirmată de către avocatul Maxim Chișcă. „Clientul meu m-a rugat să-l însoțesc la PCCOCS. Dar a dorit să intre singur în biroul lui Vinițchi. A stat multișor acolo, nu știu despre ce au discutat, dar, când a ieșit, Anton mi-a zis să scriu o cerere de revocare, căci Vinițchi o va susține. A doua zi, cererea de revocare a fost depusă”, a precizat apărătorul.

La întrebarea noastră dacă procurorul a chemat poliția ca să-l aresteze pe Zaharov, avocatul a spus că nu a observat nimic: „A ieșit din biroul procurorului, apoi am părăsit împreună sediul PCCOCS”.

A doua șansă ratată de procuror

Procurorul Pavel Vinițchi

Cererea de revocare a fost examinată la data de 30 iunie. Atunci Vinițchi și Zaharov s-au întâlnit pentru a doua oara după ce Curtea de Apel Chișinău a eliberat mandat de arestare. Cu puțin timp înainte ca să înceapă ședința, Vinițchi a întocmit proces-verbal de reținere a lui Anton, pe care acesta l-a semnat. Apoi a avut loc ședința de judecată care a durat în jur de 10 minute. Judecătorul a anunțat că se retrage la deliberare, iar cei trei au părăsit încăperea.

„Judecătorul a spus că pronunțarea sentinței va avea loc la ora 14.00. Vinițchi mi-a dat două ore ca să aduc banii, în caz contrar, urma să fiu închis. A zis că, dacă îi dau banii, va rupe singur procesul-verbal de reținere și va cere admiterea revocării. Suma cerută de procuror este enormă pentru mine. Am ieșit și nu am revenit. Acum sunt fugar”, a declarat Anton. Aceasta a fost a doua oară când Zaharov a fost lăsat să plece nestingherit, deși pe numele său exista un mandat de arestare.

Scurgerea de informație

Anton Zaharov s-a plâns pe Vinițchi la Procuratura Anticorupție. Cazul a fost preluat de procurorul Grigore Clevadî. „L-am contactat pe dl Clevadî și acesta mi-a zis că nu poate întreprinde nimic dacă nu vin la el. Dar îmi pare suspect că, la două zile de la depunerea plângerii, Vinițchi a început să mă sune insistent, la fel și pe avocatul meu. Mi-a fost frică să-i răspund. Cred că Vinițchi a fost informat și mi s-a întins o capcană”, consideră Anton.

Grigore Clevadî a refuzat să ne spună dacă are în gestiune o plângere pe numele lui Vinițchi și ne-a sfătuit să ne adresăm în scris. De la Cancelaria Procuraturii ni s-a comunicat că se dă curs doar solicitărilor de informație expediate prin poștă.

Argumentele lui Vinițchi

Pavel Vinițchi a recunoscut că este la curent că există un denunț pe numele său, iar acuzațiile lui Zaharov le-a calificat drept acțiuni denigratoare.

„Procuratura Anticorupție examinează un denunț la subiectul alegațiilor invocate, pentru elucidarea situației, iar procurorul PCCOCS vizat le califică ca intimidare a organului de urmărire penală și ca încercare orchestrată de discreditare a activității de investigație a grupării denumite „Borman”. Zaharov a fost anunțat în urmărire în R. Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană, dar și în Rusia, pentru omor și trafic de droguri.

Anterior anunțării în urmărire, procurorul PCCOCS vizat a solicitat aplicarea arestului, însă Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a refuzat demersul. După contestare, prin decizia Curții de Apel Chișinău, a fost aplicat arestul, după care a fost anunțat în urmărire la solicitarea procurorului. Într-un astfel de context, în care învinuitul se eschivează, nu pare surprinzătoare apelarea de către acesta la încercări de discreditare a oamenilor legii. Este regretabilă distorsionarea de către învinuit a invitației procurorului de cooperare prevăzută de lege și prezentarea acesteia ca acțiune ilegală”, ne-a răspuns în scris Pavel Vinițchi, prin intermediul serviciului de presă al PCCOCS.

La întrebarea de ce totuși Zaharov nu a fost reținut, deși a avut de două ori posibilitatea să o facă, Vinițchi ne-a răspuns că nu ține de competența procurorului: „Conform legii, procurorul nu poate efectua reținerea fizică a persoanelor și aplicarea mijloacelor speciale (cătușe), ci doar poate solicita intervenirea organului competent, ceea ce procurorul a și făcut, iar actele necesare anunțării în urmărire și reținerii au fost expediate pentru executare la 26 iunie”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

5 COMENTARII

  1. […] Procurorul Pavel Vinițchi din Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cazuri Speciale (PCCOCS) a lăsat în libertate un tânăr învinuit de trafic de droguri, deși pe numele acestuia exista un mandat de arestare. Acuzatorul a fost cel care a insistat asupra mandatului de arestare și a întocmit proces-verbal de reținere. Bărbatul învinuit, Anton Zaharov, susține că Pavel Vinițchi ar fi extorcat de la el drept mită 15 mii de euro și că l-ar fi lăsat să plece ca să aducă banii. Pe de altă parte, omul legii susține că este victima unei campanii de denigrare, se arată într-un material marca gazetadechișinău.md. […]

  2. ..Deci in consecinta…
    azilurile politice din UE SAU sunt pline de refugiati care-si salviaza viata in urma razboaelor,persecutiilor ….motive ce le pune viata/sanatatea in pericol.O mare parte sunt si din RM printre care majoritatea sunt persoane dubioase cu cazier bogat. Ultimii aduc probe ca si tipul in cauza si convinge usor pe oricince autoritate – ca chiar daca ar fi criminal se teme de alde Vinitchii si justitia facuta de ei in RM..
    ***orice tip chiar ca si Pantea-tortionarul odios,Shor,,Plahatniuc…….lejer capata azil politic in orice stat cand in dinti vin cu asa probe /cu o ,,gazetaDeChisinau,,, si-si rezolva problema.
    Lui Vinitkii si alte lepadaturi e in cot de imaginea si prejudiciile aduse statului RM…
    lui Procuroglo la fel e in cur,fiindca habar nu are de unde vine si pe ce lume se afla fiindca are alte misiuni meschine