Usatîi, victimă sau pion al Kremlinului?

1047
0

Primarul de Bălți îl acuză pe Igor Dodon de dosarele fabricate la Moscova pentru implicarea în spălătoria rusească

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Renato Usatîi, primarul de Bălți și președintele formațiunii politice Partidul Nostru, se declară victimă a unor scenarii puse la cale de Kremlin pentru a-i ușura calea lui Igor Dodon pentru al doilea mandat la Președinție. În toamna anului 2016, deși se declara oponent al lui Igor Dodon, el și-a îndemnat alegătorii să îl aleagă pe liderul socialiștilor.

Ministerul Afacerilor Interne al Federației Ruse l-a dat în urmărire internațională și l-a arestat în contumacie pe omul de afaceri moldovean și primarul de Bălți, Renato Usatîi. Este vorba de un dosar penal deschis pentru organizarea spălătoriei  rusești.

În 2010–2014, miliarde de dolari americani din băncile rusești au fost spălate prin intermediul instanțelor și băncilor din Republica Moldova, în baza unor hotărâri judecătorești ilegale privind datoriile false. După ce au fost legalizați, banii au fost transferați în continuare către un grup de societăți de tip off-shore care au conturi în băncile occidentale.

Potrivit Agenției rusești TASS, acțiunea organelor de drept din Federația Rusă are drept scop transmiterea materialelor pe numele primarului de Bălți Interpolului.  

Foarte deschis pentru TASS

Săptămâna trecută, Renato Usatîi a declarat pentru TASS că, în opinia sa, Interpol nu îl va include în baza de date pentru urmărire internațională deoarece, acum câțiva ani, a recunoscut urmărirea sa drept motivată politic și pusă la cale de fostul președinte al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc.

El a precizat că este acuzat că a scos din Rusia peste 15 miliarde de dolari. După spusele sale, dosarul i-a fost deschis la 6 decembrie 2019. Primarul de Bălți a confirmat că a fost anunțat în urmărire pe teritoriul Federației Ruse și s-a declarat nevinovat. „Nu am avut nicio implicare în laundromatul moldovenesc, nici în laundromatul rusesc”, a spus el.

El îl acuză de fabricarea acestui dosar pe șeful statului, Igor Dodon. „Mai devreme sau mai târziu, va ajunge în pușcărie împreună cu cei care au participat la fabricarea acestui dosar”, a spus Usatîi.

În cadrul unei conferințe de presă organizată marți, primarul de Bălți a declarat că Dodon ar avea scopul „să îl ruineze ca politician și ca om”.

„Imediat ce, la noi, în Moldova, apar la orizont alegeri, de fiecare dată avem probleme. În 2014, Partidul Patria, unde eram cap de listă, a fost scos din cursa electorală. În 2015, după ce m-am întors în Moldova și am învins în alegerile locale, mi-a fost deschis dosar pentru lovitură de stat și pentru alte aberații inventate de Plahotniuc.”

Dodon a încercat să preia partidul lui Usatîi

Potrivit lui Usatîi, primele încercări de comasare a Partidului Nostru cu Partidul Socialiștilor au avut loc în 2018.

„În 2016, a fost stabilită vârsta candidatului la alegeri după vârsta lui Dodon, după care m-au ajuns din urmă cu un dosar penal pentru tentativă de omor împotriva lui Gherman Gorbunțov. Am fost obligat să părăsesc țara nu din cauza unui alt dosar, ci pentru că se pregătea lichidarea mea fizică. După ce în 2018 au avut loc verificări la casa mea din Moscova…, au fost mai multe încercări de comasare a Partidului Nostru cu Partidul Socialiștilor.”

În opinia lui Usatîi, de această dată, dosarul pentru organizarea unui grup criminal a fost fabricat la Moscova, la ordinul Kremlinului. El argumentează că judecătorul care a emis mandatul de arestare este Aleksei Krivoruciko, cunoscut pentru faptul că execută comenzile politice ale lui Putin.

Drept martori în dosarul său, potrivit lui Usatîi, figurează patru persoane care au mărturisit oamenilor legii că actualul primar de Bălți ar fi fost unul dintre organizatorii spălătoriei rusești.

„Doi dintre ei sunt foști apropiați ai lui Gorbunțov, Piotr Ciuvelin și Vladimir Antonov, al treilea este bancherul Grigoriev și al patrulea – Grigori Ivanovici Karamalak. Toți aceștia susțin că, acum zece ani, Veaceslav Platon le-ar fi declarat că eu aș fi partenerul său.”

Un episod important

Numai că Usatîi a uitat să indice un episod important, și anume că, deși se află într-o rivalitate de moarte cu Igor Dodon, în al doilea tur de scrutin prezidențial din 2016, și-a îndemnat alegătorii să îl voteze pe actualul șef de stat.

Usatîi a declarat atunci că nu se regăsește în valorile pe care le promovează Maia Sandu și singura soluție pe care o are este să îl susțină pe liderul PSRM, Igor Dodon.

Dosarele deschise la Moscova pe numele lui Usatîi reprezintă, în opinia comentatorului politic Ion Tăbârță, o acțiune evidentă de eliminare din cursa electorală a oponenților lui Igor Dodon.

Am putea asista la același scenariu

„Cei care au anumite rivalități cu Dodon pe segmentul de stânga sub o formă sau alta au devenit indezirabili la Moscova. Usatîi nu este nici pe departe primul caz. Am mai avut politicieni de  orientare prorusă, care sunt acum în situația lui Usatîi.”

La rândul său, comentatorul politic Nicolae Negru consideră situația lui Usatîi complexă din cauza faptului că de fiecare dată când a avut probleme s-a refugiat la Moscova. Nicolae Negru a evocat în acest sens comportamentul lui Usatîi în 2016.

„Deși se declara fățiș oponentul lui Igor Dodon, în cel de-al doilea tur de scrutin și-a îndemnat alegătorii să voteze împotriva Maiei Sandu. Nu exclud că am putea asista și acum la același scenariu”, a declarat Nicolae Negru.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE