Acorduri muzicale la Căușeni. Crâmpeie din viața unui acordeonist stradal

883
0
Artistul stradal Grigore Postica. Foto: Natalia Munteanu

Cei care vizitează Piața Botna din Căușeni au bucuria de a asculta muzică de acordeon, baian sau muzicuță, interpretată cu măiestrie de artistul stradal Grigore Postica, locuitor al orașului traversat de râul Botna și afluentul lui, Lunguța.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Acordeonistul, care înveselește participanții la târg, cântă muzică instrumentală de când se știe. Este din Căușeni. A cântat mulți ani în piața orașului Sankt Petersburg din Rusia, iar acum trăiește din amintirea anilor tinereții. Nu are un venit decent, de aceea vinde obiectele de care se poate lipsi, ca să supraviețuiască.

Artistul stradal Grigore Postica. Foto: Natalia Munteanu
Artistul stradal Grigore Postica. Foto: Natalia Munteanu

Printre acestea, vedem o centură din piele, cărți, o valiză, un baian și o armonică de gură de producție germană, la care mai cântă până a le vinde. Nea Grigore este reparator de instrumente muzicale pe care le găsește la piețele de vechituri, iar apoi le vinde pentru câteva sute de lei. Se gândește să plece în străinătate să cânte, dar pandemia de Covid-19 îl ține deocamdată acasă.

Foto: Natalia Munteanu

Reacția oamenilor din preajmă este una îmbucurătoare. Aceștia sunt încântați de muzica vie pe care o ascultă la fiecare sfârșit de săptămână la piața din Căușeni. Mai mult, un bărbat care vinde legume în apropiere, ia armonica de la Postica și ne interpretează o melodie lăutărească, de mai mare dragul, spunând că astfel uită de necazuri și repetă acordurile muzicale studiate în tinerețe.

Foto: Natalia Munteanu
Negustorul care știe să cânte. Foto: Natalia Munteanu

De la artistul stradal Grigore Postica aflu că baianul, armonica și acordeonul sunt instrumente muzicale diferite. Baianul este un tip de acordeon cu butoane în loc de clape, folosit de baiani. Acordeonul are clape similare celor de la pian. Armonica de mână este un acordeon de dimensiuni reduse, acționat prin butoane. Muzicuța este un instrument muzical de suflat, numit și armonică de gură.

Foto: Natalia Munteanu
Foto: Natalia Munteanu

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT