Acorduri muzicale la Căușeni. Crâmpeie din viața unui acordeonist stradal

444
0
Artistul stradal Grigore Postica. Foto: Natalia Munteanu

Cei care vizitează Piața Botna din Căușeni au bucuria de a asculta muzică de acordeon, baian sau muzicuță, interpretată cu măiestrie de artistul stradal Grigore Postica, locuitor al orașului traversat de râul Botna și afluentul lui, Lunguța.

Acordeonistul, care înveselește participanții la târg, cântă muzică instrumentală de când se știe. Este din Căușeni. A cântat mulți ani în piața orașului Sankt Petersburg din Rusia, iar acum trăiește din amintirea anilor tinereții. Nu are un venit decent, de aceea vinde obiectele de care se poate lipsi, ca să supraviețuiască.

Artistul stradal Grigore Postica. Foto: Natalia Munteanu
Artistul stradal Grigore Postica. Foto: Natalia Munteanu

Printre acestea, vedem o centură din piele, cărți, o valiză, un baian și o armonică de gură de producție germană, la care mai cântă până a le vinde. Nea Grigore este reparator de instrumente muzicale pe care le găsește la piețele de vechituri, iar apoi le vinde pentru câteva sute de lei. Se gândește să plece în străinătate să cânte, dar pandemia de Covid-19 îl ține deocamdată acasă.

Foto: Natalia Munteanu

Reacția oamenilor din preajmă este una îmbucurătoare. Aceștia sunt încântați de muzica vie pe care o ascultă la fiecare sfârșit de săptămână la piața din Căușeni. Mai mult, un bărbat care vinde legume în apropiere, ia armonica de la Postica și ne interpretează o melodie lăutărească, de mai mare dragul, spunând că astfel uită de necazuri și repetă acordurile muzicale studiate în tinerețe.

Foto: Natalia Munteanu
Negustorul care știe să cânte. Foto: Natalia Munteanu

De la artistul stradal Grigore Postica aflu că baianul, armonica și acordeonul sunt instrumente muzicale diferite. Baianul este un tip de acordeon cu butoane în loc de clape, folosit de baiani. Acordeonul are clape similare celor de la pian. Armonica de mână este un acordeon de dimensiuni reduse, acționat prin butoane. Muzicuța este un instrument muzical de suflat, numit și armonică de gură.

Foto: Natalia Munteanu
Foto: Natalia Munteanu

Preluarea textelor de pe pagina www.gazetadechisinau.md pentru formatul online se face în limita a 1.000 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat.

Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Gazeta de Chișinău” și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here