„Live și sincer”, cu Dodon

1381
0
„Locu-i bun, ales de Ivan Bodiul, merită un monument pentru asta!”

„Locu-i bun, ales de Ivan Bodiul, merită un monument pentru asta!”

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

 În plină stare de urgență, una din acțiunile presante ale președintelui Igor Dodon e întâlnirea cu jurnaliștii la „ocina” sa de la Condrița. I-a „convocat” vineri, 24 iulie. „Așa discuții sunt necesare, mai ales la sfârșit de sezon politic. Mi-era dor de voi”, le-a spus mieros îndemnându-i să vină mai aproape, că n-are covid.

La prima poartă de intrare a reședinței de la Condrița, se aud claxonând mașini. Sunt conducătorii auto care, circulând în drumul lor pe șosea, răspund la îndemnul unui grup de protestatari cu pancartele: „Claxonează dacă ți-i greață de Dodon!”. Mașinile te surzesc cu claxoanele lor.

Intrăm pe teritoriu după ce suntem verificați. Ni se măsoară temperatura. Suntem înregistrați, cu acte de identitate. După o oră și jumătate de așteptare, mergem în fața reședinței.

Apare Dodon în costum albastru și încălțăminte de aceeași culoare. Jovial, într-un limbaj nepotrivit familial, președintele salută jurnaliștii. Îi cheamă pe cei care stau în soare să se apropie de scena improvizată pregătită pentru el la umbra unui copac rămuros.

„Jurnal TV, și tu poți veni mai aproape! Nu te teme, nu te mănânc! Covid nu am, la sigur”, zice acesta. Câțiva colegi  chicotesc. Unii îi țin isonul.

„Am venit cu inițiativa să facem o discuție live cu dvs. la sfârșit de sezon politic. Așa discuții sunt necesare. Să vă spun sincer, mi-era dor de voi”, pe cineva îl umflă râsul, alții dau din cap, ceilalți tac.

 Dodon sparge tăcerea: „Vouă, nu?”

 Îi răspunde Liuba Șevciuc: „De întrebările noastre vă era dor?”. Altă colegă o completează: „Vreți să fim sinceri?”. La care Dodon le răspunde: „Ne-am convocat azi aici să fim live și sinceri”.

Până a începe partea de întrebări-răspunsuri, Dodon se laudă: „A fost un sezon politic foarte dificil. Eu credeam că anul trecut a fost greu, 2019, dar… știți cântecul «Eto bil teajolîi god». Covid-ul, pe de o parte, pe de altă parte, criza politică pe care încearcă unii s-o provoace. În pofida la toate greutățile, am reușit să asigurăm o anumită stabilitate politică”.

 Întrebările (in)comode ale presei

Carmena Lupei, consultant principal, Secția protocol și comunicare, Președinția R. Moldova, dă semnul de început. Fiecare jurnalist are voie să pună câte o întrebare. Pe cine  „dictează” ochii ei, aceia răspund la strigarea Carmenei. Presa lui Dodon are prioritate.

Acesta promite că va răspunde la toate întrebările jurnaliștilor. „Nu ne ducem de aici până nu răspund la toate întrebările. Soția și copiii s-au dus de aici. Așa că putem sta aici până dimineață”, râde președintele.

Una dintre colege îl întreabă pe Dodon de ce a decis să organizeze asemenea adunări pe timp de pandemie, întrebându-l despre măsurile concrete menite să stopeze răspândirea virusului. Una poate fi și demisia, sugerează jurnalista.

Dodon crede că întâlnirea cu jurnaliștii se încadrează perfect în cadrul legal, de până la 50 de persoane.

„Iar cu demisiile nu se va rezolva nimic, ele vor induce și mai mult haos. Peste tot avem antirecord. Al doilea val a venit imediat ce au fost scoase restricțiile și asta este peste tot. Măsurile și acțiunile care au fost luate până acum au fost la timp și bune. Vedem că economia, încet, se ridică”, crede el.

 „Soția m-a rugat: mai repede”

Unele instituții de presă îl întreabă pe „Igar Nikalaevici”: „Cine suferă mai mult din familia președintelui din cauza restricțiilor? De ce activități vi-i dor?”

Dodon crede că Dumnezeu i-a protejat familia sa. „Nimeni nu a suferit de Covid. Cu toate că eu mereu sunt la diferite întâlniri”, spune el.

Un jurnalist de „zakalkă” veche, mușteriu des pe la Condrița de pe vremea lui Vladimir N.V., îl încurcă pe Dodon cu Voronin. I se adresează: „Vladimir Nikalaevici…” în râsetele asistenței.

Un jurnalist dintr-o redacție de limbă rusă îl întreabă „ale cui ordine le execută președintele Dodon”. Evitând răspunsul direct, acesta zice: „Soția m-a rugat: mai repede”.

 Pe 24 august, Dodon va raporta

Declară că nu va admite un scenariu asemeni celui din 2009, când comuniștii au cedat puterea, după evenimentele din aprilie. Spune că acum forțele de ordine sunt bine pregătite.

Pe toată durata discuției, președintele Dodon folosește un limbaj suburban, plin de barbarisme, de exemplu: „krâșă geopolitică”, „conserve politice și oligarhice”, „namordnișe roșii”, „bulbuci în parlament”, „strașilkă” etc.”.

Susține că încă nu știe dacă va candida. „Mulți sunt împotriva mea. Dar dacă sunt împotriva mea, ei fac ca Maia Sandu să câștige”.

Are accese de grandomanie: „Poporul mi-a dat șansa de a-l ajuta. Opiniile sunt diferite. Se putea de făcut multe, dacă nu era războiul cu Plahotniuc, timp de doi ani și jumătate. Dar la 24 august vă invit pe toți la conferința de presă unde voi da raportul de activitate. Noi am făcut multe lucruri importante, chiar și faptul că ne-am descurcat cu Plahotniuc. Istoria va scrie…”.

Cu aere de salvator al națiunii, spune că, dacă va decide să concureze pentru al doilea mandat, scopul său va fi „soluționarea problemei transnistrene, și nu fotoliul de președinte, paza sau șederea la vila de la Condrița”.

 1 milion de lei, pentru confortul familiei

Urmează al doilea tur de întrebări. Dar mulți jurnaliști… nu mai au întrebări! Totuși există temerari care au întrebări – în fața camerelor, și nu informal, cum insinuează Dodon.

„Sau vouă vă trebuie pentru otciot ?”, întreabă el. Doar vreo cinci-șase instituții de presă mai pun a doua întrebare.

Este ora 19.19 minute. Mulțimea de jurnaliști îl urmează pe Dodon spre beci și spre foișorul cu masa aranjată. Dodon anunță că are cadouri pentru presă și spune că tușonkă nu va da azi pentru că „e cald. Miere și vin de la Condrița avem”.

Reședința de stat de la Condrița ocupă un teritoriu, îngrădit, de 500 de hectare de pădure. Este întreținută din bani publici, circa un milion de lei pe an.

Refuz, împreună cu Liuba Șevciuc, Liliana Barbăroșie, Victoria Dumbravă și Dumitru Ciorici, să rămân. Îndepărtându-mă, îl aud pe Dodon spunându-le jurnaliștilor că locul e bun, ales de Ivan Bodiul, care merită un monument pentru asta.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE