„Deocamdată, nimeni nu ne-a fericit”

901
0

Duminica trecută, echipa GAZETEI de Chișinău a ajuns cu promovarea și difuzarea ziarului la Orhei. Curat și bine amenajat, orașul are o piață atractivă, cu diferite mărfuri, dar cu puțini cumpărători. Vânzătorii cu care am discutat menționează situația financiară precară a populației, care alege să procure mai degrabă ceva de-ale gurii decât mărfuri industriale. Cum s-ar spune, goliciunea înconjoară, iar foamea dă pe de-a dreptul.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

La poarta pieței, Ion Mâțu din Podgoreni ne roagă să-i dăm un clit voluminos de ziare pentru oamenii din sat și ne asigură că le va împărți cu bucurie consătenilor. O doamnă care vinde un butoiaș nou ne spune că producător de butoaie, mai mari sau mai mici, de care vrea omul, e soțul său, dar nu se prezintă, nu ne spune de unde e, pentru că nu e bine să știe toți că mai fac un ban în plus.

Un bărbat îi reproșează unei femei, care afirmă că Ilan Șor, chiar dacă a furat, a făcut și face multe lucruri frumoase pentru toți oamenii, că Șor e hoț ca toți hoții și că prea mulți de aceștia avem acum la putere, inclusiv Dodon.

Multe lucruri interesante poți afla doar trăgând cu urechea la discuțiile oamenilor, dar au farmecul lor deosebit și cele duse aparte, cu o anumită persoană. Ne propunem în continuare să discutăm cu vânzătorii și cumpărătorii, ca să le aflăm păsul. Pentru început, ne oprim în zona cu produse industriale.

„Cei 700 de lei fac parte din campania electorală”

Iulia, 50 de ani, din Micăuți, Criuleni, este fostă contabilă și vinde la piață de vreo 15 ani. Îi convine ocupația, chiar dacă nu scoate prea mulți bani din ea, pentru că e mai liberă. Soțul ei, care până nu demult era șomer, lucrează drumar și, cu banii pe care îi câștigă împreună, se descurcă la limită. Au doi băieți și se bucură de ei. De politică Iulia nu pare a fi interesată și nici nu s-a gândit încă pe cine o să aleagă la toamnă, dar de votat zice că va vota. Este indignată de „prostologiile și porcăriile” care se întâmplă în Parlament și speră că odată și odată o să fie ordine.

Parascovia, 72 de ani, din Orhei, este fostă vânzătoare și, fiind îndrăgostită de profesie, continuă să lucreze la piața din oraș. Având o pensie de 1300 de lei, mai face un ban în plus, deși, zice ea, se descurcă foarte greu. Pentru o lună de lucru abia de adună vreo două mii de lei.

„Cei 700 de lei pe care nu ni i-a dat Dodon la Paști, dar vrea să ni-i dea acum, fac parte din campania electorală. Este de râs, dar așa-i moldoveanul nostru: se bucură de puțin și spune „mulțumesc” pentru cât i se dă. Pentru noi, pensionarii, nu prea are importanță cine este sau o să vină la putere. Important e să ne asigure pensii și salarii ca să nu murim de foame, cum se întâmplă acum. Deocamdată, nimeni nu ne-a fericit și toți numai ne amăgesc”, susține ea.

„Poliția lucrează după legea președintelui – să bată!”

Elena, 62 de ani, fostă muncitoare, din Orhei, este invalidă cu o pensie de 1400 de lei. Ni se destăinuie că abia de câștigă o mie de lei pe lună ca vânzătoare, că va lua cei 700 de lei „de la Dodon”, dar nu-l va vota și nu va vota pe viitor nici socialiștii. „Poliția de la noi lucrează după legea Președintelui – să bată! E o rușine națională ceea ce s-a întâmplat la Chișinău. Sperăm că lumea va fi deșteaptă și va vota pe cine trebuie la toamnă. Poate că se schimbă ceva și la noi”, relevă pensionara.

Liuba, 71 de ani, din Orhei, este vânzătoare de 52 de ani. Timp de vreo trei ore, de când a deschis, a vândut doar o pijama. Are o pensie de 1200 de lei, mai câștigă 2000 lunar și crede că lucrurile se vor schimba spre bine. Îi compătimește pe combatanții care „au fost umiliți și înjosiți” la Chișinău și speră că se va face dreptate.

„Și-au bătut joc de patrioții noștri și am plâns”

Elena, 64 de ani, fost inginer-constructor, din Orhei, își vinde marfa proprie și, cu cheltuielile pe care le suportă, nu câștigă mai nimic. Are o pensie de 1300 de lei și spune că va lua cei 700 de lei electorali ai lui Dodon. Pledează pentru Maia Sandu la alegeri și nu ascunde că este indignată de comportamentul polițiștilor îndrumați de Dodon, de felul cum au fost îmbrânciți și bruscați la Chișinău combatanții.

„Am urmărit la telefonul meu mobil cum și-au bătut joc de patrioții noștri și am plâns. Când îl vedea înainte pe Plahotniuc, Dodon tremura, iar acum se dă mare și tare. Nu cred că o să învingă la alegeri, nu cred că o să-i reușească ceva dacă apără nedreptatea”, remarcă Elena. Pensionara își mai amintește și de faptul că încă Serafim Urechean promitea salarii de 500 de euro, dar nici el, nici alții n-au făcut nimic.

 

Eudochia, 61 de ani, fostă lucrătoare la fabrica de covoare din Orhei, vinde de mai mulți ani produse lactate la piață. Are o pensie de 900 de lei și va lua și cei 700 de lei pe care îi așteaptă „pentru a mai acoperi o gaură”.

„Ce fel de țară e asta?”

Vera, 82 de ani, fostă muncitoare la uzină, din Orhei, este vecina de masă a Eudochiei. Vinde și ea produse lactate, pentru că nu-i ajunge pensia de 1600 de lei, având și un fiu bolnav. „Cei 700 de lei pe care vrea să ni-i dea Dodon cu ocazia alegerilor nu-mi vor ajunge nici pentru un metru cub de lemne de foc. Un metru cub costă 850 de lei, dar pentru toată iarna mi-ar trebui măcar vreo două-trei”, precizează pensionara.

Tudor, 82 de ani, fost șofer, din Vatici, trece pe alături și îmi spune că are o pensie de 1200 de lei. „Am muncit toată viața mea, am dormit pe volan, ca să primesc acum acești bani… La toamnă nu-l mai votez pe Dodon pentru că-i mare bătaie de joc. În Parlament se mănâncă toți între ei ca niște câini. Ce fel de țară e asta? După cum se sfădesc ei acolo, n-o să fie bine. Într-o gospodărie simplă, țărănească, dacă e sfadă și neînțelegere, dacă nu există unire, nu ai de unde te aștepta la ceva frumos”, subliniază moșul.

„Lumea votează aiurea”

Eugenia, 70 de ani, din Lucașeuca, are o pensie de 1485 de lei. Vinde produse lactate, fructe și legume, mai are pe măsuța ei, tot de vânzare, zece ouă. „Și văcuța, și găinile îmi sunt vaccinate. Am un singur fiu, dar e plecat demult la Moscova. Moșneagul fumează și bea și, din când în când, mă mai și bate”, zice bătrâna.

Mihai, 63 de ani, șofer și strungar, din Orhei, deși are o vechime de muncă de 34 de ani, a ieșit la pensie cu 1347 de lei, deoarece nu fost luați în considerație 16 ani de muncă, perioada cât a avut o întreprindere individuală. Este hotărât să-și facă dreptate în instanță și să aibă o pensie cât de cât decentă. „Politica ce se face la noi este una proastă. Lumea însăși nu se prea orientează și votează aiurea, dar cu cât e mai proastă lumea, cu atât e mai bine pentru politicieni”, conchide acesta.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE