Studenți voluntari în secțiile COVID-19. Riscurile vocației de medic

2148
0
Imagini din Dispeceratul de Primire la Centrul de triere COVID-19 amenajat la Moldexpo.

De patru luni, sistemul medical din Republica Moldova este pus la cea mai dificilă încercare din istoria sa de la independență. Zilnic, sute de medici își pun viața în pericol aflându-se la serviciu. Deși în lupta cu COVID-19 au fost răpite viețile mai multor lucrători medicali, aceștia continuă să țină piept în prima linie și să trateze persoanele infectate.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Pentru a face față provocărilor, mai multe instituții medicale au apelat la ajutorul studenților de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie (USMF).

„Voluntarii au suplinit aceste goluri din sistemul medical pentru a face lucrul care nu presupune un contact nemijlocit cu pacienții COVID-19. Există studenți care fac voluntariat și totodată sunt angajați în instituțiile medicale în secțiile de reanimare, unde sunt doar pacienți cu COVID-19”, explică Gheorghe Buruiană, președintele studenților și rezidenților USMF.

În prezent, fac activități de voluntariat în instituțiile medicale din Republica Moldova circa 400 de studenți. Astfel, 40 dintre aceștia lucrează în asistența medicală de urgență, iar peste 40 de tineri – la Centrul COVID Chișinău, printre ei sunt rezidenți, asistenți medicali și voluntari. Peste 100 de studenți lucrează în terapia intensivă, anesteziologie și reanimare.

„Inițial, această inițiativă a pornit de la Spitalul de boli contagioase pentru copii, directorul spitalului a solicitat șapte studenți, patru dintre ei au început să lucreze în calitate de asistenți medicali, iar trei – în calitate de infirmieri. Apoi de la Linia Verde a Agenției Naționale de Sănătate Publică, au fost solicitați 17 tineri care să completeze fișele epidemiologice și să depisteze lanțul contactelor cu care au intrat persoanele revenite de peste hotare.

Ulterior, această practică a fost extinsă la nivel național. Avem 220 de studenți din anul trei de la USMF, care au lucrat în raioane la Linia Verde. Resursele umane ale studenților și rezidenților au fost concentrate acolo unde a fost strict necesar”, ne-a comunicat șefa Departamentului comunicare și relații publice USMF, Silvia Ciubrei, pentru GAZETA de Chișinău.

Studenții, alături de medicii din secțiile COVID-19

Dorința de cunoaștere a prevalat fricile față de riscul de infectare. S-au izolat de persoanele dragi, au renunțat la plăcerile vacanțelor și la întâlnirile cu prietenii, pentru a învăța direct de la cei mai buni medici.

„Nu am vrut să trec pe alături de ceea ce se întâmplă în republică și m-am gândit că ar fi bine să fiu alături de colegii mei de facultate care activează în diferite spitale din Chișinău, dar și alături de medicii care luptă împotriva COVID-19. Dacă vom fi mai mulți care participă la acest proces, cred că vom reuși să învingem totul”, spune Irina Reu, studentă în anul cinci, care face voluntariat deja de patru luni.

Sunt conștienți de riscul de infectare, dar își doresc să contribuie la maxim pentru ameliorarea situației. Stabilesc graficul împreună cu coordonatorii. Lucrează în ture de noapte și de zi, câte 12 ore. „Experiența de acum, nu cred că o voi mai putea repeta ulterior în spitale după ce se va termina pandemia. Singurul minus este dacă mă voi infecta”, spune studenta în anul trei, Cristina Goranciuc, voluntară în centul COVID amenajat la MoldExpo din Chișinău.

Pentru a diminua riscul de infectare a voluntarilor, contactul lor cu pacienții este exclus. Responsabilitățile de bază sunt de a înregistra pacienții când sunt internați. Activitatea lor constă în a ajuta medicii de la triere introducând datele personale în baza de date.

Pe lângă voluntari, există și studenți angajați. Cu program mai dificil, mai multe responsabilități și risc sporit de infectare. Alexandru Alexeev este unul dintre studenții rezidenți care lucrează pe ambulanță, iar pentru a nu pierde timpul liber s-a înrolat la centrul COVID. Face voluntariat din luna aprilie. Turele durează câte 12 ore. „În afara zilelor când lucrez pe ambulanță, merg să fac voluntariat. Cel mai des aleg turele de noapte, pentru că ziua trebuie să mă odihnesc după tura de 24 ore la ambulanță, unde este destul de obositor”, povestește tânărul.

O problemă mai este că mulți oameni continuă să nu creadă în existența virusului. Unii chiar dacă sunt infectați și urmează tratament, neagă că ar fi infectați. Studenții spun că atunci când merg în transportul public sau văd aglomerațiile în stradă unde nu se respectă distanța, încearcă să intervină și să-i informeze pe cetățeni despre pericolul de contaminare.

„Am întâlnit des persoane care nu cred în existența virusului. Ele nu cred că pun în pericol sănătatea altor persoane. Pentru că poți să fii și purtător fără simptome, dar să molipsești pe altcineva care a intrat în contact cu tine. Dacă la început era tratată cât de cât serios această problemă, acum lumea e tot mai nepăsătoare și nu respectă măsurile. În acest fel începe să crească numărul de bolnavi.

Pentru a reveni la normalitatea de până la pandemie, este nevoie ca oamenii să respecte normele, să se protejeze cu măști, să-și dezinfecteze mâinile și să abordeze serios problema, pentru că nu este o glumă”, spune studenta Estera Baran, anul trei la asistență medicală generală.

Burse pentru voluntari

Denis Cernelea, vicedirectorul centrului COVID-19 din cadrul Spitalului „Sfânta Treime” din Chișinău, ne-a comunicat că „este de apreciat implicarea și atitudinea studenților, mai ales că fac acest lucru pe bază de voluntariat. Pentru noi este foarte important că voluntarii ne ajută în combaterea COVID-ului-19, iar pentru ei aceasta practică este o experiență irepetabilă pentru activitate lor profesională din viitor.

Administrația universității ne-a comunicat că încearcă să valorifice la maximum experiența studenților care fac voluntariat. Având în vedere că este o criză de cadre medicale, studenții au posibilitatea să se afirme și să învețe multe proceduri pe care trebuie să le studieze.

Voluntarilor de la centrele COVID li s-a oferit și un ajutor material. În contextul stagiului de practică, guvernul a venit cu o bursă – studenții care își vor desfășura practica timp de trei luni vor beneficia de o bursă de 1200 de lei lunar timp de un an de zile. „Universitatea încurajează voluntariatul. Ei sunt viitori medici – este sau nu pandemie, ei și-au asumat responsabilitatea să-și sacrifice într-un fel viața pentru oameni. Astăzi este pandemie, mâine poate fi război, medicii vor ieși în prima linie”, a comentat Silvia Ciubrei pentru GAZETA de Chișinău.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE