Autoritatea Națională pentru Cetățenie urmează să examineze retragerea dosarului cetățeniei române premierului Ion Chicu

1022
0

După ce pe 25 mai, deputatul Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a formulat și prezentat o plângere adresată Autorității Naționale pentru Cetățenie (ANC) prin care a solicitat retragerea cetățeniei române actualului prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Chicu.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Deputatul Constantin Codreanu a anunțat într-o postare pe pagina sa de Facebook că a primit pe 7 iulie invitația ANC de a participa la ședința în care va fi analizată cererea de retragere a cetățeniei lui Ion Chicu.

Motivul care a stat la baza plângerii respective a fost declarația denigratoare a lui Chicu la adresa României și a europarlamentarului român Siegfried Mureșan care a scandalizat opinia publică pe ambele maluri ale Prutului.

Astfel, ANC va examina dosarul retragerii cetățeniei române premierului R. Moldova, Ion Chicu.

„Cu siguranță, mă voi prezenta la data respectivă la sediul ANC pentru a continua această procedură”, a scris Constantin Codreanu.

„Retragerea cetățeniei este o reacție legală firească pe care autoritățile statului român sunt obligate să o aibă atunci când persoane care și-au redobândit cetățenia română aduc prejudicii imaginii României și lezează prestigiul țării noastre încălcând jurământul depus prin care se angajau să fie devotați patriei și poporului român, să apere drepturile și interesele naționale, să respecte Constituția și legile României.

Nu mai putem tolera la infinit românofobia celor care își redobândesc cetățenia română și beneficiază de toate avantajele pe care îl are un cetățean al unui stat membru al Uniunii Europene”, susține Constantin Codreanu.

Menționăm că Ion Chicu a avut o întâlnire cu ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță. Chicu a spus că își exprimă regretul față de modul eronat, din punctul său de vedere, în care a fost interpretat mesajul său din zilele trecute.

Ulterior, Ministerul român de Externe a catalogat declarațiile lui Chicu ca fiind denigratoare.

Publicăm mai jos invitația trimisă deputatului Constantin Codreanu de către Autoritatea Națională pentru Cetățenie.

AUTORITATEA NAȚIONALĂ PENTRU CETĂȚENIE

Către: Dl. Deputat Constantin CODREANU

Președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării

PARLAMENTUL ROMÂNIEI – CAMERA DEPUTAȚILOR

INVITAȚIE

În vederea soluționării sesizării de retragere a cetățeniei române față de numitul CHICU ION, născut la data de 28.02.1972, în localitatea Pîrjolteni, Republica Moldova, în prezent ocupând funcția de premier al Republicii Moldova, vă aducem la cunoștință că sunteți invitat la sediul Autorității Naționale pentru Cetățenie din str. Smârdan nr. 3, sector 3, București, în data de 14.01.2021, ora 11:00, în calitate de persoană care a formulat sesizarea de retragere a cetățeniei române față de numitul Chicu Ion pentru motivul prevăzut la art. 25 alin. (1) lit. a) din Legea cetățeniei române.

La termenul sus-menționat, vă solicităm să prezentați dovezile de care dispuneți în susținerea sesizării dumneavoastră.

De asemenea, vă informăm că, potrivit art. 32 alin. (3) teza finală din Legea nr. 21/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare, „lipsa persoanei legal citate nu împiedică desfășurarea procedurilor de retragere a cetățeniei române”.

Cu deosebită considerație,

PREȘEDINTE

COMISIA PENTRU CETĂȚENIE

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE