Restricțiile impuse pe perioada pandemiei de Covid-19 afectează multe familii din Republica Moldova. Chiar dacă părinții au revenit la muncă, grădinițele rămân închise. Aceștia nu au unde-și lăsa copiii care de multe ori rămân acasă fără supravegherea maturilor, iar astfel poate crește riscul accidentelor casnice.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINECopiii, sub observație
Alicia Valcov își face griji. „Cineva se gândește la familiile monoparentale, care trebuie să și lucreze?! Din martie până-n iulie trebuie bani pentru existență? Sunt atât de mulți care nu au rude unde să-i lase. Credeți că este un părinte care-și dorește să își lase singur un copil în timp ce el trebuie să lucreze? Statul a susținut cumva copiii și familiile lor cu un ajutor, cu o indemnizație? Nu!”, susține Alicia.
În același timp, Doina Manic, mama unui copil de trei ani, se arată sigură că „dacă vrei, găsești soluții”. Doina își crește singură copilul. „Nu e ușor. Îți pui multe dorințe personale pe plan secund, dar când pui în balanță siguranța și fericirea copilului – nimic nu mai contează. Nu e normal să lași un copil singur acasă în orice situație te-ai afla”, precizează Doina Manic. Femeia îndeamnă părinții să-și securizeze locuința, astfel încât să prevină accidentele casnice și să fie cu ochii în patru.
Unii – da, alții – ba
Un grup de părinți a protestat miercuri, 1 iulie, în fața Guvernului. Aceștia solicită redeschiderea grădinițelor, cu respectarea tuturor măsurilor de protecție. „Autoritățile sunt indiferente și n-au venit cu soluții în toată această perioadă. Împlinim patru luni de când grădinițele nu funcționează. Din 150 de mii de copiii nici unul nu a putut frecventa o instituție preșcolară”, au declarat participanții la protest. Grădinițele și-au sistat activitatea din 11 martie 2020.
Pe de altă parte, Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC) își exprimă îngrijorarea față de intenția autorităților și a părinților care solicită deschiderea grădinițelor de copii pe fundalul reluării activităților social-economice și al necesității întoarcerii în câmpul muncii a angajaților. CNPAC consideră că reluarea activității grădinițelor prezintă pericol sporit de infectare și de răspândire a virusului.
Nu se știe când vor fi redeschise grădinițele. Ministra Sănătății a declarat că sunt înregistrate cazuri de infectare a lucrătorilor din cadrul grădinițelor. „În funcție de evoluția situației, se va determina perioada concretă când vor fi redeschise instituțiile preșcolare și care vor fi acele instituții. Care vor fi etapele de redeschidere și condițiile de admitere”, a spus Viorica Dumbrăveanu la emisiunea „Puterea a Patra” de la TV N4.
Câți copii mor în accidente casnice
Întâmplător sau nu, în această perioadă au decedat doi copii rămași fără supraveghere. Săptămâna trecută, o fetiță de cinci ani a decedat, fiind strivită de un dulap. Copila era singură acasă, deoarece părinții erau la serviciu. În luna mai, a murit un băiețel de șase ani, care a fost găsit în toaleta din curtea casei. Acesta era acasă împreună cu frații săi, minori, iar părinții erau la muncă. Tot în anul 2020, Poliția capitalei informează că alți doi copii din Chișinău s-au ales cu diverse traume, după ce au căzut de la înălțime, din blocuri de locuit.
În cazul accidentelor casnice, vinovăția părinților este foarte greu de găsit, aflăm de la Daniel Goinic, consilierul juridic de la Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM). „Codul Penal nu reglementează concret asemenea inacțiuni ale părinților. Depinde de gravitate și circumstanțe. Pot fi calificate ca lăsare în primejdie sau vătămare neintenționată, care a dus la deces etc.”, spune Daniel Goinic.
În Republica Moldova, accidentele casnice se întâmplă și în afara pandemiei. Bunăoară, în anul 2019, au decedat 25 de copii, dintre care 17 minori s-au înecat; trei copii au fost tamponați pe trecerea de pietoni; doi au murit în accidente rutiere; unul a decedat în urma intoxicației, altul a fost mușcat de un câine; iar ultimul și-a pierdut viața în urma unui incendiu, informează Inspectoratul Național de Securitate Publică.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE