Povestea cafenelelor cu ușile „întredeschise”

1944
0
Imagine de la terasa unei cafenele din municipiul Chișinău, autor: Sergiu Bejenari
Imagine de la terasa unei cafenele din municipiul Chișinău, autor: Sergiu Bejenari

În primul weekend după ce a fost permisă reluarea activităților cantinelor, cafenelelor și restaurantelor, încă puțini proprietari s-au hotărât să-și deschidă ușile localurilor. Unele erau închise, altele aveau doar câteva mese la care sta câte o persoană sorbind din cafeaua de dimineață cu ochii spre strada pustie.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Ne-am oprit la o mică terasă la un colț de stradă. Afară erau amenajate șase mese, dintre care doar două ocupate. Domnișoara de la intrare ne-a măsurat temperatura. Când am luat loc, a trebuit să ne așezăm pe unul din scaune, cel care se afla la o distanță mai mare de persoana de la masa vecină. Astfel încât să fie păstrată distanța de 1,5-2 metri între persoane.

Chelnerița a adus un dezinfectant și ne-a explicat care sunt regulile de deservire. „În această perioadă meniul poate fi accesat doar online din telefon. Între timp vă rugăm să completați această declarație pe propria răspundere”, a explicat ea și a lăsat o foaie cu un pix pe masă. În declarație se cere să indici numele, data, ora, numărul de telefon și semnătura care confirmă gradul de rudenie I-II al persoanei cu care stai la masă.

Toți angajații poartă măști, clienții care doresc să intre în interior la fel trebuie să poarte mască. În cazul de față masca putea fi procurată direct din local, confecționată din pânză și la un preț aproape similar celor de unică folosință care pot fi găsite în farmacii.

„Este o catastrofă”

Deși autoritățile au permis redeschiderea localurilor de alimentație publică, din cauza regulilor stricte, pe alocuri neclare, și a riscului de a fi amendate pentru nerespectarea în totalitate a instrucțiunilor Comisiei naționale extraordinare în sănătate publică, o bună parte din acestea nu funcționează în regim normal. De exemplu, în mai multe cafenele și cofetării comenzile pot fi luate doar la pachet, renunțându-se deocamdată să se permită vizitatorilor să stea la mese, iar unele localuri în general nu și-au deschis ușile.

Sectorul HoReCa se consideră că este unul din cele mai afectate din cauza pandemiei. Aproximativ 50-70 de mii de angajați au rămas fără locurile de muncă, iar veniturile angajatorilor au scăzut cu circa 70-80% față de aceeași perioadă a anului trecut. Antreprenorii spun că pur și simplu nu au avut cu ce să plătească salariile angajaților.

Imagine de la terasa unei cafenele din municipiul Chișinău, autor: Sergiu Bejenari
Imagine de la terasa unei cafenele din municipiul Chișinău, autor: Sergiu Bejenari

Dumitru Cebotarescu, om de afaceri și proprietarul câtorva rețele de cafenele și restaurante din Chișinău, a relatat pentru GAZETA de Chișinău despre felul în care funcționează localurile și care sunt problemele cu care se confruntă după carantină. „Este o catastrofă. Dacă am compara această perioadă cu cea din anul precedent, pierderile sunt de aproximativ 70%.”

Instrucțiuni interpretabile

Una din cele mai mari probleme este neclaritatea și interpretarea de către fiecare instituție în felul său a instrucțiunilor privind prevenirea infecției COVID-19. „Unii solicită ca angajații să poarte viziere, alții nu. De exemplu, ar putea să vină un reprezentant de la Poliție și să zică că e nevoie de vizieră, apoi să vină cineva de la Medicina Preventivă și să spună că nu este cazul”, explică omul de afaceri.

Proprietarul a două pub-uri din capitală, Vlad Șuleanschi, într-o discuție live pe facebook, spune că vânzările în localurile pe care le administrează au scăzut cu circa 80%, a acumulat datorii pentru arendă și la Fisc, pentru că a acordat prioritate salariilor celor câțiva oameni încă angajați.

Pe lângă aceste probleme mai vin și neclaritățile din Hotărârea nr. 12 din 25.05.2020 a Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică. Sensul celor 13 instrucțiuni este destul de vag, ele pot fi interpretate în mai multe feluri. „Regulile impuse de autoritățile din Republica Moldova lasă loc de interpretare crescând riscul de aplicare a mai multor amenzi față de antreprenori. În alte țări, există multe reguli, dar sunt explicate foarte clar”, comentează el.

Prognoze

Nevoiți să concedieze cam jumătate din angajați, iar restul cheltuielilor fiind puse pe seama proprietarilor, este destul de dificil să faci prognoze. „Cred că până nu va exista un vaccin sau un alt remediu clar în tratarea virusului COVID-19, nu vom putea discuta despre perspectivele domeniului HoReCa. Riscul este real și el există. Noi urmăm toate indicațiile comisiei, lucrăm cu ecrane, viziere, schimbăm măștile la fiecare două ore, folosim dezinfectant, pentru a ne proteja pe noi și pe oamenii din jur. Acum mă bucur că măcar cumva se lucrează și pot să întorc un pic din datorii”, explică pentru GAZETA de Chișinău Andrei Ciobanu, proprietarului unei cafenele din Chișinău.

În prezent, unele localuri s-au deschis, altele, de frica amenzilor, mai așteaptă să vadă cum vor funcționa și cum vor fi respectate instrucțiunile, iar ușile unor localuri în genere nu se vor mai deschide.

Reamintim că, la 23 iunie 2020, starea de urgență în sănătatea publică este prelungită până la 15 iulie 2020.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE