Guvernul Catastrofă rămâne neclintit

1579
0

Diferențele dintre PAS, Platforma DA și PDM sunt mai puternice decât voința lor de a demite guvernul Chicu și a forma un cabinet capabil să scoată Republica Moldova din hău

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Deși PAS, Platforma DA și PDM consideră guvernul Chicu o catastrofă, diferențele de viziuni împiedică cele trei formațiuni să formeze un nou guvern. Elementul central pentru formarea și votarea unui nou guvern este PDM, care are cinci miniștri în actualul executiv și care nu poate să renunțe la beneficiile din guvernarea împreună cu socialiștii. Beneficiarul principal al acestei situații care degradează tot mai mult este PSRM și Igor Dodon.

Tot mai mulți actori politici și comentatori susțin că demiterea Guvernului Chicu ar fi un pas important pentru debarcarea lui Igor Dodon şi a PSRM-ului de la guvernare. Problema este când trebuie să fie demis cabinetul condus de Ion Chicu.

Președinta PAS, Maia Sandu, afirmă că nu este dificil să revoci acest guvern, dar ce facem mai departe, și anume: cu voturile cui votezi un nou executiv?

„Uniunea Europeană și alți donatori externi spun foarte clar că un guvern care va depinde de voturile de acolo [Partidul Șor] nu va putea obține sprijin internațional. Și aici nu contează componența guvernului”, a spus Sandu în cadrul unei emisiuni la Jurnal TV.

În același timp, a subliniat ea, la mijlocul lui iulie, încep negocierile cu Fondul Monetar Internațional, cruciale pentru a obține o nouă finanțare. „Republica Moldova are nevoie de un nou program cu FMI pentru că economia este într-o stare foarte proastă.”

„În plus, a ținut ea să precizeze, acest guvern este prost, slab, incapabil și, dacă îl lași pe interimat, va fi și mai slab și mai incapabil.”

Prudență sau politicianism?

PAS, după spusele Maiei Sandu, vede soluția în organizarea unor noi alegeri parlamentare. „Avem un parlament în care au intrat tare mulți oameni ce nu au nimic în comun cu interesul cetățeanului, oameni care au probleme de integritate. Cum vor putea aceștia să sprijine lupta împotriva corupției?”

Cu toate acestea, președinta PAS a subliniat că sunt necesare în continuare negocieri cu Platforma DA și PDM, care au eșuat săptămâna trecută.

La rândul lor, cei din Platforma DA susțin că alegerile anticipate nu pot să fie organizate mai devreme de luna mai 2021 și îi califică drept „manipulatori” pe cei care vorbesc despre anticipate imediat după schimbarea Guvernului.

Controversa PAS versus Platforma DA

„Manipulările și interpretările trebuie luate ca atare. Îndemnăm oamenii să nu se lase influențați de politicieni de mucava, care au ales de fiecare dată să stea pe tușă și să aștepte să le vină mură în gură. Așa nu merge”, a spus liderul Platformei DA, Andrei Năstase, în cadrul unei conferințe de presă.

Solicitat să explice această controversă, vicepreședintele Platformei DA, Igor Munteanu, ne-a declarat că toată lumea este de acord cu faptul că actualul guvern este o „catastrofă”.

„Platforma DA propune formarea unui nou guvern, PAS cere garanții că acest guvern va fi votat. Cere aceste garanții în primul rând de la PDM. Partidul Democrat, deși recunoaște că guvernul Chicu este o catastrofă, are în acest cabinet cinci miniștri și nu poate să renunțe la beneficiile pe care le are din el”, a afirmat Munteanu.

Situația se deteriorează pe zi ce trece, continuă deputatul, se vor lua măsurile necesare pentru a convinge PDM să voteze. Până se va întâmpla acest lucru, principalul beneficiar al actualei situații este Igor Dodon.

„De exemplu, astăzi, joi, trebuia să fie votată moțiunea de cenzură împotriva ministrei Dumbrăveanu, dar ședința Parlamentului a fost anulată. Socialiștii speră să păstreze actualul guvern prin tragere de timp.”

Socialiștii trag de timp

Comentatorul politic Cornel Ciurea consideră că cele trei formațiuni – PAS, Platforma DA și Pro Moldova –, care au inițiat negocierile pentru demiterea guvernului Ghicu, au viziuni diferite, fapt care împiedică un vot comun. „În primul rând, acest lucru se referă la PAS, care își condiționează votul printr-o susținere suplimentară din partea altor partide, ferindu-se de un vot comun cu oligarhii.”

„În acest triunghi, Platforma DA și Pro Moldova au viziuni congruente. Acest fapt demonstrează că Platforma DA nu mai este deranjată de apropierea de oligarhi, considerând că problema numărul unu este Dodon, și nu Plahotniuc, ceea ce mi se pare forțat. Deci, un vot comun al celor trei partide mi se pare problematic.”

„PDM, la rândul său, devine o captură importantă pentru Platforma DA și Pro Moldova, deoarece Maia Sandu își condiționează votul, inclusiv față de PDM, pentru a evita ca noul guvern format să depindă de voturile lui Șor și poate chiar de ale lui Candu.”

„Totodată, presupun că Maia Sandu știe că PDM nu este dispus să susțină demiterea guvernului Chicu. Eu cred că PDM nu poate să fie pentru moment alături de Pro Moldova. Din această cauză, un vot comun al Platformei DA, Pro Moldova, PAS și PDM este de domeniul imposibilului”, a opinat Cornel Ciurea.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE