Salariul unui medic din prima linie în lupta cu epidemia este de 8.000 de lei

1155
0
Victoria Popa
Victoria Popa

Într-o discuție telefonică cu un medic (îi păstrez anonimatul din varii motive), care lucrează într-o secție Covid-19, dintr-un spital raional, am aflat despre graficul său de lucru și al asistentelor medicale și despre salariul „dublat” al acestora.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Menționez că la 9 martie a intrat în vigoare un ordin semnat de ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, conform căruia, pentru indicatorul de performanță profesională „acordarea asistenței medicale cu COVID-19, în baza definiției de caz suspect/ probabil/ confirmat”, conducătorii instituțiilor-medicale oferă un supliment de 100% la salariul de funcție pentru personalul medical implicat direct în realizarea acestui indicator.

Deși ordinul a fost aplicat, medicul este indignat pentru salariul primit în comparație cu munca depusă și graficul nenormat de lucru.

„Salariul meu a fost practic dublat. Leafa mea era de 4.500 de lei. Acum, după impozitare, am ridicat 8.000 de lei. Mi-au achitat niște bănuți pentru indicatori de performanță, pe care nu-i văd indicați în fluturaș. Indicele pentru nocivitate reiese că este de 6 lei pe oră. Dar eu lucrez practic non-stop! Trăiesc la spital din data de 16 aprilie, de când a fost testat pozitiv cu Covid-19 primul pacient.

Salariul respectiv este calculat pentru 140 de ore pe lună, dar eu, în realitate, fac 280 de ore. Aceste ore nimeni nu mi le contabilizează. Eu nu am nici sâmbătă și nici duminică. Mă aflu la spital non-stop. Acesta este graficul de lucrul al unui medic dintr-o secție Covid-19. Când bolnavul de Covid-19 se spitalizează, are nevoie de un medic alături. Pe 16 iunie am spitalizat trei pacienți cu Covid-19. La ora 3.00 noaptea am plecat din spital”, mi-a mărturisit doctorul.

De fapt, medicul este pediatru. Până la deschiderea secției Covid-19 a activat în calitate de pediatru la spital. Avea salariul de 4.500 de lei lunar, plus un procent pentru indicatorii de performanță și un procent mic pentru funcția de șef de secție. Lucra și prin cumul. Făcea servicii de gardă în secția de internare. Lucra din greu pentru un salariu de 13 mii de lei.

„Și acum, când muncesc mult și îmi pun zilnic viața în pericol, primesc 8.000 de lei. În situația mea se află și asistentele medicale, care muncesc alături de mine. Sunt unicul medic în secția respectivă. Nu are cine să mă înlocuiască. Din 16 aprilie până acum, prin secția Covid-19 au trecut 20 de bolnavi testați pozitiv. Pe lângă pacienții testați pozitiv, au fost și alți 60 de pacienți care au trecut prin secție. Zilnic, sunt internați pacienți cu suspiciune la infecția Covid-19.

Asistentele medicale, la fel, nu sunt mulțumite de remunerare pentru luna mai. Anterior, salariul lor era de 3000 de lei pentru munca făcută pe ture, acum au ridicat 6-7 mii de lei”.

Din spusele medicului, din lipsă drastică de cadre medicale, același medic, aceeași asistentă medicală și aceeași infirmieră lucrează cu bolnavii testați pozitiv cu Covid-19, testați negativ cu Covid-19 și cu cei care sunt cu suspiciune de Covid-19. Pe când ar trebui să fie echipe separate de medici.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE