A fost pusă piatra de temelie a unui bloc nou al singurului liceu de limba română din Comrat

958
0
Foto: facebook.com/Ambasada României în Republica Moldova

Astăzi, 19 iunie 2020, Ambasadorul României în Republica Moldova, E.S. Daniel Ioniță, a participat la ceremonia așezării pietrei de temelie la construirea noii clădiri a Liceului „Mihai Eminescu” din municipiul Comrat, informează un comunicat al Ambasadei României în Republica Moldova.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Cu această ocazie ambasadorul Daniel Ioniță a menționat: „În UTAG se vorbesc trei limbi, dintre care una este și limbă oficială în Uniunea Europeană, și anume limba română. Evenimentul de astăzi demonstrează că România este consecventă atunci când susține fără niciun fel de rezerve parcursul european al Republicii Moldova, precum și proiectele în folosul cetățenilor”.

Evenimentul a avut loc lângă vechea clădire a Liceului „Mihai Eminescu” din Comrat. Proiectul de construcție a clădirii este finanțat de Guvernul României cu suma de 15.041.910,17 MDL și din sursele bugetului de stat al RMD în valoare de 5.664.948,95 MDL.

Proiectul, în valoare totală de 20.706.859,12 MDL, va fi realizat până la data de 1 septembrie 2021 de către compania locală TENERAB-BAȘ CIU S.R.L. Clădirea nouă a liceului va beneficia de sală de sport, cabine de duș, cantina și bloc sanitar, bibliotecă, laboratoare pentru lecțiile de fizică, chimie și biologie și alte facilități. În cadrul proiectului, vor fi executate și lucrări de modernizare a localului existent al liceului, respectiv: adaptarea toaletelor pentru elevii cu nevoi speciale, reamenajarea sălii de sport și a bibliotecii, transformarea unor birouri administrative în clase de studii.

La ceremonie au mai participat prim-ministrul Republicii Moldova Ion Chicu, ministrul educației, culturii și cercetării Igor Șarov, bașcanul UTA Găgăuzia, Irina Vlah, deputați în Parlamentul Republicii Moldova, reprezentanți ai autorităților locale, persoane din conducerea FISM, membri ai ambasadei.

„Din 2016 – când au fost alocați banii din care s-au realizat economiile care au făcut posibilă demararea lucrărilor la acest Liceu – și până acum s-au schimbat multe, inclusiv guverne, dar a rămas nealterată dorința noastră sinceră de a susține educația din Republica Moldova. Îmi doresc ca acești elevi, care vor beneficia de noile condiții de învățământ în limba română la Comrat, să fie printre cei care vor duce Republica Moldova mai aproape de UE, pentru că UE înseamnă stabilitate și prosperitate pentru toți cetățenii”, a subliniat Daniel Ioniță.

Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” este singurul cu predare a limbii române din Comrat și necesitatea extinderii vechii clădiri a acestuia a rezultat din interesul tot mai mare al tinerilor din UTA Găgăuzia pentru studierea limbii române, interes reiterat și de autoritățile locale.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE